Varför valde jag KTH till slut?

Nu när SACO-mässan i Älvsjö snart går av stapeln kan det ju vara passande att förklara min resa mot en ingejörsutbildning och varför jag valde KTH till slut.

Let’s take it from the beginning. Vissa har sedan de är små en jättetydlig bild av var de vill hamna i livet och vad de ska göra för att ta sig dit. Jag har aldrig haft den klarheten, på både gott och ont, utan har alltid varit nyfiken på en massa olika områden. Mitt liv har därför präglats av att jag tagit de val som begränsat mig minst (åtminstone i utbildningsväg). Efter en naturinriktning på högstadiet följt av det naturvetenskapligaprogrammet på gymnaiset hade jag oändligt många valmöjligheter men jag kunde fortfarande inte bestämma mig.

Jag tog ett sabbatsår för att kunna samla mina tankar, och tjäna pengar såklart, och jobbade på ett antal olika arbetsplatser. Dock märkte jag ganska snabbt att jag inte ville fastna i lågavlönade serviceyrken utan istället att jag ville plugga vidare för att på sikt kunna få bättre möjligheter och jobb. När jag blickar tillbaka på den här tiden så är det ju en självklarhet att mina framtida val också skulle påverkas av min omgivning. Jag gick ju naturlinjen på gymnaiset där alla skulle plugga vidare och min pappa gick ett civilingenjörsprogram en gång i tiden. De tankarna smittade nog av sig. Någonting som han ofta upprepade var att som civilingenjör så kan man uppvisa ett antal kvaliteter som är attraktiva för arbetsgivare:

• Dels att man haft disciplinen och drivet att jobba mot ett mål i fem år.
  • Att man lärt sig att ta in information och applicera den snabbt. Dvs att man blivit duktig på att lära sig saker på kort tid.
  • Att man lyckats få ut en förhållandevis utmanande examen samtidigt som behövt balansera både plugg och det sociala livet med allt däremellan.

Så med de råden i bakhuvudet började jag bläddra igenom en massa olika universitets utbildningskataloger under vårkanten. KTH:s utbildningskatalog var inget undantag och några veckor innan sista ansökningsdagen bläddrade jag igenom den och fastnade helt för Medieteknik. Kombinera Medietekniks intressanta kursupplägg med KTH:s imponerande internationella ranking så kändes beslutet givet! Snart kommer KTH:s nya utbildningskatalog ut och det skadar ju aldrig att slå ett getöga i den; det gick ju bra för mig!

Vill du veta mer om hur det är att vara ingenjörsstudent? Läs då mitt inlägg Tre fördomar om ingenjörer 🙂