Spridning av ett viktigt budskap!

Malin lät mig låna hennes blogg för att jag ska kunna dela med mig till er läsare om mitt examensarbete. Det kommer att utföras under våren 2018 i ett afrikanskt land och är ett MFS projekt. Jag, Martina Eichler, kommer tillsammans med Sara Flygar och Christian Eriksson Löfstedt att åka till Quelimane i Moçambique för att installera en biogasanläggning i samarbete med Project Vita.

Project Vita är en Svensk ideell förening som försöka förbättra levnadsstandarden för människor i Moçambique. Föreningen tror att nyckeln till förändring är kunskapsutbyte och att genom handling visa omtanke för varandra. Genom teknologi och hållbar utveckling tror vi att man kan göra morgondagen lite bättre för person som lever i fattigdom. Det finns en stark tilltro till att universitetsstudenter kan generera lösningar på samhällsproblem som råder i utvecklingsländer. Ett bättre liv behöver inte betyda att man har mer pengar i fickan, ofta är det saker som vi tar för givet i här hemma. Så som en trygg plats att sova, ljus på kvällarna och att laga mat på ett föremål som innebär en risk för hälsan eller naturen. En fråga som Project Vita jobbat på i många år för att besvara är; ”hur ska vi kunna finna alla dessa lösningar när utmaningarna är så otroligt många och vi bara är en väldigt liten organisation?”

Organisationen kom i kontakt med KTH och sen dess har intresset från skolan växt och flera studenter har blivit delaktiga i olika områden, där de försöker finna lösningar till samhällsproblem i utsatta områden. I framtiden hoppas Project Vita samla alla dessa teknologiska lösningar på en och samma plats så att andra organisationer och företag kan se, lära och sprida dessa till andra delar av landet. En by har nu börjat undersökas och används som testmodell av de olika teknologierna, med förhoppningen att andra byar med liknade problem kan inspireras och användas för att lösa sina problem. Tillsammans kan vi bygga en bro mellan nationer och människor för att förbättra, inte bara livet på tusentals människor, men även finna lösningar till hur vi kan ta hand om moder jord på ett bättre sätt. Genom studenters energi och driv om att finna lösningar kan vi förbättra livet för människor i Moçambique. Under våren 2019 planeras det att modellbyn beskriven ovan ska byggas upp tillsammans med studenter. Planeringen har redan börjat och vi hoppas att flera studenter kan bli involverade i ett tidigt skede, så att vi kan finna så många lösningar som möjligt till nästa år.

Är du intresserad av att göra livet bättre för människor genom ett MFS eller annat projekt i Moçambique kan ni hitta mer information på projectvita.org eller kontakta Michel Olofsson, grundaren till Project Vita, direkt på olofssonmichel@gmail.com och glöm inte att följa oss som KTH studenter på MFS på Instagram @projectvita!