Måste man vara smart för att plugga på KTH?

Ibland när jag nämner att jag läser till civilingenjör på KTH kan jag få som svar “jaha, då är du en sådan där smart människa”. Det finns en uppfattning om att man måste vara smart för att plugga på KTH. Men stämmer det?

Det där med smarthet är svårt att diskutera eftersom man kan vara smart på så många olika sätt. 

Om vi tänker smarthet som i att ha höga betyg, så är svaret till viss del ja. Vissa utbildningar på KTH har högre intagningskrav än andra. Men som Oscar diskuterat (här) så finns det olika vägar för att ta sig in på utbildningarna på KTH, och dessa vägar har olika betygskrav. 

Om vi istället tänker smarthet som att typ lösa avancerade matteuppgifter i sömnen blir frågan en annan. Då blir svaret nej, man måste inte ha en naturlig fallenhet till exempel matte för att läsa på KTH. För min del har det handlar om att ha drivet och viljan att ta mig igenom mina år på KTH. I vissa kurser har jag känt att jag inte förstått någonting (du vet när läraren frågar om det är något man undrar över och man är så förvirrad att man inte ens vet var man ska börja, där har jag varit). Men efter att ha lagt ner timmar på att förstå de där elektromagnetiska vågorna så har jag tillslut lyckas med tentan.

På KTH finns såklart personer som har en naturlig fallenhet och därför kan anses väldigt smarta, typ de som tycker att flervariabelsanalys är det självklaraste som finns. Men vi hjälper också varandra väldigt mycket och tar oss igenom utbildningen tillsammans. Det finns kurser jag klarat helt och hållet på grund av att jag fått hjälp av kursare som till exempel delat med sig av lösningsförslag på räkneuppgifter.

Alltså, nja du behöver inte vara smart för att plugga på KTH. Jag hade nog hellre valt att uttrycka det att du blir smart för att du pluggar på KTH. Du blir smart för att för att du lägger ner tid och energi på att skapa en förståelse för teknik.

//Malin