Från kursen jag aldrig trodde jag skulle klara till kursen som varit roligast

Nu läser jag ändå mitt femte år här på KTH och det innebär att jag läst en hel del kurser. Jag tänkte att det vore intressant att se tillbaka på några av de kurserna som varit lite extra speciella.

Kursen jag trodde att jag aldrig skulle klara av

Elektromagnetism och vågrörelselära (7,5 hp)

När jag fick tillbaka resultatet på tentan i denna kurs höll jag på att sjunka ihop till en liten pöl på golvet. Jag hade pluggat innan och kämpat i fyra timmar under tentatillfället men ändå bara lyckats skrapa ihop 1,2 poäng (av 8 möjliga). Jag var inte ens i närheten av ett godkänt betyg. Inför omtentan var jag mer än nervös, jag förstod inte hur jag skulle klara av att få godkänt om jag varit så långt ifrån den första gången. Men det gick! Genom att lägga om tentapluggandet lyckades jag till slut förstå kursens innehåll och klara den där kursen.

Kursen som har inspirerat mig mest

Energisystem, modeller och scenarier (9 hp)

Jag har märkt att ju närmre verkligheten jag kommer i mina studier desto mer inspirerad blir jag. När jag säger ”verkligheten” menar jag de tillfällena i våra studier då vi får ta kontakt med företag/engagera oss i organisationer. Kommer ni ihåg att jag pratade om ett projekt som vi gjorde angående KTH live-in-lab (se här)? Det projektet, när vi fick tomta runt på labbet och basera projektet på information om labbet tyckte jag var väldigt inspirerande.

Kursen jag har haft mest nytta av

Industriell och teknisk omvandling (6 hp)

I vissa kurser lär vi oss teorier och modeller som återkommer kontinuerligt i andra kurser, en sådan kurs var Industriell och teknisk omvandling. Kursen handlar om teknologiska förändringsprocesser som är förknippade med den industriella omvandlingen. Jag tänker mig att jag har haft mycket nytta av kursen då vi som valt inriktningen energisystem och hållbar utveckling ofta studerar just system i omvandling.

Kursen som jag tycker varit mest utmanande

Flervariabelsanalys (7,5 hp)

Kursen inom flervariabelsanalys känns som det givna valet på denna kategori. Trots att jag läste denna kurs under mitt första år på KTH så hänger det här kursen kvar som släpkurs än idag. Här på KTH har inte matematiken varit min starka sida men jag har ändå lyckats ta mig igenom det mesta. Anledningen till att det tar stopp vid flervariabelsanalysen handlar för min del mycket om upplägget, det är en stor tenta i slutet där inga hjälpmedel är tillåtna (alltså ingen miniräknare, ingen formelsamling, ingenting!). Men någon gång ska jag klara även denna kurs, även om jag insett att det kommer kräva ganska mycket förberedelse.

Kursen som jag tycker varit roligast

Entrepreneurship (6 hp)

En av de första kurserna som jag valde bland mina valbara kurser var Entrepreneurship. Det var en ganska intensiv kursen men vad mycket roligt vi hann med. Redan första föreläsningen delades vi upp i team och fick uppdraget att sälja så mycket kaffe som vi kunde. Hur vi införskaffade kaffet, vilka vi skulle sälja till, vilket pris vi skulle ha var helt upp till de olika teamen. Det team som lyckades få in mest pengar skulle utnämnas som vinnare. Mitt team valde att utnyttja 7-elevens system där vi fick var fjärde kaffe gratis och gick runt i datasalarna på KTH och sålde till studenter. Vi vann inte utmaningen, jag vann nog faktiskt inga utmaningar i den kursen men det var väldigt lärorikt och roligt.

//Malin