Hur påverkar covid-19 utbildningen på KTH?
Under det senaste året har vi kombinerat utbildning på campus med digital undervisning. Under höstterminen 2020 prioriterades också alla nyantagna studenter att ha sin utbildning på campus för att få en smidig start på KTH och en möjlighet att lära känna sina klasskamrater. På grund av pandemins oförutsägbarhet vet vi ännu inte exakt hur utbildningen vid KTH kommer att genomföras den kommande höstterminen.
Information om covid-19 för dig som framtida student
Vilken utbildning ska jag välja?
Välj utbildning efter intresse! Erfarenheten visar att hög motivation ofta resulterar i bra studieresultat. Dessutom är det en fördel att välja en utbildning som går hand i hand med dina starka egenskaper. Om du känner dig osäker kring ditt utbildningsval kan du kontakta oss på nedan länkar.
Kontakta Centrala studie- och karriärvägledningen
Ställ frågor till KTH-studenter
STUDENTBLOGGEN
En guide till att välja utbildning på KTH
Vet du inte riktigt vilken av alla KTH:s utbildningar som passar dig? Läs Mahas guide till att välja utbildning i fem steg på Studentbloggen.
Vad är skillnaden mellan civilingenjör och högskoleingenjör?
Civilingenjörsutbildningen är på fem år (300 hp). Civilingenjörsutbildningarna är mer teoretiska och riktar sig till dig som vill arbeta med att utveckla ny teknik.
KTH:s civilingenjörsutbildningar
Högskoleingenjörsutbildningarna är treåriga utbildningar (180 hp). En högskoleingenjör arbetar vanligtvis med att använda eller vidareutveckla befintlig teknik.
KTH:s högskoleingenjörsutbildningar
Studentbloggen
Ska jag välja civilingenjör eller högskoleingenjör?
Vad är egentligen skillnaden mellan civilingenjör och högskoleingenjör? Läs Mahas tankar på Studentbloggen.
Är det skillnad på högskolestudier och studier på gymnasiet?
Att börja studera på KTH blir för många en positiv utmaning. Framför allt ställs högre krav på din förmåga att planera din egen tid, så att du hänger med i studietempot. Du kommer också att få arbeta både självständigt och i projekt. Vid terminsstart erbjuder vi en föreläsning i studieteknik. Nedan kan du läsa tips om hur du som ny student klarar studierna.
Studievanor och studieteknik
Hur fungerar den tekniska basutbildningen på KTH?
KTH erbjuder fyra olika tekniska basutbildningar för studenter som saknar behörighet till ingenjörsprogrammen på KTH; Tekniskt basår (60 fup), Tekniskt basår, termin 2 (30 fup), Tekniskt basår, distans med campusträffar (60 fup) och Tekniskt basår mot högskoleingenjör, distans med campusträffar (50 fup och 10 hp).
Tekniskt basår (60 fup)
Tekniskt basår, distans med campusträffar 60 fup
Tekniskt basår mot högskoleingenjör, distans med campusträffar 50 fup och 10 hp
Tekniskt basår termin 2 (30 fup)
Vad betyder master och magister?
KTH:s master- och magisterprogram vänder sig till sökande som redan har en examen på grundnivå. Masterexamen får du efter en tvåårig påbyggnadsutbildning. Magisterexamen får du efter en ettårig påbyggnadsutbildning. Läs mer om utbildningsnivåer och examina på studera.nu.
Utbildningsnivåer och examina (studera.nu)
Var hittar jag mer information om Arkitektprovet?
En stor del av platserna till KTH:s Arkitekturprogram tas in via Arkitektprovet.
Arkitektprovet (arkitektprovet.se)
Var hittar jag mer information om Matematik- och fysikprovet?
På civilingenjörsutbildningarna Elektroteknik, Farkostteknik, Materialdesign, Teknisk fysik och Teknisk matematik och högskoleingenjörsutbildningen Datateknik i Kista tillsätts en del av platserna genom Matematik- och fysikprovet.
Matematik- och fysikprovet (matematik-och-fysikprovet.se)
Måste jag vara duktig på matematik för att klara av studierna på KTH?
Du behöver inte vara ett mattegeni för att plugga på KTH, men det är en hel del matematik på KTH:s utbildningar. Därför krävs engagemang och goda studievanor för att lyckas. Om du känner att dina kunskaper i matematik är begränsade eller om du känner dig osäker inför dina studier så finns det kurser i förberedande matematik.
Sommarmatte (sommarmatte.se)
Jag studerar en teknisk utbildning på ett annat universitet/högskola men vill fortsätta mina studier på KTH. Hur ska jag göra?
Dels kan du söka det KTH-program du är intresserad av via antagning.se och, beroende på programansvariges bedömning, tillgodoräkna dig kurser och på så vis flyttas upp. Till vissa av KTH:s program kan du även söka till senare del av program.
Går det att kombinera elitidrott med studier på KTH?
KTH är ett riksidrottsuniversitet och kan erbjuda dig som idrottar på landslagsnivå en god möjlighet att kombinera din elitidrottskarriär med högre studier.
Kombinera elitidrott med studier på KTH
Kan jag läsa en del av utbildningen utomlands?
Absolut! Under ditt tredje, fjärde eller femte år har du chansen att studera utomlands. Många väljer också att göra sitt examensarbete utomlands. Missa inte Utlandsbloggen där du kan följa KTH-studenter som är på utbyte.
Läs mer om utlandsstudier
Utlandsbloggen