Det där med att skriva en hemtenta

Hur fantastisk är inte denna bild?!?! Känslan av att ha lämnat in en hemtenta är bland de härligaste som finns. Idag hände det, jag har lyckats formulera fyra sidor om ledarskap. Fyra sidor låter absolut inte mycket och det var själva problemet – det var så svårt att få plats med allt det man ville få sagt på bara fyra sidor. Trots detta tycker jag att hemtentor är en ganska nice typ av tenta.

Här kommer mina bästa tips till att lyckas med hemtentan:

  • Läs igenom tentafrågorna så fort du får tillgång till dem. Ibland har man flera veckor på sig att skriva en hemtenta, även om du inte planerar att börja med hemtentan direkt är det alltid bra att gå in och läsa igenom frågorna ordentligt. På detta sätt bearbetar du frågorna under hela tentaperioden även då du inte arbetar aktivt med dem.
  • Diskutera frågorna med dina kursare. Även om hemtenta skrivs individuellt kan det underlätta att diskutera hur man kan strukturerar tenta, hur man bör tolka tentafrågorna eller om det finns några artikel som kan vara intressanta att läsa.
  • Gå igenom instruktioner och kriterier noggrant. Ibland upplever jag att jag tappar fästet lite när jag är mitt i tentaskrivandet. Då brukar jag gå tillbaka till instruktionerna stryka under verben för att kontrollera att jag är på rätt spår. Sedan brukar jag även kontinuerligt checka kriterierna för att se att jag försöker få med allt det som examinatorn söker efter.
  • Ta pauser. Det fina med hemtentor är att man har möjlighet att ta pauser i skrivandet. Att avbryta skrivandet för lite träning eller bakning och kom tillbaka senare. Under pausen bearbetar du all information som snurrar runt i huvudet och kan komma tillbaka med nya idéer. Dessutom kan du se din redan skrivna text med lite nya ögon.

//Malin