Val av kurser på KTH vs UW-M

På KTH är de första åren väldigt enkla när det kommer till att välja kurser. Helt enkelt för att du inte behöver göra något val! Ditt studieprogram har ett färdigsytt packet med de kurser som du ska läsa de första 3 åren. År ett är helt fritt från valbara kurser, men i år två och tre kan det dyka upp valbara poäng som kräver lite undersökning av dig som student.

Arkitektbyggnaden på KTH.

Jämför jag kursvalet här i USA med hur jag har valt kurser på KTH hittar jag tre stora skillnader:

På KTH kunde jag alltid fråga mina vänner från de äldre årskurserna om tips på kurser.

Här i USA känner jag några få som har pluggat här innan. Dock har deras intressent varit business och ekonomi, vilket är det jag absolut inte finner intressant. Därför har jag behövt göra mer undersökning av kurserna för att hitta en handfull av kurser som intresserar mig.

På KTH behövde jag bestämma mig för vilka kurser jag ville läsa kommande termin flera månader i förväg.

Här på UW-M har vi 1,5 vecka på oss att testa kurserna och välja att avregistrera oss på de vi inte tycker om och välja att registrera oss på nya kurser som vill gillar. Uppskattat, men om du är en person som gärna skjuter upp ditt val så kan detta vara en fälla. Bara för att du kan byta kurser under denna period så betyder det inte att det garanterat finns platser kvar i kurserna. Därför är det bättre att göra en ordentlig undersökning långt i förväg och registrera dig på de kurser som du tycker om innan platserna börjar ta slut.

Utbudet av kurser på KTH är begränsat till ingenjörsämnen och språk.

Vilket det inte är på UW-M. Skolan här har 40.000 studenter och en hel drös av utbildningar. Jag har alltså kunnat välja kurser inom alla områden, vilket gör att det tar längre tid att upptäcka alla intressanta kurser. Fördelen är att jag inte är begränsad till IT-kurser, utan jag kan läsa i princip vad som helst.

Bilden är från en av de första dagarna på UW-M.

// Madde

Madeleine Berner
Hej! Jag heter Madeleine Berner och ska börja mitt femte år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!