Min resa till KTH

Imorgon är det den sista ansökningsdagen för höstens utbildningar så jag tänkte passa på att berätta om min resa till KTH! Vi börjar i gymnasiet där tankarna om framtiden hade legat i dvala fram tills sista året. Under min gymnasietid hade jag alltid tänkt ”Äsch det där med utbildning löser sig” men när jag kom närmare och närmare antagningsperiodens slut så stod jag där och var inte alls säker på vad jag ville söka. Jag tänkte därför:

”Om jag söker massa saker nu, så kanske jag vet vad som låter roligast sen och kan bestämma mig då”

Sagt och gjort så sökte jag alltifrån arkitekt till arkeolog och under juli månad fick jag mitt antagningsbesked. Antagningsbeskedet sa att jag var antagen till civilingenjörsprogrammet Energi och miljö på just KTH.

Trots att jag inte hade någon tydlig bild av vad jag ville plugga under gymnasiet så visste jag en sak i alla fall. Jag skulle börja plugga direkt efter studenten. Trodde jag. Men efter att ha fått det där första antagningsbeskedet i brevlådan och inte känt det där riktiga pirret i kroppen så kom jag fram till att jag inte riktigt var redo för att hoppa på en femårig utbildning och bestämde mig för att tacka nej den gången till min plats.

Sagt och gjort så tog jag ett sabbatsår och gjorde den klassiska ”jobba och resa”-kombon, innan jag nästa vår satt i samma sits. Vad skulle jag välja nu? Jag visste att jag ville plugga i Stockholm p.g.a närhet till familj, flickvän, Stockholm som stad osv. och jag visste även att jag var intresserad av teknik/IT. KTH kändes lockande men jag visste fortfarande för lite om utbildningar, boende, studentliv och allt annat.

En illustration av arbetsuppgifter under sabbatsåret. Kan också tolkas som en snabbspolning till nästa vår 🙂

Jag ska inte ljuga, att ta mod till sig och börja leta efter en utbildning var läskigt och helt nytt. Min trygghet fann jag lyckligt nog i KTH:s utbildningskatalog och på just denna blogg, som då drevs av en annan Medietekniker, bara en vecka innan antagningsperioden slutade. Jag slukade varenda sida den där katalogen tills jag hittade utbildningen som kombinerade alla mina intressen: Medieteknik. Resten av sommaren spenderade jag på studentbloggen och snappade girigt upp varenda tips som bloggarna gav ut. När antagningsbeskedet kom kände jag mig äntligen taggad och redo för den nya utmaningen.

I slutändan, nu fyra år senare, är jag otroligt glad att jag vågade tacka nej den första gången då det inte kändes rätt och att jag ett år senare vågade öppna utbildningskatalogen på nytt.

Rådet som jag ger till dig som ska söka en utbildning nu: Lita på din magkänsla men våga också påbörja någonting nytt. Identifiera var du skulle kunna tänka dig att plugga och plöj sedan igenom alla utbildningskataloger från de skolor som verkar intressanta. Förr eller senare så kommer du att hitta någonting som verkar spännande och då är det bara att söka!

// Oscar

En kommentar till “Min resa till KTH”