Tekniksprånget: Intervju med Emelie

Anmälan till Tekniksprånget är nu öppen. Under fyra månaders praktik på heltid får du prova på livet som ingenjör hos en spännande arbetsgivare med en handledare och en månadslön på 15 500 kronor. Tekniksprånget är ett praktikprogram för dig som är under 21 år och är behörig att söka en ingenjörsutbildning. Min klasskompis Emelie gjorde Tekniksprånget innan hon började KTH så jag gjorde en intervju med henne!

Var gjorde du Tekniksprånget?

Jag gjorde Tekniksprånget på ÅF Lighting, som numera heter Light Bureau och är AFRYs avdelning för ljusdesign.

Varför valde du att göra Tekniksprånget på AFRY?

Det var nog dels för att jag hade hört gott om företaget sen innan och för att verkade populära bland ingenjörsstudenter, men också för att jag tyckte de verkade ha så många olika spännande projekt. Jag har nog alltid haft bilden av att jag vill jobba med projekt som på något sätt formar och utvecklar samhället, så det var nog därför jag sökte mig till AFRY.

Vad fick du göra under programmet?

Jag fick vara med och hjälpa till på en hel del olika projekt under min praktik. De som jag minns mest är projektet med Kings nya kontor (som faktist också vann Svenska Ljuspriset året efter!), en light art workshop vid gasklockorna i Norra Djurgårdsstaden och när vi var nere i ljus-labbet och experimenterade med nya armaturer. Jag jobbade också rätt mycket med avdelningens kommunikationsansvariga och hjälpte henne med material och bilder. Det var väldigt kul att få se så många olika skeden av projekten – allt ifrån planering och research, via designfasen och provbelysningar på plats, till slutleverans och paketering av projektet i vår portfolio.

bild på Emeilie och hennes collegor i reflexvästar
Teamet från light art workshopen!

Vad lärde du dig?

Jag tror inte att jag tänkte så mycket på det då, men det var verkligen lärorikt att se på nära håll hur man jobbade som organisation för att driva alla olika projekt. Jag hade ju mest jobbat inom service tidigare, så att få komma in på ett stort företag och förstå olika roller, uppgifter och arbetssätt var ganska annorlunda mot det jag hade gjort tidigare och gjorde mig nog både mer självsäker och inspirerad till att söka mig vidare till den typen av arbete. Det var häftigt att få göra någonting som kändes lite mer på riktigt, och att se på nära håll vad som är möjligheterna och utmaningarna med att jobba som ingenjör. Det har garanterat också hjälpt mig i vissa kurser under utbildningen på KTH, i och med att jag fick egna exempel som hjälpte mig att förstå teorier inom till exempel projektledning och verksamhetsutveckling.

Sedan var det väldigt spännande att få prata med alla kollegor och höra om deras olika karriärbanor. Det slog mig verkligen att vara ingenjör kan innebära både väldigt olika saker beroende hur man formar sin roll, och att det verkligen kan vara både kreativt och fritt. Det var sjukt inspirerande att jobba med personer som verkligen kört sin grej hela tiden och som var riktigt duktiga på det, en del ser jag fortfarande som förebilder karriärmässigt. Dessutom kunde jag ju absolut ingenting om ljusdesign innan programmet, så även om jag nu valt en lite annan inriktning på min utbildning är det klart att jag också tar med mig en del om det. Helt plötsligt har jag blivit en person som bryr sig betydligt mycket mer om dagsljus, antal ljuskällor och temperaturen än tidigare haha.

Varför ska man söka Tekniksprånget enligt dig?

Det är ju extremt svårt att beskriva vad ingenjör egentligen gör, så Tekniksprånget är ett toppenbra sätt att få förståelse för ingenjörsyrket genom att faktiskt testa själv. Är man lite osäker på om det är ingenjör man vill bli, så är det också en perfekt chans att pröva på innan man sätter sig i skolbänken i (3 eller) 5 år. Det var kul och utvecklande och gav insyn i ett yrke jag annars inte kunnat få ta del av på riktigt med den erfarenheten och utbildningen jag hade vid den tidpunkten, så jag är glad att jag fick chansen via Tekniksprånget. Min upplevelse var också att det stärkte CV:t, så det är ett sista plus!

Låter Tekniksprånget spännande kan du läsa mer och anmäla dig till praktikprogrammet på denna länk! Anmälan stänger 16 maj. /Aleks