Hoppa till innehåll

Tips på filmer och serier med fokus på teknik, ingenjörsyrket och forskning

Idag tänkte jag tipsa om mina favoritfilmer och serier som är perfekta att se om man är intresserad av ingenjörsyrket, teknik och forskning.  Det finns såklart fler passande filmer och serier än detta, men detta är dem som jag har sett, verkligen gillar och vill tipsar er om att se!

Serier

 1. Silicon Valley: en serie om sex programmerare som startar ett IT-företag, Pied Piper, i Silicon Valley i California, USA. Serien är superbra, kul och inspirerar till att starta eget företag.
 2. Big Bang Theory: Serien följer forskare inom främst fysik och deras vardag. Serien är superrolig och verkligen en favorit.
 3. Sherlok Holmes: Serien följer Sherlock när han löser olika mysterier. Jag tycker att då ett så stort fokus ligger på problemlösning är serien intressant från ett ingenjörsperspektiv.
bild på huvudkaraktärerna i Silicon Valley vid ett bord
Huvudkaraktärerna i Silicon Valley. Bildkälla.
bild på huvudpersonerna av big bang theory på en soffa
Bild på huvudpersonerna i Big Bang Theory. Sheldon är definitivt min favorit. Bildkälla.
bild på två huvudpersonerna i sherlokholmes i två fotöljer
Sherlock Holmes och hans kompanjon Doctor Watson. Bildkälla.

Filmer

 1. Hidden Figures: En film och tre supercoola kvinnor som jobbar på NASA, med raketuppskjutning, under kalla kriget. Filmen är baserad på verkliga händelser. En av mina favoritfilmer.
 2. The Social Network: Film om Facebooks grundare Mark Zuckerberg och om hur han startade den stora platformen. Filmen är baserad på verkliga händelser.
 3. The Theory of Everything: En film om Stephen Hawking och hans liv. Stephen Hawking pluggade och undervisade teoretisk fysik på University of Cambridge och blev vid 20-årsåldern diagnoserad med sjukdomen ALS. Filmen är baserad på verkliga händelser.
 4. Good Will Hunting: Handlar om den supersmarta vaktmästaren som börjar plugga matematik efter att hans talang upptäckts av en professor på MIT.
 5. Transcendence: Detta är en dystopisk sci-fi film som handlar om ett artificiell intelligens-system som tas fram av en forskare spelad av min favoritskådespelare, Johnny Depp.
 6. The Imitation Game: Filmen handlar om allt jobb som Alan Turing gjorde på maskinen Enigma som hjälpte England att knäcka kodade tyska meddelanden under andra världskriget. Filmen är baserad på verkliga händelser.
 7. The Martian: Under en rymdresa till Mars blir en av astronauterna strandade på Mars och måste använda sina kunskaper för att överleva. Superintressant film.
 8. Marie Curie: Film om den polska kemisten Marie Curie som forskade om radioaktivitet och upptäckte två grundämnen, Radium och Polonium. Hon har fått ett nobelpris i kemi och ett i fysik. Filmen är baserad på verkliga händelser.
bild på tre kvinnor som jobbar på NASA från filmen hidden figures
De tre power-women som jobbar på NASA och filmen Hidden Figures handlar om. Bildkälla.
bild på skådespelaren från the social network och folk i bakgrunden
Jesse Eisenberg som spelar Mark Zuckerberg i filmen The Social Network. Bildkälla.
bild på stephen hawhing och skådespelaren som spelade honom i filem
Stephen Hawking och skådespelaren, Eddie Redmayne, som spelade Stephen Hawking i filmen The Theory of Everything. Bildkälla.
bild på huvudkaraktärerna i Good Will Hunting med matte på tavla i bakgrunden
Huvudpersonerna i Good Will Hunting. Bildkälla.
bild på johnny depp som spelar huvudpersonen i transendence
Bild på Johnny Depp i huvudrollen som forskare i filmen Transcendence. Bildkälla.
bild på skådespelaren som spelar alan turning och maskinen Engima
Huvudpersonen som spelar Alan Turning och avkrypterinsmaskinen Engima. Bildkälla. 
bild på en austronaut, the martian, på Mars med solen i bakgrunden
Astronauten från The Martian på Mars. Bildkälla.
bild på marie curie som kåller i en glasbehållare med kemikalier i
Från filmen Marie Curie. Bildkälla.