Till innehåll på sidan

Sverker Sörlin, mottagare av Smålandsakademins Linnépris

Publicerad 2023-11-13

Linnépriset – för insatser inom linneanska fält

Smålänningen Carl von Linné åtnjuter världsrykte som botanist och naturforskare men har också kallats ”vår förste naturekonom”, med inriktning på resurshushållning. Till Linnés ära utdelar Smålands Akademi och Sparbanken Eken ett årligt pris på 40 000 kronor för insatser i hans anda, med fokus på natur och miljö, biologisk mångfald, klimatfrågan och en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Pristagaren/pristagarna kan vara författare, konstnärer och opinionsbildare men också t ex forskare, lärare, innovatörer och företagare.

Smålandsakademins motivering:

För en enastående gärning i forskningens, bildningens och samhällsdebattens tjänst, präglad av linneansk nyfikenhet och ett djupt engagemang för samtidens livsavgörande frågor, och för sin sällsynta förmåga att i tal och skrift levandegöra och föra ut vetenskap till en större publik. Sverker Sörlin är idéhistoriker, författare och professor i miljöhistoria, och en av de allra viktigaste rösterna i klimat- och forskningsfrågor runt om i världen.

Bland övriga pristagare vd akademins högtidsdag märktes Kosovare Aslani, som härstammar från Vimmerby och är ett stort fan av Astrid Lindgren som också kom från Vimmerby.

Läs mer om priset och tidigare pristagare på Smålandsakademins hemsida

Innehållsansvarig:ehlab@abe.kth.se
Tillhör: KTH Environmental Humanities Laboratory
Senast ändrad: 2023-11-13