På Equality Office lät vi ordet gå runt kring tankar om hur värdegrund tar plats i de olika uppgifter, projekt och initiativ som vi driver. Ofta är det i utbildningar och på möten som frågeställningar kring värderingar, normer, bemötande och handlingar dyker upp. Flera dialogmöten kring värdegrund har sedan följt i olika grupper. Förvånansvärt nog (eller kanske inte?) kan de flesta berätta om hur värdegrund är närvarade i det dagliga arbetet.
Den konkretiseras i skriftliga riktlinjer, men aktiveras i interaktioner mellan människor. Formuleringar behöver tolkas och översättas i konkreta situationer. På ett universitet som KTH pågår värdegrundsutövning överallt, till exempel i arbetet med personalärenden, forskningsstöd, ledarskapsutveckling, rekrytering, varumärke, studentinflytande, arbetsmiljö, pedagogik, personalutbildningar och i det akademiska medarbetarskapet.
Många betonar den betydelse som chefer har för att leva värdegrunden och föregå med gott exempel, i form av exempelvis respektfullt uppförande och inkluderande värderingar. Alla känner inte igen sig i de övergripande formuleringarna och upplever därför ett glapp mellan ord och handling. Det kan skapa frustration och missnöje. Det fördjupande arbetet måste därför pågå överallt i samtal och möten.
För att minska avståndet mellan ord och handling kan vi alla ställa oss frågan; vad gör jag i mitt arbete som tangerar värdegrund? Hur kan jag ta ansvar för att i det dagliga medverka till till exempel utvecklande och inkluderande samtal? Vad skulle jag kunna utveckla? Hur kan jag vara ett stöd för andra i min närhet?