Hoppa till innehåll

Att vara ingenjör: Intervju med min mamma Agnieszka

Jag har åkt hem till mina föräldrarna i Linköping över julen och passade på att intervjua min mamma om hennes utbildning och jobben som hon har haft som ingenjör. Min mamma Agnieszka tog en civilingenjörsexamen i teknisk kemi år 1996, samma år som jag föddes. Dock är den inte från KTH, utan Politechnika, Warszaw University of Technology i Polen. Såsom man på KTH har en inriktning på sin utbildning så läste Agnieszka en inriktning inom instrumental analys. Hon sökte civilingenjörsprogrammet av en slump. ”Jag var bra på matte och ville egentligen plugga biologiteknologi, men jag kom inte in”, sa hon och skrattade. Då blev det teknisk kemi istället.

bild på Aleks mamma Agnineszka på resturang
Min mamma Agnieszka

Första jobbet

Hennes första jobb efter examen var på Pollena, som är ett polskt kosmetikföretag. Där jobbade hon på ett labb med produktutveckling. Hon fick göra nya produkter som schampo och balsam och hittade på nya serier med sitt labbteam. De fick ansvara för hela processen, från den kemiska komponering till storskalig produktion av varan.

Jobb efter flytten till Sverige

År 2004 flyttade vi till Sverige och efter att Agnieszka lärt sig svenska jobbade hon kort på Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL), som nu heter Nationellt forensiskt centrum (NFC). Det är en avdelning på polismyndigheten där man utför forensiskt arbete. Det Agnieszka gjorde var att försöka hitta en metod för att analysera däckrester på knivar. Man ville hitta resternas ursprung och på så sätt förbättra brottsutredning. Hon sa: ”Det funkade som ett kemiskt fingeravtryck, men var väldigt svårt att genomföra”.

Efter SKL jobbade hon fram till i fredags på Cloetta. Cloetta är ett godisföretag som gör till exempel Kexchoklad, Plopp och Center. Hon började på Cloetta med att jobba med produktutveckling. Det innebar att att hon försökte förbättra produkter vilket till exempel innebar förbättring av recept av en viss choklad.

Efter att jobba med produktutveckling jobbade hon med ”value engineering” där hon var projektledare för olika projekt. ”Value engineering” innebar i Agnieszkas fall att hon optimerade Cloettas produktionsprocesser. Alltså försökte hon göra de billigare och effektivare. Ett exempel på projekt som Agnieszka utförde var att starta linjer efter de har köpts in. En linje är alltså en samling av maskiner som tillsammans producerar en produkt, alltså utgör en process. På en linje börjar man till exempel med att blanda choklad för att avslutade med en färdig godis. ”Jag behövde också lista ut vilka mätpunkter som jag behöver mäta för att se om jag har lyckats implementera linjen rätt. Det var det svåraste och blev dyrt om man gjorde fel”, sa hon. Hon gjorde också massa andra spännande projekt hon inte får berätta om, men generellt tyckte hon att jobbet var utmanande och roligt. Hon la också till att hon faktiskt fick lära sig göra choklad från grunden själv, vilket var superintressant och kul.

bild på chokladpraliner på tallrik
Praliner mamma hade gjort på jobbet här om dagen och jag fick smaka

Som jag skrev jobbade mamma på Cloetta till förra fredagen. Efter nyår ska hon börja på Lantmännen där de tillverkat ethanol, alltså alkohol, från vete. Detta ethanol används som biobränsle. Hon sa att hon ser fram emot nya utmaningar och ny miljö.

Varför ska man plugga till ingenjör?

Jag avslutade intervjun med att fråga henne varför hon tycker att man ska plugga till ingenjör. Hon sa att det är ett roligt jobb där man får göra nya saker hela tiden. Hon la till ”det finns aldrig nått facit, man får alltid hitta lösningen själv för det finns inte ett rätt svar, vilket är spännande”. Hon sa att hon hatar rutinjobb, så om man inte gillar monotont arbete är ingenjörsyrket perfekt för en.

Hon avslutade  med att förtydliga att det inte spelar någon roll vilket ingenjörsprogram man läser då man ändå kan jobba med liknande saker och sa ”så nu spelar det ingen roll att jag inte kom in på biologiteknologi haha, jag ska ju jobba på bio-rafineri ändå”!

bild på Aleks och hennes mamma på restauang
Jag och min mamma Agnieszka

Sammanfattningsvis

Som ingenjör kan man alltså jobba med olika saker under sin karriär, som i Agnieszkas fall kosmetika, forensisk analys, godis och bränsletillverkning. Man jobbar med att hitta lösningar till problem, vilket jag såklart håller med om är superspännande. Hoppas du blev inspirerad till att plugga till ingenjör!

Kramar /Aleks