Först ut i denna intervjuserie har vi Emma som läser till civilingenjör inom Datateknik. Emma, som är uppvuxen i Mölnlycke, strax utanför Göteborg, är inne på sitt fjärde år på sin utbildning och går alltså första året på mastern.
Detta är en bild på Emma.

Namn: Emma Schüldt

Pluggar: Civilingenjör inom Datateknik

Årskurs: 4 (1:a på mastern)

Uppvuxen: I Mölnlycke, strax utanför Göteborg

Berätta både hur och varför valet föll på detta program?

”Under mitt sabbatsår efter gymnasiet testade jag på programmering och tyckte det var intressant. Jag insåg också hur mycket möjligheter det finns, programmering finns verkligen inom alla områden!”

Berätta om den roligaste kursen du läst under din utbildning hittills?

”Den roligaste kursen jag har läst hittills heter språkteknologi, den handlar om hur man kan få datorer att förstå mänskliga språk. Det är kul att kombinera något humanistiskt ämne, som lingvistik (d.v.s. läran om språk) med programmering. Det finns en massa coola grejer som kan göras inom området!”

Vad har varit mest utmanande under din utbildning hittills?

”Det mest utmanande för mig har varit när det har varit många kurser samtidigt. Det blir mycket att hålla i huvudet, och man får switcha mycket mellan olika ämnen. Jag gillar när man kan djupdyka mycket i ämnena.”

Vad vill du jobba med efter din utbildning?

”Jag har många områden jag är intresserad av, bland annat språkteknologi som jag nämnde tidigare, och även utveckling av nya program. Det viktigaste för mig är dock att ha ett arbete som är utmanande och som gör något bra för världen. Det skulle vara kul att använda språkteknologi för att ge fler personer en bättre upplevelse av teknologi som alla använder, exempelvis appar som Spotify.”

Varför anser du att man ska välja Datateknik?

”Eftersom att det ger stora möjligheter att arbeta med intressanta saker i framtiden, datatekniker behövs verkligen överallt. Det finns så mycket intressant att upptäcka, exempelvis visste jag själv inte att språkteknologi fanns när jag började, men nu tycker jag det är superkul och intressant! Man lär sig också mycket som är användbart i framtidens samhälle, och det är väldigt roligt!”

/Maha

2 reaktioner till “Serie: Datateknik, Informationsteknik och Medieteknik – Intervju med Datateknikstudent”

Kommentarer är stängda.