Hur tar jag reda på mer om ingenjörsyrket?

Vad innebär det ens att vara ingenjör? Hur ska jag ta reda på mer om ingenjörsyrket? Var ska jag leta och vem kan jag fråga?

Att förstå innebörden av att vara ingenjör är inte alls lättbegripligt. Ingenjörsyrket är otroligt brett och mycket större än vad man anar. Jag tänkte med detta inlägg därför samla lite tips på sådant som kan hjälpa till att klargöra bilden av vad en ingenjör faktiskt är och gör.

TIPS 1

Det går att hitta rätt mycket Youtubeklipp som ger en inblick på ingenjörsyrket. Här har jag listat två bra videos.

Video 1

Jag tycker personligen att denna video beskriver, på ett väldigt lättförståeligt men samtidigt generellt sätt, de viktiga aspekterna av vad det innebär att vara ingenjör. Det viktigaste jag tog med mig av denna video var att – ingenjörer är både kreatörer samt problemlösare.

Video 2

Det här klippet är KTHs egna kortfilm där man på ett väldigt bra sätt lyckas förklara vad ingenjörsyrket handlar om. Ingenjör är absolut inget ensidigt yrke och det tycker jag det här klippet verkligen förmedlar. Det räcker med att titta runt omkring sig för att upptäcka att det förmodligen är en ingenjör som ligger bakom det du till exempel använder dagligen.

TIPS 2

Prata med studievägledare och ställ era frågor och funderingar ni har. Ni kan, förutom studievägledaren på ert gymnasium, även kontakta KTHs så kallade centrala studievägledning där de dels erbjuder drop-in tider men där det också går att kontakta dem via ett kontaktformulär eller telefon. Ni hittar all info om detta HÄR. Glöm inte att inga frågor är dumma!

TIPS 3

Mitt tredje och sista tips är att kolla in alumnifliken som finns under de flesta utbildningarna på KTHs hemsida. Där kan man läsa intervjuer med tidigare KTH-studenter som tagit examen i just den utbildningen och då få en inblick om vad just den personen jobbar med. Jag länkar till några intervjuer nedan, men det finns många många fler:

/Maha