Hoppa till innehåll

Rymdforskning och raketuppskjutning!

Ett av mina största intressen är rymden och en av anledningarna till att jag blev intresserad av KTH var för att de har ett masterprogram inom flyg- och rymdteknik. Dock tyckte jag farkostprogrammet (som sedan leder till den mastern) innehöll för mycket teori och för lite valbara kurser, vilket gjorde att jag tänkte om och hittade Energi- och miljöprogrammet. Även fast det inte blev som jag tänkte från början så är det väldigt inspirerande att det forskas om rymden på KTH. Dessutom håller Christer Fuglesang till här vilket jag tycker är lite coolt!

Ytterligare en milstolpe nådd

Det händer såklart också mycket rymdrelaterat utanför KTH! I natt gjordes en bemannad uppskjutning med SpaceX-raketen Falcon 9 och deras Crew Dragon-kapsel. Den kan ta upp till 7 astronauter, men under uppdrag som görs med NASA kommer bara 4 stycken att skickas upp i taget. SpaceX har skrivit kontrakt med NASA och får använda deras startplatta i Cape Canaveral i gengäld mot att SpaceX använder sina raketer i samarbete med NASA.

En av startplattorna vid cape canaveral
En av startplattorna vid Launch Complex 39 på Kennedy Space Center i Florida.

Den här gången var uppdraget att skicka upp astronauter till internationella rymdstationen och genom tiderna har många astronauter åkt till rymden från Kennedy Space Center, men sen rymdfärjeprogrammet avslutades 2011 har inga astronauter skjutits upp från Florida. Därför är det här en milstolpe i rymdhistorien eftersom SpaceX, som trots allt är ett privat rymdföretag, har lyckats dra igång en ny epok där människor återigen kommer ut till rymden!

Sverige som rymdnation

I Sverige finns inte riktigt samma resurser när det kommer till uppskjutningar, men häromdagen läste jag den här artikeln och fick reda på att Sverige har en egen rymdminister. Hon har sett till att 90 miljoner kronor går till rymdbasen Esrange utanför Kiruna, där en ny testanläggning kommer användas för att skicka upp satelliter år 2022. Satelliter är jätteviktiga eftersom vi kan använda dem till att analysera väder och klimat eller utnyttja telekommunikation och geopositionering. 2018 antogs en nationell rymdstrategi så att Sverige ska hamna i framkant inom rymdindustrin så vi får helt enkelt se vad som händer!

/Adam

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.