Är det dyrt att bo i Stockholm?

Idag tänkte jag, som Fanny för någon månad sen på @kthstudents Instagram, skriva om mina tankar kring studentbudget och hur ekonomin går ihop när man bor i Stockholm.

Innan jag flyttade till Stockholm blev jag uppskrämd att det skulle vara jättedyrt att bo här. Däremot känner jag att jag aldrig haft problem med att få pengarna att räcka till. Dock ska jag lägga till att jag har extrajobbat vid sidan av studierna nästan hela min studietid (dock sällan på somrarna), samt fått 2000kr/månaden av mina föräldrar. Därför har jag även kunna lägga undan pengar för resor och utbytesstudier samt större inköp som dator, mobil och hörlurar.

Om man tar full lån och bidrag från CSN så får man in cirka 10 500kr per månad när man pluggar. Hyra kan kosta allt emellan 3000-8000kr beroende på hur man bor. Därför tycker jag att det är värt att få ner sin hyra om man kan det. Det lättaste sättet, enligt mig, är att hyra genom SSSB eller bo inneboende. Alla andra kostnader som mat och dryck, skolmaterial, kläder och så vidare beror jättemycket på vad man har för livsstil. Sen så jobbar många vid sidan av studierna, får stöd av föräldrarna, och/eller använder besparingar de gjorde innan KTH.

Jag har tagit fram en kort lista på några saker man kan göra för att få ner sina kostnader när man pluggar i Stockholm:

• Laga matlådor och ta med till skolan istället för att köpa mat ute. Jag använder tex Portionen Under Tians recept som du kan hitta här.
  • Ta med en termos med kaffe/te istället för att köpa varje dag.
  • Köp begagnad kurslitteratur på tex Campusbokhandeln och kthbok.com.
  • Handla mat på Matsmart.se som är både bra för miljön samt billigare än att handla i butik (hehe jag är dock lite partisk då jag jobbade där).
  • Bo nära campus (om det går) och cykla/gå istället för att spendera 640kr på SL kort varje månad.
  • Gå på studentpubar som är relativt billiga, istället för klubbar/barer ute i Stockholm.

Allt handlar ju såklart om en balans, jag följer inte mina tips alltid, men man kan använda dem som riktlinje. Jag har även alltid haft ett buffer-sparkonto där jag alltid har åtminstone 10 000kr som kan användas om jag använder upp månadens pengar, eller vid större utgifter. Om du har frågor kring studentbudgeten är det bara att kommentera, men jag hoppas att jag har gett dig en bra bild av ekonomin av en Stockholmsbo. Kramar /Aleks