Hoppa till innehåll

Aleks fem år på KTH: Vad har KTH lärt mig?

I dagen inlägg tänkte jag skriva några saker som jag har lärt mig under min tid på KTH. Jag tänkte inte skriva om alla kurser som jag har läst eller tekniker, verktyg och metod som jag har lärt mig. Istället tänkte jag skriva om de sakerna som inte står i någon kursplan utan är mer generella lärdomar av att plugga på KTH i fem år.

  • Att lyckas med plugget handlar inte om intelligens utan hur hårt man jobbar. Visst, alla har fallenhet för olika ämnen och det hjälper men bara för att man inte klarar en kurs betyder det inte att man är dummare, utan bara att man inte la tillräckligt med tid åt ämnet. Alla behöver, enligt mig, helt enkelt olikt mycket ansträngning för att göra samma uppgift. Jag tycker att denna insikt har jag fått från att gå från att inte förstå en kurs och kugga tentan, till att tycka kursen är lätt att klara den – bara genom att plugga mer. 
  • Utöver att jag har lärt mig att vissa kunskaper kräver tid så har jag lärt mig hur jag på bästa sätt ska plugga för att lära mig bäst. Dock har jag planerat ett inlägg om mina bästa studietips måndagen 9de augusti så STAY TUNED!
  • Jag trivs bäst när jag är omgiven av andra likasinnade individer som är passionerade för teknik och problemlösning, och är ambitiösa. Jag gick i en gymnasieklass där även om en del studenter var ambitiösa pluggade inte alla naturinriktningen som jag vilket gjorde det inte lika intressant. Men det är bara min insikt, förstår att det kan vara olikt för andra.
  • Då man gör väldigt många grupparbeten har jag har lärt mig hur stor roll en grupps uppbyggnad har. Jag har alltid innan tänkt att alla ska bidra lika mycket till allt i en grupp, men har senare insett att det är bara bra om man är bra på olika saker. På så sätt kanske man bara gör en del av ett projekt, eller inte har perfekt koll på hela projektet, men resultatet blir ändå superbra. Varje person får ta en roll de är bekväma i och får göra mer av sånt de tycker är kul vilket bara blir bra för gruppen och arbetet. 
  • Vidare har jag också lärt mig att bara för att man är bra kompisar betyder det inte att man kommer jobba bra ihop. Jag spenderade mestadels av min KTH-tid pluggandes med andra och insåg att man pluggar bättre med vissa kompisar mer än andra. 
  • Även om jag oftast gjorde väldigt många saker samtidigt som att plugga, extrajobba och festa har jag lärt mig att jag måste vila för att saker ska bli riktigt bra. Om jag fokuserade på 100 saker samtidigt var det lätt att bli för stressad och kanske inte presterade lika bra. Sen så kanske inte det är optimalt att gå runt stressad hela tiden. Man måste ta hand om sitt välmående och det är en konst i sig. 
bidl på Aleks på stenar vid en sjö
En bild från i helgen när jag åkte hem till Linköping och njöt av mitt sista sommarlov!

Kramar /Aleks

En kommentar till “Aleks fem år på KTH: Vad har KTH lärt mig?”

Kommentarer är stängda.