Tre program jag inte visste fanns innan jag började på KTH

Idag tänkte jag skriva om utbildningar jag inte hade en aning om att KTH hade innan jag började här. Har du bättre koll än jag hade?

Civilingenjör och Lärare 300hp

Civilingenjör och lärare är ett program där man får en dubbelexamen som civilingenjör och ämneslärare på bara fem år.  Ämneslärare blir du inom matte samt fysik, kemi eller teknik (beroende på vilken inriktning du väljer under utbildningen). Man blir alltså utbildad i både kommunikation, ledarskap och pedagogik samt teknik, matematik och problemlösning. Efter examen har du många möjligheter som både ingenjör och lärare. Jag tycker själv att det låter spännande att få en så himla bred utbildning, men jag skulle ärligt talat inte kunna se mig själv som till exempel gymnasielärare.

Jag hittade detta Youtubeklipp om programmet som jag tycker sammanfattar utbildningen perfekt:

Fastighet och Finans 180hp

Fastighet och Finans är en av de få utbildningar på KTH där man inte få en ingenjörsexamen. Istället blir man proffs på ekonomi, juridik och management med fokus på den finansiella sektorns roll i fastighetsbranschen och ett hållbart samhällsbyggande. Du får, efter tre år på KTH, en teknologie kandidatexamen och kan till exempel välja en karriär inom finansiering av fastigheter, portföljförvaltning eller transaktioner. Här och här kan du läsa intervjuer med två KTH-studenter som läser programmet! Jag hittade även vilka hållbarhetsmål är speciellt intressanta inom detta program och det är:

bild på de tre hållbarhetsmålen relevanta för utbidlningen fastighet och finans

Civilingenjör i Materialdesign 300hp

På programmet lär man sig om material och dess egenskaper, användningsområden och miljöpåverkan. Man pluggar mycket matte, fysik och kemi men får lära dig hur man framställer, men även utvecklar, nya material. Min sambos bror har läst programmet och det har gett mig en bild av  Materialdesign som ett superintressant ämne. Vem vill inte lära sig om hur man tillverkar nedbrytbar plast från alger eller hur man framställer nanomaterial? Nedan hittar du en video om Materialdesign samt en intervju som Evelina gjorde på @kthstudent Instagram med Emil som läser programmet.

Missa inte söka dessa eller nått annat program senast 15 april! /Aleks