”Är det AK på onsdag?”

Japp, det är en helt normal fråga på universitet! Det här är inte heller något som KTH hittat på, utan finns på andra universitet också. Förkortningen står för akademisk kvart och är helt enkelt en kvart som används i akademiska sammanhang. I praktiken innebär det att en lektion startar 15 minuter efter angivet klockslag. Står det alltså att en lektion börjar kl. 08 i schemat, så är det alltså kvart över som föreläsaren drar igång.

Det här är en princip-sak som uppkom förr, när det inte fanns mobiltelefoner eller armbandsur. På sin höjd fanns det finare fickur, men detta var ofta inget som studenter hade råd med. Dock fanns det kyrkklockor som klingade över studentstäderna varje heltimme och det var de som gjorde att studenterna visste att det var dags för lektion. Så, för att studenterna inte skulle komma för sent när de hörde klockorna så fick de 15 minuter på sig att hinna till skolan och på den vägen är det!

Idag har den extra kvarten använts så länge att den blivit ett stående inslag i vardagen på universitetet. Det gäller däremot att vara vaksam på när det gäller. På tentor och labbar är det aldrig akademisk kvart men på seminarier kan det vara det beroende på vem som håller i det. En bra grej är alltså att kolla upp detta innan för att inte riskera att missa något!

/Adam