Serie: Datateknik, Informationsteknik och Medieteknik

Det finns tre civilingenjörsutbildningar på KTH som går mot data/IT hållet: Datateknik, Informationsteknik och Medieteknik. Om man känner att det är just åt data/IT hållet man vill gå mot, men inte vet vilken av dessa tre utbildningar som kommer passa en bäst, hoppas jag att denna miniserie kommer vara till hjälp!

I detta introducerande inlägg tänkte jag ge er en överblick av de tre programmen med hjälp av cirkeldiagram. Dessa cirkeldiagram visar omfattningen av olika områden som programmet omfattas av under de tre första åren. I efterkommande inlägg kommer ni att få läsa tre intervjuer med studenter från respektive program och förhoppningsvis kommer ni då få en ytterligare synvinkel på programmen.

Datateknik

Bilden visar fördelningen av områden man läser på Datatekniksprogrammet.

Informationsteknik

Bilden visar fördelningen av områden man läser på Informationsteknik.

Medieteknik

Bilden visar fördelningen av områden man läser på Medieteknik.

Sammanfattning:

Datateknik och Informationsteknik är nog de två utbildningarna av dessa tre som kan tyckas vara mer lika varandra. Om man däremot jämför deras diagram går det att se att fördelningen mellan datavetenskap (mjukvara) och datorteknik (hårdvara) är jämnare för Informationsteknik, medan omfattningen för datorteknik är betydligt mindre för Datateknik. Medieteknik omfattas inte alls av datorteknik utan det fylls istället ut av området ’Medieteknik’.

Värt att nämna är att både Datateknik och Informationsteknik erbjuder i princip samma valbara masterprogram (med undantag för Tillämpad matematik och beräkningsmatematik, som bara finns för Datateknik). Medieteknik erbjuder något färre valbara masterprogram.

I väntan…

…på första intervjun här på bloggen, tycker jag ni ska hålla utkik på KTH Students Youtubekanal där Johanna precis som mig intervjuat tre studenter från dessa program! Hon publicerade precis första intervjun med Rasmus som är en medieteknikstudent.

/Maha