Till innehåll på sidan

Vanliga frågor om studier

Här hittar du de vanligaste frågorna vi får om val av utbildning, framtida karriär, studentlivet på KTH samt antagnings- och behörighetsfrågor.

Bra att veta inför val av utbildning

Hur påverkar covid-19 utbildningen på KTH?

Under det senaste året har vi kombinerat utbildning på campus med digital undervisning. Under höstterminen 2020 prioriterades också alla nyantagna studenter att ha sin utbildning på campus för att få en smidig start på KTH och en möjlighet att lära känna sina klasskamrater. På grund av pandemins oförutsägbarhet vet vi ännu inte exakt hur utbildningen vid KTH kommer att genomföras den kommande höstterminen.

Information om covid-19 för dig som framtida student

Vilken utbildning ska jag välja?

Välj utbildning efter intresse! Erfarenheten visar att hög motivation ofta resulterar i bra studieresultat. Dessutom är det en fördel att välja en utbildning som går hand i hand med dina starka egenskaper. Om du känner dig osäker kring ditt utbildningsval kan du kontakta oss på nedan länkar.

Kontakta Centrala studie- och karriärvägledningen

Ställ frågor till KTH-studenter

Vad är skillnaden mellan civilingenjör och högskoleingenjör?

Civilingenjörsutbildningen är på fem år (300 hp). Civilingenjörsutbildningarna är mer teoretiska och riktar sig till dig som vill arbeta med att utveckla ny teknik.

KTH:s civilingenjörsutbildningar

Högskoleingenjörsutbildningarna är treåriga utbildningar (180 hp). En högskoleingenjör arbetar vanligtvis med att använda eller vidareutveckla befintlig teknik.

KTH:s högskoleingenjörsutbildningar

Är det skillnad på högskolestudier och studier på gymnasiet?

Att börja studera på KTH blir för många en positiv utmaning. Framför allt ställs högre krav på din förmåga att planera din egen tid, så att du hänger med i studietempot. Du kommer också att få arbeta både självständigt och i projekt. Vid terminsstart erbjuder vi en föreläsning i studieteknik. Nedan kan du läsa tips om hur du som ny student klarar studierna.

Studievanor och studieteknik

Hur fungerar den tekniska basutbildningen på KTH?

KTH erbjuder fyra olika tekniska basutbildningar för studenter som saknar behörighet till ingenjörsprogrammen på KTH; Tekniskt basår (60 fup), Tekniskt basår, termin 2 (30 fup), Tekniskt basår, distans med campusträffar (60 fup) och Tekniskt basår mot högskoleingenjör, distans med campusträffar (50 fup och 10 hp).

Tekniskt basår (60 fup)

Tekniskt basår, distans med campusträffar 60 fup

Tekniskt basår mot högskoleingenjör, distans med campusträffar 50 fup och 10 hp

Tekniskt basår termin 2 (30 fup)

Vad betyder master och magister?

KTH:s master- och magisterprogram vänder sig till sökande som redan har en examen på grundnivå. Masterexamen får du efter en tvåårig påbyggnadsutbildning. Magisterexamen får du efter en ettårig påbyggnadsutbildning. Läs mer om utbildningsnivåer och examina på studera.nu.

Utbildningsnivåer och examina (studera.nu)

Var hittar jag mer information om Arkitektprovet?

En stor del av platserna till KTH:s Arkitekturprogram tas in via Arkitektprovet.

Arkitektprovet (arkitektprovet.se)

Var hittar jag mer information om Matematik- och fysikprovet?

På civilingenjörsutbildningarna Elektroteknik, Farkostteknik, Materialdesign, Teknisk fysik och Teknisk matematik och högskoleingenjörsutbildningen Datateknik i Kista tillsätts en del av platserna genom Matematik- och fysikprovet.

Matematik- och fysikprovet (matematik-och-fysikprovet.se)

Måste jag vara duktig på matematik för att klara av studierna på KTH?

Du behöver inte vara ett mattegeni för att plugga på KTH, men det är en hel del matematik på KTH:s utbildningar. Därför krävs engagemang och goda studievanor för att lyckas. Om du känner att dina kunskaper i matematik är begränsade eller om du känner dig osäker inför dina studier så finns det kurser i förberedande matematik.

Sommarmatte (sommarmatte.se)

Jag studerar en teknisk utbildning på ett annat universitet/högskola men vill fortsätta mina studier på KTH. Hur ska jag göra?

Dels kan du söka det KTH-program du är intresserad av via antagning.se och, beroende på programansvariges bedömning, tillgodoräkna dig kurser och på så vis flyttas upp. Till vissa av KTH:s program kan du även söka till senare del av program.

