Hoppa till innehåll

Intervju: att plugga i Södertälje del 1

Hur är det att plugga på KTH Södertälje? Ni får höra från två av studenterna som pluggar där om varför de valde sin utbildning och hur deras liv ser ut i skolan. Först ut är Alexandra!


Namn: Alexandra Kapsalis
Utbildning: Civilingenjörsprogrammet Industriell Teknik och Hållbarhet
Årskurs: 3
Uppvuxen: född och uppvuxen i Tullinge lite utanför Stockholm

Alexandra på sin senaste resa till Thessaloniki, Grekland i oktober, 2018. Hon älskar att upptäcka nya saker och vissa är lättare att uppleva på två hjul.

Varför valde du din utbildning?
Jag hade alltid en dröm om att jag skulle bli arkitekt men när jag insåg nån gång mellan 2:an och 3:an på gymnasiet att det inte längre var det jag ville fick jag panik. Helt plötsligt visste jag inte vad jag skulle bli efter att jag tagit studenten.

Så när jag bläddrade igenom KTHs katalog föll mitt öga på en utbildning där det stod högst upp ”ny utbildning”. När jag började läsa mer om denna nya utbildning insåg jag att detta var precis det jag hade letat efter.

Min utbildning kombinerar både maskinteknik och industriell ekonomi samtidigt som den tillför hållbarhetsperspektivet i det hela. Hur kan vi utveckla fabriker som är bra både för människan, miljön och ekonomin? Eftersom utbildningen är en civilingenjörsutbildning är den väldigt teoretisk men de som utvecklade programmet har sett till att vi får testa på olika saker i praktiken också. Därför har vi många studiebesök och olika laborationer redan från år 1. Tex. så får vi testa på Scanias Trampbilsfabrik som de har byggt till oss på campus i Södertälje just för att testa på hur det är att arbeta med montering på en lina. Där kan man öva på saker som balansering av linan, taktning och massa annat kul.

Vad kan man jobba med efter din utbildning?
Man kan jobba med många olika uppdrag inom industrin efter att man tagit examen. Eftersom Scania och AstraZeneca har varit med och utvecklat detta program så har de sett till att denna utbildning täcker vissa behov som de har märkt av. Denna utbildning ska se till att du som tex. processingenjör redan från början ska veta hur industrin arbetar. Med andra ord att du inte behöver omvandla all teori som du lärt dig på högskolan till något du kan använda i praktiken utan att du redan har gått igenom denna process på KTH.

Hobby utanför studierna?
Förutom att studera och att jobba så älskar jag att resa och att upptäcka nya saker. Umgås med mina kompisar, shoppa och träna är också saker som jag brukar göra under en vanlig vecka.

Favoritställe att plugga på?
Om jag pluggar själv så pluggar jag helst hemma. När jag pluggar i grupp så brukar jag sitta antigen i KTH Bibliotek eller i nåt grupprum i Södertälje.

Vilken är din favoritsång från dina tonår?
Min favoritsång från mina tonår är nog Taylor Swifts ”Love Story”.

Är du aktiv inom någon förening på KTH?
Nej, jag är tyvärr inte aktiv inom någon förening men jag funderar på att bli det.

Läser du alla kurser i Södertälje, eller har du kurser på andra campus?
Nej, jag läser inte alla kurser i Södertälje utan jag läser en hel del på huvudcampus på Valhallavägen också. I årskurs 1 tex. så läste jag alla programspecifika kurser och alla mattekurser i Södertälje men Teknisk mekanik och Elektromagnetism och vågrörelselära läste jag på Valhallavägen. I årskurs 2 så läste jag Differentialekvationer, Industriell statistik, Numeriska metoder och andra programspecifika kurser som tex. logistik i Södertälje medan Industriell ekonomi, Programmeringsteknik och Termodynamik läste jag på Valhallavägen. I mitt program så är alla kurser obligatoriska i år 1 och 2. Från år 3 har man möjlighet att välja olika valbara kurser.

Det bästa med Södertälje Campus?

Södertälje campus är väldigt fräscht eftersom det är nytt, vi flyttade in januari 2018. Samtidigt är det inte så stort så man känner sig hemma rätt så snabbt. Men det bästa är nog närheten med näringslivet, vi ligger verkligen vägg i vägg med AstraZenecas tillverkningsenhet i Snäckviken.

Om du skulle vara en naturkatastrof, vilken skulle du vara?
Jag skulle helst inte vilja vara nån naturkatastrof men om jag måste så skulle jag nog vara en eld. Orsaken till att jag valde eld är för att jag är lite eldig. Jag blir lätt passionerad över nåt jag bryr mig om eller tycker om samtidigt är jag ganska så temperamentsfull, och ibland lite mer hetlevrad än vad jag skulle vilja vara, men jag jobbar på det.

Största utmaningen under dina studier?
Min största utmaning har varit tentastressen. Jag blir väldigt stressad innan tentor, ibland så har jag svårt att sova dagen innan. Men det har blivit bättre med tiden, inte för att jag inte blir stressad alls nu utan mer att jag kan kontrollera stressen bättre.

Om du skulle åka på en road trip med dina vänner, vilken roll skulle du ta på dig?
Jag skulle definitivt köra, haha! Fråga mina kompisar jag tror alla vet att jag skulle köra 🙂 Men jag skulle inte vilja vara den enda föraren för det är skönt att kunna byta av ibland och låta nån annan köra. Jag är ju trots allt väldigt bra på att läsa kartor också, eller ok jag erkänner Google Maps.

Vad vill du jobba med efter examen?
Jag är inte helt säker på vad jag skulle vilja göra men antagligen nån sorts projektledare inom industrin. Jag skulle antigen vilja arbeta med miljöfrågor eller olika arbetsmiljöfrågor.

Ett tips du skulle vilja ge dig själv när du gick i årskurs 3 i gymnasiet?

Stressa inte!!! Jag var superstressad hela mitt tredje år på gymnasiet och nu när jag tänker tillbaka så tycker jag att det är lite synd, för det hindrade mig från att njuta av mitt sista år innan universitetet.

Ytterligare något jag skulle vilja säga är: ”Var tacksam över skolmaten, snart kommer du sakna den en hel del”. För när man läser på universitetet måste man själv se till att man har lunch varje dag antigen genom att köpa lunch ute eller laga mat hemma och ta med matlådor. Det senare är verkligen att rekommendera med tanke på hur dyrt det annars kan bli, trust me I know! 🙂


//Madde

Madeleine Berner
Hej! Jag heter Madeleine Berner och studerar mitt sista år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!