Hoppa till huvudinnehållet
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

EH2040 Industriella informationssystem, systemteknik 7,5 hp

Kursomgångar saknas för aktuella eller kommande terminer.
Rubriker med innehåll från kursplan EH2040 (HT 2007–) är markerade med en asterisk ( )

Innehåll och lärandemål

Kursinnehåll

Kursen innehåller följande:

  • Teori kring olika aspekter av IT-hantering – Studenterna kommer, baserat på tidigare forskning, karakterisera olika frågeställningar kring hantering av IT-system som t.ex. informationssäkerhet, modifierbarhet, interoperabilitet, datakvalitet, användarvänlighet, tillgänglighet, IT-styrning och affärsnytta. Kursen består av ett större projekt i form av en fallstudie som ska planeras. Varje fallstudie fokuserar på en specifik problemställning mot ett företag.
  • Bayesianska nätverk – Studenterna ska skapa ett Bayesianskt nätverk för analys av ett givet problem kring hantering av IT-system. T.ex. bryta ner aspekten informationssäkerhet till mätbara och väldefinierade delar med påverkan på den samma.
  • Företagsövergripande arkitekturmodellering (Enterprise Architecture) – Studenterna ska, givet tidigare erfarenheter och kunskap i ämnet Enterprise Architecture, skapa ett modelleringsspråk specifikt designat för den frågeställning som ska analyseras hos företaget.
  • Fallstudiemetodik – Studenterna ska, baserat på fallstudiemetodik, planera ett projekt för IT-systemsutvärdering med fokus på ett givet problem i en beslutssituation hos ett riktigt företag.

Den huvudsakliga leverabeln i kursen är ett analysramverk för ett givet beslutsfattarproblem inom IT-hantering.  Ramverket består av ett Bayesianskt nätverk kopplat till ett EA-modelleringsspråk (en s.k. metamodell). Dessa är viktiga delar av den utredningsplan som är det huvudsakliga examinationsmomentet i kursen. Leverabeln i denna kurs (EH2040) används sedan när projektet ska genomföras i kurs Industriella informationssystem, Fallstudier (EH2050).

Lärandemål

Industriella informationssystem är en kurs med syftet att ge kunskap och förståelse för hantering av komplexa IT-system, dvs. planering, upphandling, utveckling och integration av system i en organisatorisk kontext. Kursen anknyter även till de underliggande industriella processerna, processer, som exempelvis telekommunikationssystem, elkraftsystem eller processindustri. Teknologen förbereds både för teknikintensiva yrken som exempelvis systemutveckling samt yrken inriktade mot projektledning hos både leverantörer och beställare av informations- och styrsystem.

Efter genomgången kurs är målet att deltagarna skall kunna:

  • Karakterisera olika frågeställningar kring hanteringen av IT-system, t.ex. kring aspekter som informationssäkerhet, modifierbarhet, interoperabilitet, datakvalitet, användarvänlighet, tillgänglighet, IT-styrning och affärsnytta.
  • Jämföra, välja samt motivera användandet av lämpliga metoder för utvärdering av olika aspekter kring hanteringen av IT-system.
  • Planera IT-systemsutvärderingsprojekt under realistiska förhållanden med hänsyn till olika intressenters krav.
  • Presentera en IT-systemsutvärderingsplan, både muntligt och skriftligt, med hänsyn till inblandade intressenter.

Kurslitteratur och förberedelser

Särskild behörighet

För fristående kursstuderande: 120hp  samt engelska B eller motsvarande

Behörig att studera på master-nivå. Studenter från alla civilingenjörsprogram är välkomna!

Rekommenderade förkunskaper

EH2010 Projektstyrning eller EH2720 Project management och EH2020 Industriella informations- och styrsystem

Utrustning

Ingen information tillagd

Kurslitteratur

Johnson, P. och Ekstedt, M.: Enterprise Architecture – Models and Analyses for Information Systems Decision Making, Studentlitteratur, 2007, ISBN 978-91-44-02752-4.

Yin, Robert K., Case Study Research, Design and Methods, Edition 3 (4), Sage Publications, 2003, ISBN 0-7619-2553-8.

För de som inte har läst en kurs i Projektstyrning så kan the Handbook for small projects av Eriksson, M. och Lilliesköld, J. komma till användning.

För de som inte har läst en kurs i Enterprise Architecture så kan följande komma till användning, Lankhorst et al., Enterprise Architecture at Work: Modeling, Communication, and Analysis, Springer, 2005.

Examination och slutförande

När kurs inte längre ges har student möjlighet att examineras under ytterligare två läsår.

Betygsskala

A, B, C, D, E, FX, F

Examination

  • PRO1 - Projektuppgift, 1,5 hp, betygsskala: P, F
  • PRO2 - Projektuppgift, 6,0 hp, betygsskala: P, F

Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.

Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.

Övriga krav för slutbetyg

Delges vid kursstart

Möjlighet till komplettering

Ingen information tillagd

Möjlighet till plussning

Ingen information tillagd

Examinator

Etiskt förhållningssätt

  • Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
  • Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
  • Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.

Ytterligare information

Kursrum i Canvas

Registrerade studenter hittar information för genomförande av kursen i kursrummet i Canvas. En länk till kursrummet finns under fliken Studier i Personliga menyn vid kursstart.

Ges av

Huvudområde

Elektroteknik

Utbildningsnivå

Avancerad nivå

Påbyggnad

EH2050 Industriella Informationssystem, fallstudier

Kontaktperson

Robert Lagerström