Hur funkar egentligen det där?

Jag älskar när man får saker förklarade för sig som man funderat på länge eftersom det känns som att man precis löst ett mysterium. Extra roligt är det när kan koppla det till sin utbildning som ingenjör!

Ett exempel är musikigenkänningsappar som magiskt kan känna igen låtar i brusiga miljöer. Våra hjärnor är extremt duktiga på att känna igen musikstycken från bara några få toner, men att återskapa samma funktionalitet i en dator är otroligt komplext. Hur är det då möjligt att bl.a. Shazam lyckats med detta genom att snabbt analysera en kort ljudsnutt och sedan hitta exakt rätt bland miljontals låtar?

Jag vet att det finns kurser på KTH inom avdelningen för musik, tal och hörsel (TMH) där man tar utvecklar ett program som gör samma sak fast med ett mindre urval av låtar 🙂

Ett annat ämne som jag älskar att få förklarat för mig är självkörande bilar. Jag har inte hymlat på bloggen med att jag tycker att självkörande bilar är en av de coolaste tillämpningarna av datorseende och maskininlärning. Men hur fungerar tekniken bakom egentligen, hur duktiga är dagens självkörande bilar på att faktiskt ”se” det som är omkring dem och vad finns det för hinder som stoppar oss från att ha den felfria självkörande bilen?

// Oscar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.