Vad är ett examensarbete?

Det sista momentet en student gör under sin studietid på kth är att skriva examensarbete! Till skillnad från kurserna man läser i övrigt under studietiden, så ska studenten själv hitta ett projekt som är intressant. Och detta kan kännas överväldigande till en början, men min erfarenhet är att det har löst sig i slutändan på något sätt!

På ett treårigt program som till exempel högskoleingenjörsprogram eller kandidatprogram så består arbetet av 15 högskolepoäng (hp) och pågår under en period (en halv termin). På civilingenjörsprogram eller masterutbildning är arbetet 30 hp och pågår under 2 perioder (en hel termin).

Hur hittar man då ett projekt som är intressant och passar in för ens utbildning?

Mitt första examensarbete för högskoleingenjörsprogrammet hittade jag via mitt sommarjobb. Mitt andra exjobb som jag ska börja med nu (30hp) sökte jag via en annons på exjobbsportalen som finns på kths hemsida. En kompis till mig fick t.ex sitt exjobb genom att söka via en annons på LinkedIn! Så det finns massor med olika sätt att hitta sitt examensarbete.

Tips är att även kolla igenom företag som är intressanta på deras karriärsidor där de kan annonsera ut examensarbeten. Är en intresserad av att kanske fortsätta i den akademiska världen så kan en även höra av sig till t.ex professorer inom någon kurs som varit intressant inom utbildningen och se om dom tar emot exjobbare. I vissa kurser vi läst så har lärarna själva nämnt att de t.ex har planerat ta in exjobbare!

Så sammanfattningsvis är det värt att kolla in följande 4 sidor/sätt, dels för att få inspiration om hur ett exjobbsprojekt kan vara beskrivet, och för att hitta rätt projekt när det är dags!

1. KTHs exjobbsportal
  2. LinkedIn (i jobbfliken, sök  t.ex ”thesis” eller ”master thesis”)
  3. Företagens egna hemsidor (t.ex gå in på karriärsidan där företaget annonserar ut jobbtjänster)
  4. Kolla möjligheterna på intressanta avdelningar inom KTH (kan även annonseras i exjobbsportalen)
tjej håller i examensarbete, blå kavaj, vit tröja, träd
Det var en otrolig känsla när mitt examensarbete på h. ing programmet var inlämnat och presenterat!

När jag började på kth kändes examensarbetet lååångt borta, men jag började kolla lite redan då för att få in en känsla av vad som skulle kunna vara intressant när det väl var dags. Det var enligt mig också ett kul sätt att förstå vilka typ av problem som en student inom mitt program kan jobba med! Så även om du är i valet om att söka till kth nu, kan det vara ett kul sätt att få en känsla av vad en ingenjör kan göra 🙂

/ Evelina