Hur bra lösenord har du?

Idag är det internationella Password Day! Dagen ägnas till att uppmärksamma hur man kan göra sina lösenord säkrare. Därför kommer här en blandning av statistik och tips på hur du skyddar dina inloggningsuppgifter.

Under 2019 var 80% av alla dataläckor orsakade av stulna lösenord. Det är alltså en hel del lösenord ute på vift, men vad kan en angripare göra med beslagtagna lösenord?

Jo, det mest självklara är att logga in med de stulna inloggningsuppgifterna till den tjänst där läckan skedde. Vilken tur att du bytte ditt lösenord när du hörde talas om läckaget. Angriparen testar då istället att logga in med de stulna uppgifterna i andra tjänster, till exempel sociala medier eller mejlkonton. Vad bra att du har unika lösenord på alla dina användarkonton, som förhindrar att angriparen kommer åt flera utav dina konton.

Jaha, vad ska angriparen göra nu? Vi människor tänker väldigt lika, iallafall om man tittar på lösenordsstatistik. Du kanske tror att du har skapat ett helt unikt lösenord som ingen annan person har, men i många fall skapar personer samma lösenord som varandra. Angriparen kan alltså ta en stulen lista med lösenord från andra personer och testa dem mot dina användarkonton.

Hur du skyddar dig mot detta står längre ner, först kommer här en analys av vanligt förekommande lösenord från ID Agent. Fem olika kategorier och dess topp 5 lösenord.

Superhjältar och tecknade figurer

Vissa av dem är kanske främmande för den som inte växte upp med engelskt språk på barnprogram, men redan nummer fyra används även på svenska. Bamse eller Lilleskutt skulle vara bra kandidater till denna lista.

1. tigger
  2. snoopy
  3. mickey
  4. superman
  5. batman

Sporter

I Sverige gissar jag att ”fotboll” toppar ”baseball”.

1. baseball
  2. football
  3. soccer
  4. hockey
  5. tennis

Sånger och musikband

Kanske har någon av dina vänner ett Spela Shoreline-lösenord? Eller en tribut till Kent?

1. blink182
  2. rush2112
  3. beatles
  4. blondie

Sportlag

Skulle ”utM3dD0marn&inMedN4llePuh” räknas som kategori tecknade figurer, sånger, sport och sportlag? Ni kan ju själva gissa vilket lag som garanterat hade varit nummer ett i Sverige.

1. rolltide (en referens till University of Alabama Crimson Tide, väldigt specifikt, och tydligen väldigt många användare eftersom den är nummer 1)
  2. yankees
  3. steelers
  4. eagles
  5. redsox

Vanliga hederliga namn

Här är det väl bara att kolla upp på facebook eller hemsidor som listar ens adress vilka man bor med.

1. george
  2. michael
  3. hunter
  4. charlotte
  5. matthew

Okej, detta inlägg blev väldigt långt. Tipsen kommer i ett separat inlägg istället. Håll utkik denna vecka!

//Madde

Madeleine Berner
Hej! Jag heter Madeleine Berner och studerar mitt sista år på Civilingenjör Informationsteknik. Häng med på mina äventyr, så lovar jag dig att du lär dig en hel del goda tips inför ditt högskoleval!

En kommentar till “Hur bra lösenord har du?”

Kommentarer inaktiverade.