Webbutveckling, systemförvaltning och design

Our take on web, social media and other tech stuff. From the people behind www.kth.se

Sökprojeket – GSA på ingång och nya tjänster på plats

Så här en bit in i detta sökprojekt så börjar fler sökvertikaler träda fram och tjänsterna för dessa falla på plats.  Det visar sig också att vi nu med de nya kan börja kombinera dessa med redan befintliga tjänster och få fram riktigt intressanta resultat. Vi väntar också denna vecka på leveransen av våra Google Search Appliance-maskiner.

Arkitekturskiss över söktjänsten
Enkel arkitekturskiss över söktjänsten - klicka på bilden för att se den i större format

Google Search Appliance (GSA)

Som en komponent i vår söktjänst så kommer vi använda Google Search Appliance – GSA för att indexera innehållet på KTH.se. Denna ger oss möjligheten att indexera inloggningsskyddat innehåll, vi får en bra relevans- och rankingalgoritm, vi kan helt bygga egendesignade resultatsidor, vi får ett bra administrationsgränssnitt och ett bra utgångsläge när det gäller förvaltning över tid. På det sätt som vi har byggt upp vår arkitektur så är alla delar utbytbara vilket ger en flexibel framtid.

KTH Places – en ny datakälla

När vi började projektet så kom lokaler tidigt på tal som en datakälla som länge har efterfrågats men som vi inte har haft någon förvaltad tjänst för. Lokalinformationen har tidigare varit utsprid och till stor del ej publik. Vi har därför samlat in och sammanställt information om lokaler och platser samt kopplat ihop deras information och m.h.a. Google Maps API integrerat kartor som kan visa var du befinner dig nu samt hur du tar dig till den lokal du efterfrågar.

KTH Places - en applikation som hjälper dig hitta lokaler och platser på KTH
KTH Places

Den här tjänsten kan du testa här: KTH Places och vi ser redan nu mer potential i den tillsammans med andra befintliga tjänster så som schema- och kursinformation.

Varför inte koppla ihop källorna och skära i datat så att man t.ex. via sitt kursnamn kan se var och när min tenta är och hur jag tar mig dit från min nuvarande position?

Eller som i exemplet nedan, se alla lokaler som har tentor under en viss period o.s.v.

Karta med exempel på i vilka lokaler tentor hålls
Karta med exempel på i vilka lokaler tentor hålls under en viss period

Synonymer – en applikation för att ge sökmotorn verksamhetskunskap

En annan applikation som vi snart tar i drift är den som vi internt kallar Synonyms. Den kommer att användas för att bygga upp en synonymordlista som man enkelt kan importera in till sökmotorn. Detta gör att sökningar på ord som har synonymer även ger träff på de relaterade synonymorden, sk. ”broarder search”. Synonyms har ett enkelt sätt att lägga till ord och synonymer, en granskningsfunktion samt funktioner för att både importera färdiga filer med synonymer och exportera ut dessa på rätt format.

KTH Synonymer - ett sett att ge sökmotorn verksamhetskompetens

Vi höll igår en demo för verksamhetspersoner från olika delar på KTH där responsen blev positiv och där vi öppnade upp för att få in löpande feed back.

Följ gärna den vidare utvecklingen av sökprojektet här på bloggen och i arbetsgruppen ”Ny söktjänst på KTH” där vi framöver kommer dokumentera projektet i större utstreckning.

Jag heter Niklas och arbetar som tema lead i vårt webbteam som är ansvarigt för bl.a. www.kth.se, bloggplattformar, den centrala söktjänsten, profilsidor m.m. Jag använder denna blogg för att dela med mig av information som handlar om nya projekt och system som vi utvecklar för våra användare på universitetet.