Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Varianter av utbyten för doktorander

Doktorander har flera möjligheter att delta i utbyten. Som doktorand räknas du både som student och personal. Därmed kan du söka stipendier som gäller båda dessa grupper.

Nedan listas olika varianter av utbyten som du kan genomföra som doktorand.

Erasmus+ studentmobilitet

Studier

Doktorander kan läsa kurser hos ett partnerlärosäte. Studietiden kan vara från 5-30 dagar eller 2-12 månader. Studieperioden måste ske vid ett och samma lärosäte under en sammanhängande tid. Studierna ska ske på heltid (30 hp/termin, mindre under kortmobiliteter) och måste tillgodoräknas av institutionen.

Avhandlingsförberedande aktivitet

Doktorander har möjlighet att använda utbytet för datainsamling, skrivande, eller liknande som en avhandlingsförberedande aktivitet. Studietiden kan vara från två till tolv månader.

Mobiliteten behöver inte ge högskolepoäng för att vara godkänd. Det är ett krav att du som doktorand har en handledare vid det sändande lärosätet, men det finns inget krav på att det måste finnas en handledare vid det mottagande lärosätet – även om det är en stark rekommendation.

Det krävs inga högskolepoäng från värduniversitet, men mobiliteten ska registreras och erkännas. Institutionen bedömer hur mycket poäng utbytet motsvarar i doktorandens utbildning. Detta bör även framgå i doktorandens individuella studieplan, ISP. Studierna ska genomföras på heltid. 

Praktik

Praktikens innehåll ska ha relevans för doktorandens utbildning. Praktiken kan genomföras i två olika former:

  • Icke-poänggivande: Doktorander kan använda praktiken för exempelvis forskningserfarenhet, datainsamling och för att skriva på sin avhandling.
  • Recent graduate: Icke-poänggivande praktik efter studierna. Doktoranden ska ansöka om sin Erasmuspraktik under sista terminen. Hela praktikperioden ska rymmas inom tolv månader efter examensbevisets datum. En student som har ansökt om och fått sin examen utfärdad kan inte längre ansöka om praktik.

Praktiken kan äga rum på ett företag, en organisation, ett lärosäte eller ett forsknings- och utbildningscentrum i ett programland (dvs inom EU/EES, samt Serbien, Turkiet eller Nordmakedonien). 

Praktiktiden kan vara från två till tolv månader.

Erasmus+ lärarmobilitet

Med ett lärarutbyte kan du som doktorand få möjlighet att undervisa vid ett partneruniversitet i ett programland. Utbytet ska pågå i minst två dagar och innehålla minst åtta undervisningstimmar i veckan. Utbytet får inte vara längre än åtta veckor.

Erasmus+ personalfortbildning (ej forskning)

Personalfortbildningen innebär att du som doktorand kan jobbskugga på ett företag, en organisation eller ett lärosäte, delta i workshops eller i en kortare kurs i ett programland. Fortbildningen ska vara mellan två till fem arbetsdagar och vara relaterat till dina arbetsuppgifter på KTH, men dock inte inom forskning. Det är viktigt att det framgår i ansökan att utbytet har en tydlig anknytning till din utbildning.