Cellodlingslaboratoriet: utrustning, redskap, förbrukningsvaror. Cellodlingsmetoder. Medier och lösningar. Kontamination av cellkulturer. Mätning av cellviabilitet. Bra cellodlingspraxis. Etiska och hållbarhetsfrågor relaterade till cellodling.
SK2513 Cellodling: teori och praktik 4,0 hp
Innehåll och lärandemål
Kursinnehåll
Lärandemål
Efter slutförd kurs ska studenten kunna:
- självständigt sätta om en djurcellinje
- beskriva utrustning, redskap och förbrukningsvaror som behövs för cellodling
- redogöra för de olika aspekterna av god cellodlingspraxis
- utföra beräkningar som är nödvändiga för cellodling och för beredning av koncentrerade lösningar
Kurslitteratur och förberedelser
Särskild behörighet
För fristående studerande krävs: 120 hp inom teknik och naturvetenskap eller motsvarande samt kunskaper i engelska B eller motsvarande.
Rekommenderade förkunskaper
SK2530 (Introduktion till biomedicin) eller SK2531 (Biomedicin för ingenjörer) rekommenderas, men är inte ett krav.
Utrustning
Kurslitteratur
Examination och slutförande
När kurs inte längre ges har student möjlighet att examineras under ytterligare två läsår.
Betygsskala
Examination
- LAB1 - Laborationer, 2,0 hp, betygsskala: P, F
- TEN1 - Skriftlig tentamen, 2,0 hp, betygsskala: A, B, C, D, E, FX, F
Examinator beslutar, baserat på rekommendation från KTH:s handläggare av stöd till studenter med funktionsnedsättning, om eventuell anpassad examination för studenter med dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning.
Examinator får medge annan examinationsform vid omexamination av enstaka studenter.
Övriga krav för slutbetyg
Laborationer (LAB1 2,0 hp, betyg P)
Skriftlig tentamen (TEN1 2,0 hp, betygsskala A, B, C, D, E)
Möjlighet till komplettering
Möjlighet till plussning
Ja
Examinator
Etiskt förhållningssätt
- Vid grupparbete har alla i gruppen ansvar för gruppens arbete.
- Vid examination ska varje student ärligt redovisa hjälp som erhållits och källor som använts.
- Vid muntlig examination ska varje student kunna redogöra för hela uppgiften och hela lösningen.