Hoppa till innehåll

6 tips för säkrare lösenord

Här kommer uppföljningen från Password Day med hur du kan förbättra dina lösenord.

 1. Ha unika lösenord för dina tjänster.
  Alltså återanvänd inte ett lösenord på flera olika hemsidor. Om ditt konto skulle bli hackat eller att databasen läcks, kan inte en angripare logga in på dina andra konton med samma lösenord.
 2. Använd lösenord av minst 12 tecken.
  En angripare behöver inte veta vad ditt lösenord är, utan kan istället gissa sig till det via en brute force attack. Ju längre lösenord du har, desto längre tid tar det för angriparen att gissa lösenordet.
 3. Vid en dataläcka, byt lösenord.
  Om den hemsida du har konto hos har blivit hackad bör du byta ditt lösenord. Annars finns det risk att en angripare kan logga in på ditt konto. Du kan kontrollera om en hemsida har fått sina lösenord läckta via Have I Been Pwned, där du söker på den mejladress som du har och den matchas mot den läckta datan.
 4. Undvik ord från ordlistor.
  Om du siktar på att ha minst 12 tecken, kanske du inte använder dig utav ett enda långt ord — bra! Ordlistor kan precis som läckta lösenordslistor, användas för att gissa sig fram till ditt lösenord. Att kombinera flera ord är bättre än att bara ha ett enda ord.
 5. Byt alltid default-lösenord.
  Här tittar jag främst på er med hemmet fyllt av routrar, smarta kylskåp, smarta TV-apparater, smarta dammsugare, smarta pennvässare, you-name-it! Se till att skapa ditt egna lösenord, för det finns även listor med produktspecifika default-lösenord ute på Internet som angripare kan använda. Alltså, byt Wi-Fi lösenordet så att du inte använder det som står på baksidan av din router.
 6. Använd tvåfaktorsautentisering (2FA)
  Om detta känns omständigt att slå på 2FA för alla dina konton, kan det vara värt att göra det för dina viktiga konton. Till exempel för din bank, portal för aktie-/fondhandel eller din mejl.

Det blev många tips! Följer du redan dem? Bra jobbat! Med dessa åtgärder kommer dina konton att ha en stark säkerhet mot attacker som utnyttjar lösenord. Om du upplever det som onödiga åtgärder för just dig, vill jag uppmana dig till att följa åtminstone en av dem.

Ett bonustips som hjälper till med att göra hanteringen av lösenord smidigt är att skaffa en lösenordshanterare. Den kan generera unika lösenord, med den längd och komplexitet du vill ha, och du slipper minnas sjuttioelva olika lösenord. De flesta lösenordshanterare fungerar både på din dator och i din mobil. Du behöver bara minnas ett lösenord (som du gör säkert) för att göra så att resten av lösenorden automatiskt fylls i när du vill logga in på en hemsida. Smidigt!

//Madde

Madeleine Berner
Hej! Jag heter Madeleine Berner och studerar mitt sista år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!

2 reaktioner till “6 tips för säkrare lösenord”

 1. Bra, har nu förtydligat att det var användandet av ett ord, istället för en kombination av flera, som är det man vill undvika. Ska även leta reda på den inlägg jag hittade om just den xkcd stippen och hur det kanske inte är ett bra exempel.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: