Tekniskt basår på KTH

Visste ni att tekniskt basår på på KTH Campus var KTH:s mest sökta utbildning under HT2017? Då sökte hela 2917 personer utbildningen. Så vad är då ett tekniskt basår? Och hur är det att ha läst ett basår på KTH?

Ett tekniskt basår är en kompletteringsutbildning som ger behörighet till tekniska utbildningar som till exempel civilingenjör. Basårets kurser utgår ifrån gymnasiets kursplan men man läser dem med en högre studietakt. De kurser som ingår i ett tekniskt basår motsvarar kemi 1, fysik 1 & 2 och matematik 3 & 4. På KTH kan man läsa både basår och en bastermin, vilket läses under en termin och bara inkluderar kurser som motsvarar fysik 2 och matematik 4. Om man läser basåret eller basterminen på KTH har man en garantiplats på någon av KTH:s civil- eller högskoleingenjörsutbildningar. Detta sker genom en ansökan som baseras på studieresultatet från basåret.

En person som har koll på hur det är att läsa ett tekniskt basår på KTH är Julia Liu. Julia kommer från Stockholm och tog studenten från Viktor Rydbergs gymnasium år 2014. Idag läser Julia det tredje året på civilingenjörsprogrammet inom industriell ekonomi med inriktning datateknik och kommunikation. Man kan se Julia lite överallt på Campus då hon engagerat sig inom flera organisationer så som Pepp, Exchange Japan och finanssällskapet. Innan hon påbörjade utbildningen läste hon ett basår på KTH Campus.

Varför bestämde du dig för att läsa ett basår? Och varför KTH?
Jag tyckte inte att det fanns några utbildningar som jag var behörig till (inom samhällsvetenskap) efter gymnasiet som passade mig. Basåret var bara ett år så jag ville ge naturvetenskap och teknik en riktig chans. KTH blev det av rätt spontana skäl, jag tänkte att basåret var kort så jag kunde alltid ändra studieort efteråt. Jag trivs även bra i Stockholm.

Vad hade du för förväntningar?
Att det skulle vara svårt och högt tempo då man läser in alla naturvetenskapliga ämnen från gymnasiet på ett år. Sen hade jag också de mer allmänna förväntningarna kring hur det är att plugga på universitetet, t.ex. skulle det finnas studentliv i Stockholm (svar ja!), hur skulle klassen se ut m.m.

Var det som du tänkt dig?
Kurserna gick bättre än jag hade väntat mig! Jag har inte haft svårt för matte/natur under grundskolan men jag har inte heller haft det som min främsta intresseområde, och då var det kul när det gick bra i naturkurserna. Intresset förstärktes och så småningom insåg jag att ingenjörsyrket kanske är något för mig.

Vad tar du med dig från basåret?
En stor fördel med basåret är att man inte börjar civilingenjörsutbildningen med ett tomt bagage. Man har redan studievanan, testat på studentlivet, känner till KTH, funnit sitt kompisgäng och vet allmänt hur saker och ting fungerar. Det var inte alls lika skrämmande att skriva sin första tenta på det ”riktiga” programmet.

Har du några tips till dem som funderar på att läsa ett basår?
Ge det en chans! Eftersom det bara är ett år så har man inte mycket att förlora. Det ger ett bra smakprov hur det är att studera på KTH.

//Malin