Är det enkelt att få studera utomlands?

Jag hade som mål redan innan jag började på KTH att jag skulle studera utomlands en termin. Därför påverkades mitt val av universitet av möjligheten att kunna göra ett utbyte via universitetet. Med ett utbyte får man åka iväg till ett av KTHs utbytesuniversitet helt gratis, det vill säga du behöver inte betala någon studieavgift (precis som i Sverige). Du har även möjligheten att söka stipendier från organisationer utanför KTH och du får CSN för de kurser du läser utomlands.

Med tanken på hur mycket du får ut utav ett utbyte är det löjligt lätt att ansöka till det. Det enda du behöver göra är att:

• välja vilka universitet du helst skulle vilja bli nominerad till,
  • se till att ha ett betygssnitt från KTH som låter dig bli antagen hos värduniversitetet,
  • skicka in ansökan efter att du har blivit nominerad från KTH,
  • söka boende och eventuellt visum,
  • göra ditt val av kurser och
  • boka flygbiljetter.

KTH skickar varje år flera hundra studenter utomlands, och därför finns det anställda och studenter (som tidigare har studerat vid värduniversitetet) som kan hjälpa dig i processen. Dessutom skriver de tidigare studenterna varsin reseberättelse som publiceras på KTHs hemsida. Reseberättelserna innehåller information om val av kurser, svårighetsgrad, hur man hittar boende, budget, transport, vilket språk som användes etc. Otroligt bra hjälp!

Ett utdrag från min reseberättelse efter min termin i Singapore.

Ansökan till att göra en utbytestermin eller ett utbytesår sker under höstterminen året innan du vill åka. Som student kan du tidigast åka på ett utbyte i årskurs 3, vilket betyder att du kan tidigast ansöka om ditt utbyte hösten i årskurs 2. Betygssnittet som räknas med är endast de kurser du har läst i årskurs 1 + de kurser från period 1 i årskurs 2.

Mina två favoritdelar av processen är att välja universitet och att välja kurser. Utbudet är väldigt stort, större än antal universitet du kan välja på i Sverige. Som tur är känns valet av utbytesuniversitet betydligt lättare än att välja universitet i Sverige. Du kanske har ett fritidsintresse du vill plocka upp igen (vindsurfing, skidåkning, dykning, bergsklättring), ett språk du vill lära dig, en världsdel att upptäcka eller en matkultur att testa. Med dessa inputs brukar valet av land (åtminstone) bli enkelt! Med några år på nacken på KTH kommer du även veta vilka kurser som du skulle vilja läsa utomlands.

Ett tips är att besöka den årliga mässan för att studera utomlands som KTH arrangerar under höstterminen. Där får du träffa de olika universiteten och höra tips från tidigare studenter som studerat utomlands!

//Madde

Madeleine Berner
Hej! Jag heter Madeleine Berner och ska börja mitt femte år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!