Går det att kombinera elitidrott med studier på KTH?

KTH är ett riksidrottsuniversitet och kan erbjuda dig som idrottar på landslagsnivå en god möjlighet att kombinera din elitidrottskarriär med högre studier.

Kombinera elitidrott med studier på KTH

Kan jag läsa en del av utbildningen utomlands?

Absolut! Under ditt tredje, fjärde eller femte år har du chansen att studera utomlands. Många väljer också att göra sitt examensarbete utomlands. Missa inte Utlandsbloggen där du kan följa KTH-studenter som är på utbyte.

Läs mer om utlandsstudier

Utlandsbloggen

Bra att veta om antagning och behörighet

Antagningsgruppen på KTH

För rena antagningsfrågor ska du i första hand kontakta Antagningsgruppen på KTH.

Antagningsgruppen på KTH

Var hittar jag information om behörighetskrav till KTH:s program?

Läs om KTH:s särskilda behörighetskrav

Vad gör jag om jag saknar rätt behörighet för studier på KTH?

Om du inte har rätt behörighet för att söka till det utbildningsprogram du vill börja på, så finns det flera olika vägar att gå.

Du kan läsa Tekniskt basår , Tekniskt basår, distans med campusträffar , Tekniskt basår mot högskoleingenjör, distans med campusträffar  och Tekniskt basår, termin 2 , beroende på vilken behörighet du har sedan tidigare. Om du vill veta mer om teknisk basutbildning på KTH kan du kontakta Centrala studie- och karriärvägledningen  på KTH.

Du kan också läsa in olika behörighetsämnen på Komvux i din egen hemkommun.

Hur anmäler jag mig till studier på KTH?

Anmälan görs via antagning.se. Där finns även mer information om allt du behöver veta inför din anmälan.

www.antagning.se

Jag saknar svenskt gymnasiebetyg, hur gör jag?

På antagning.se kan du läsa om vad som gäller om du inte har svenska gymnasiebetyg och hur du ska gå tillväga för att söka in till högskola/universitet i Sverige.

Information för dig som har utländsk gymnasieutbildning (antagning.se)

Har du ytterligare frågor eller funderingar är du välkommen att ta kontakt med Centrala studie- och karriärvägledningen.

Centrala studie- och karriärvägledningen

Vad är reell kompetens?

Reell kompetens är dina samlade erfarenheter från tidigare studier och yrkesliv. Mer information för dig som saknar formell behörighet.

Reell kompetens

Jag står på reservplats till en av KTH:s utbildningar. När får jag mitt antagningsbesked?

Om du står som reserv ska programmet kontakta dig om det uppstår en ledig plats. Reserver tas in ända fram till inskrivningsdagen för civilingenjörsprogrammen. För de andra programmen kan det dröja upp till två veckor efter inskrivningsdagen.

Senare del av program

Frågor om arbete och karriär

KTH Karriär

KTH Karriär erbjuder studenter karriärstöd i olika former. Läs mer om deras karriärtips.

KTH Karriär

Finns det jobb efter utbildningen?

En universitetsutbildning är en kvalitetsstämpel och KTH är ett starkt varumärke på arbetsmarknaden. Efterfrågan på arbetskraft inom det tekniska området är för närvarande hög. På nedan länkar kan du läsa mer om KTH:s karriäruppföljning för mer information om de examinerades arbetssituation idag samt om hur några olika arbetsgivare ser på en examen från KTH.

Mer om KTH:s karriäruppföljning

Läs om vad arbetsgivare tycker om KTH

Kan man arbeta utomlands?

Du får goda möjligheter till ett bra och utvecklande arbete efter examen, både i Sverige och internationellt – KTH har hög status även ute i världen.

Vad gör en ingenjör?

Ingenjörer arbetar inom många olika områden och möjligheterna att välja inriktning och arbetsområden är stora. Under de olika utbildningssidorna på KTH:s hemsida kan du läsa intervjuer med före detta KTH-studenter, så kallade alumner, om vad de tyckte om sin tid på KTH och vad de idag jobbar med. På nedan länk kan du också läsa mer om ingenjörsyrket, arbetsmarknaden och löner.

Jobb och karriär

Du kan också se en kort film som handlar om vad en ingenjör gör.

Film om ingenjörsyrket på Youtube

Johanna svarar på vanliga frågor

På YouTube svarar Johanna på de vanligaste frågorna som blivande studenter ställer under utbildningsmässor, på våra sociala medier  och Fråga en KTH-student .

  Se fler filmer på KTH Student YouTube

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-02-16