Hoppa till innehåll

Forskarfredag med hållbarhet i fokus

Snart är det dags för årets upplaga av Forskarfredag, närmare bestämt om en dryg vecka. Det är en slags vetenskapsfestival där forskare möter allmänheten genom workshops, experiment, utställningar och shower. I år är temat Forskning för en hållbar framtid vilket jag tycker är extra kul! På den gamla goda tiden (typ fem år sen) så hölls det vid Medborgarplatsen i Stockholm, men också i flera andra svenska städer och totalt kom nästan 23 000 besökare dit. I år blir det digitalt men jag tror det blir minst lika intressant ändå!

När jag var där i gymnasiet pratade jag med forskare om hur minnet fungerar, hur robotar kan hjälpa oss i framtiden, hur isstrukturer kan ge oss information om historien och mycket annat. I år är temat hållbarhet och från KTH:s sida är Åsa Svenfelt med och pratar om framtidsstudier, alltså hur vi kan analysera dagens konsumtionsmönster och resursfördelning för att forma vår framtid. Dessutom kommer Daniel Pargman och pratar om energifotavtryck i termer av vilka produkter och tjänster vi använder i vår vardag.

Forskarfredag-logotypen.

En annan aktivitet under som återkommer varje år är Forskar Grand Prix där forskare tävlar mot varandra om vem som kan presentera sin forskning och samtidgt nå ut till så många som möjligt. Det går alltså ut på att presentera sitt forskningsprojekt på bara några minuter och samtidigt försöka övertyga lyssnarna om att just det projektet är det mest intressanta. Publiken får sen rösta på vilken forskare som är mest pedagogisk och det finns även en jury som ger poäng. Ganska kul faktiskt så jag slänger upp en anmälningslänk här om någon är intresserad!

/Adam 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.