Hoppa till innehåll

Ex-jobb om förändringsarbete

Jag skrev ett inlägg för några veckor sen om hur det funkar med masterprogram och examensarbete (ex-jobb) på KTH. Inlägget hittar du här. Jag är inne på mitt femte, och sista, år på KTH och kommer därför i januari till juni skriva mitt ex-jobb inom industriell ekonomi tillsammans med min klasskompis Oscar. Jag skrev i inlägget att vi fortfarande inte fått ett ex-jobb, men har nu kommit överens med ett företag att skiva vårt ex-jobb i samarbete med dem. Vi fick vårt ex-jobb genom en ansökan som gjordes under THS Armada, som är KTH arbetsmarknadsmässa.

Vårt ex-jobb

Vi ska jobba med företaget Dassault Systèmes och deras kunder. Dassault Systèmes är ett franskt företag som har gjort mjukvaruprogram som till exempel CAD. För er som inte vet vad det är så är det ett program där man kan 3D-modellera saker. Jag hade koll på vad CAD var men har aldrig använt det. Jag hade hellre aldrig hört om Dassault Systèmes förens jag sökte ex-jobbet. De har även massvis med andra program de säljer licenser för… så dem är alltså ett stort företag med fokus på teknik och data och har många kunder runt om i världen. 

CAD Data Management
En bild jag hittade online från CAD. Bildkälla.

Något företaget också erbjuder är Product Lifecycle Management (PLM) system. Väldigt simpelt förklarat kan man med dessa system, som användare, ha koll på en produkt under hela deras ”liv”. Alltså kan man kolla på en produkt under flera stadier för att till exempel minska problem som uppstår senare produktens ”liv” fast tidigare i processen. 

Ultimate Product Life Cycle Management överblick med de olika delarna.
Här en en överblick på hur ett en Product Lifecycle kan se ut. Bildkälla

Det jag och Oscar ska göra på Dassault Systèmes för vårt ex-jobb är att kolla på hur man på bästa sätt implementerar dessa system hos deras kunder. De har nämligen sett att det kan ibland vara svårt för kunderna att ställa om till att använda systemet. Därför ska vårt arbete resultera i rekommendationer för företaget om hur de på bästa sätt ska jobba med detta förändringsarbete. 

Jag ser så mycket fram emot att börja med detta i januari! Ska bli superkul och inom ett område, förändringsarbete, som jag tycker är väldigt intressant. Vi kommer få betalt för detta samt tillgång till datorer, och om pandemin tillåter deras kontor. 

Kramar /Aleks