Hoppa till innehåll

Vad finns det för utmaningar för en kemiingenjör?

Projektkursen jag läser just nu handlar om energilagring, eftersom det finns ett större behov att att lagra energi som ska användas till el till lampor i våra hus eller andra saker i vår vardag. En anledning varför vi kollar på detta är för att vi bygger ut våra samhällen och på så sätt behöver mer elektricitet på vissa ställen, vilket sätter press på vårt elnät.

Energilagring är faktiskt en av de stora frågorna som är på agendan idag inom politik och forskning, osäkerheter uppstår i vårt elsystem till följd av att vi går mot mer förnybara energikällor så som sol och vindkraft. Dessa energikällor lagras inte automatiskt, det behöver gå ut i nätet direkt för att vi ska kunna använda det. På grund av detta behöver vi hitta sätt att kunna lagra energin tillfälligt innan vi använder den så att det vi får från t.ex sol och vindkraft inte går till spillo!

Min grupp ska kolla på teknik som kan användas till storskalig batterilagring, så kallat ”redox-flödesbatterier” och jämföra hur kostnaden för storskalig batterilagring ser ut jämfört med med en annan typ av batteri: litiumjonbatterier. Litiumjonbatterier används idag överallt i samhället, t.ex datorer, telefoner och till och med i dagens elbilar. Så när man pratar om storskalig lagring, så ska batterierna funka som en stor powerbank, till samhället!

Ett redox-flödesbatteri beter sig lite annorlunda med ett vanligt batteri, i litiumjon-batteriet kan man förenklat säga att det är elektroderna som består av metall (litium) och dess joner som gör att strömmen kan lagras i batteriet och användas när det behövs, men för redox-flödesbatteriet så är det en vätska, så kallad ”elektrolyt” som innehåller en typ av metalljon som möjliggör att vi kan lagra ström, dvs en elektrod i vätskeform.

Forskningen som sker på KTH är otroligt spännande, och det är så kul att vår projektkurs samverkar med både näringsliv och forskning, vi ska nämligen jobba med Vattenfall i detta projekt som är ett svenskt energiföretag!

Tycker du att detta ämne låter spännande? Då kanske en ingenjörsutbildning inom kemiteknik är något för dig,  inom civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi kan du välja inriktning inom kemiteknik för energi och miljö!

https://www.kth.se/utbildning/civilingenjor/teknisk-kemi/utbildningsbeskrivning-1.4226

/Evelina