Stanna kvar i Stockholm?

När jag gick sista året på gymnasiet var det flera klasskompisar som pratade om att de ville plugga utanför Stockholm. Jag var inte en av dem. Istället såg jag många fördelar med att välja att plugga i Stockholm. Här kommer en liten lista på hur jag tänkte:

+ Bo hemma

Jag var inte sugen på att flytta hemifrån direkt efter gymnasiet. Delvis för att jag inte hade arbetat för att spara ihop pengar till att betala hyra, och dels för att jag gillade min vardag och mina aktiviteter jag hade tillgång till genom att bo hemma. Till exempel hade jag tillgång till min familjs bil, så jag kunde smidigt ta mig till stallet för att rida (jämfört med en timme kommunalt).

+ Spara pengar

Om du väljer att stanna i Stockholm och bo hemma hos din familj kan du spara pengar i hyra. Vissa studenter betalar till exempel för sin mat hemma, men den summan är betydligt mindre än att hyra en studentlägenhet (oavsett var i Sverige det är). Pengarna jag sparar kan jag istället lägga på annat, t.ex. biobesök, middagar med vänner, semesterresor, kläder, sparande etc.

+ Behålla vänner

En stor fördel är att jag kunde behålla mina barndomsvänner! Misstro mig inte, det är otroligt lätt att få nya vänner när du börjar på universitetet, men det var skönt att kunna se mina gamla vänner också.

+ Behålla fritidsintressen

Mitt fritidsintresse var ridning och anläggningen låg i Botkyrka utanför stan. Tack vare att jag pluggade kvar i Stockholm kunde jag fortsätta att rida under första terminen på KTH.

+ Bo där jobben finns

Detta var en fördel som jag upptäckte när det var dags att söka mitt första sommarjobb efter att jag börjat på KTH. Det underlättade att hitta sommarjobb och extrajobb genom att bo i huvudstaden. Dessutom när examen närmar sig, kommer det att vara enkelt att kunna gå på intervjuer hos företag i Stockholm, eftersom du redan är på plats. Du behöver inte ta tåget/bilen/flyget för att delta i intervjuerna. Att bo i Stockholm hjälper även till med att bygga ditt nätverk. Under skolterminerna kommer du kunna gå på studiebesök/event hos företagen och bygga ditt nätverk redan från år ett!

+ Nära till investerare

Om du är intresserad av att starta ditt egna företag är det fördelaktigt att bo i Stockholm där det finns många investerare. Flera utav de stora inkubatorprogrammen (som hjälper studenter att komma igång med sina startups) finns i Stockholm.

Några nackdelar med att inte flytta iväg från Stockholm som jag kunnat hitta är följande:

-Inte automatiskt flyttar hemifrån

Genom att ha bekvämligheten av att kunna bo hemma hos familjen kan det dröja innan du flyttar hemifrån. Om du väljer att plugga på annan ort behöver du automatiskt flytta hemifrån. Du missar den lilla knuffen ut från hemmet.

-Inte komma bort ifrån familjen

Ju äldre du blir, desto mer självständig blir du och slutligen kommer du att hitta lösningar till vardagsproblem som är smartare än vad din familj har lärt dig. Du kan då börja bli trött på att bo tillsammans med din familj och börja längta efter att flytta hemifrån. Det är en helt naturlig del av att växa upp, men du kommer att behöva stå ut med din familj fram tills att du faktiskt flyttar hemifrån.

//Madde

Madeleine Berner
Hej! Jag heter Madeleine Berner och ska börja mitt femte år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!