Aleks fem år på KTH: Mina största utmaningar

I dagens inlägg tänkte jag skriva om de tre största utmaningar jag stötte på under min tid på KTH och hur jag handskades med dem. Då jag har tänkt att skriva om boende i Stockholm nästa måndag i min sommarserie så jag har valt att inte ta med det här, även om boendesituationen var en utmaning.

Svåra kurser

Jag har kämpat med många kurser under min tid på KTH, speciellt Flervariabelanalys, Sannolikhet och Statistik, Numerisk Analys och Internetprogrammering. Jag har klarat alla nu men det blev en och annan omtenta för mig under mina fem år på KTH. Om du är nyfiken på hur omtentor funkar har jag skrivit ett inlägg om det tidigare. När jag inte klarade en tenta och behövde göra om den har det varit jobbigt, särskilt om ingen av mina närmaste kompisar inte skulle tenta om kursen (så att jag behövde plugga själv). Jag försökte alltid göra något annorlunda för att öka chanserna för att bli godkänd och även om det ibland tog några försök lyckades jag tillslut. Lärdomen av allt detta är att man alltid kan klara en tenta, bara man pluggar ordentligt. I en av omtentorna gick jag till exempel från betyget F till A (men det hände endast en gång haha).

Att söka jobb

En utmaning som jag ställdes inför i slutet av min utbildning var att söka exjobb samt jobb efter examen. Det tog så himla lång tid och jag fick väldigt många nej innan jag fick ja. Jag tyckte också det var jobbigt att få nej från företag och jobb jag själv tyckte jag passade perfekt för och verkligen ville ha. Dock så har jag förstått att det inte är så personligt att få ett nej utan det kan finnas massvis med anledningar till att man inte får ett jobb, som att någon internt i företaget fick jobbet eller att företaget egentligen sökte något annat än vad man var redo att erbjuda. Jag insåg även att det verkligen är en process att förstå vad man egentligen vill göra i framtiden. Därför sökte jag många jobb som jag kanske egentligen inte ville ha eller passade för, men inte visste det då. Hur som helst sökte jag jobb efter jobb, utan att försöka ta det personligt, vilket resulterade i ett superkul exjobb och perfekt jobb efter examen!

Ett vackert collage av några nej som jag har fått under mitt jobbsökande haha

Att lägga upp min fritid och vila

Jag älskar att göra saker, hela tiden ungefär. Det har aldrig räckt för mig att bara gå i skolan utan jag älskar att engagera mig i saker, träffa kompisar, resa och extrajobba. Det har gjort att det ibland har varit svårt att balansera alla saker jag har gjort samtidigt som att klara skolarbete och slappna av ibland. På KTH och i Stockholm har man som student väldigt många möjligheter att ha kul men också få erfarenheter i näringslivet eller inom olika organisationer. Då jag har velat göra allt har jag fått lära mig att säga nej även om någonting låter roligt och lärorikt, då jag helt enkelt också måste klara mina kurser och vila. Efter fem hektiska år har jag blivit lite bättre på detta (även om jag definitivt inte är där än) och har bland annat börjat schemalägga ledig tid, datorfri tid och vila-i-sängen-och-kolla-på-Netflix tid. Det kanske låter larvigt men jag tipsar er med hundra bollar i luften att testa!

Sammanfattningsvis

Jag tycker det är viktigt att nämna att även jag, som oftast skriver om alla positiva saker med KTH och har klarat min utbildning, har stött på utmaningar. Jag hoppas att det ger dig en ärlig bild av KTH och mina tankar som KTH-student. Om du har några frågor eller funderingar om mitt inlägg är det bara att kommentera. Annars önskar jag dig en fin vecka. Kramar /Aleks