Hur tufft är det att plugga på KTH?

Hur tufft är det egentligen att plugga en ingenjörsutbildning på KTH? Tänk om utbildningen är för svår för mig?

För mig var valet att plugga till ingenjör verkligen inte självklart. Tyvärr berodde det mest på att jag i förväg redan bildat mig en egen uppfattning om att en sådan utbildning skulle vara för svår för mig. Under gymnasiet var både matten och fysiken inte mina starkaste ämnen och det var absolut något jag oroade mig inför KTH. När jag tänkte på KTH såg jag framför mig tung matte och tung fysik och där och då avfärdade jag tanken av både ingenjörsutbildning och KTH direkt och tänkte – KTH kommer vara för tufft.

Så vad tycker jag nu i efterhand?

Jag skulle ljuga om jag sa att en ingenjörsutbildning på KTH inte är tuff. Att plugga till ingenjör och att dessutom göra det på KTH är inte ”a piece of cake” om man uttrycker sig så.

Jag skulle kunna säga såhär: det viktigaste enligt mig är att man är öppen för att lära sig nya saker och att man dessutom är villig att lägga ner den tiden det krävs.  Oavsett hur svårt man tycker ett visst moment är, så är det viktigaste att man hela tiden har ett positivt mindset och det är väl egentligen det som är självaste utmaningen. Har man nämligen rätt mindset så kommer man hur långt som helst med det. Det är såklart lättare sagt än gjort (talar även för mig själv här 🙂 )

Det är såklart att jag kan känna att en kurs är svår och därför upplever det som tufft men jag tycker egentligen det tuffa med att plugga en ingenjörsutbildning är att försöka behålla den här positiva inställningen. Det som då är väldigt skönt är att man kan hjälpas åt tillsammans och då även motivera varandra!

Större ansvar

Jämfört med gymnasiet innebär högskola mer ansvar just på grund av att friheten även ökar. Det gäller att man själv kan planera sin tid på det sätt som passar en bäst så att man hinner med det man ska i och med att kurserna är mer omfattande nu.

Studietakt

På högskola läser man ju färre kurser i taget. Det gör ju också att man kan lägga sin tid mer koncentrerat på två eller tre kurser i taget i enskilda perioder. Jag kunde på gymnasiet känna att det var jobbigt att läsa 8-10 kurser samtidigt och därför uppskattar jag verkligen att det inte är så längre. Däremot går man ju igenom en hel kurs under mycket kortare tid (ca 8-10 veckor) på KTH och det kan ju naturligtvis kännas tufft i början, men man vänjer sig!

En bild på KTHs byggnad.

Allt handlar om vilken inställning man väljer att ha. En ingenjörsutbildning på KTH kan kännas tuff i perioder, men att plugga till ingenjör på KTH är verkligen inte omöjligt och viktigaste av allt, det är också kul!

/Maha