Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Lappen som ledde till exjobbet

Porträtt av Karin Bodin och Edka Coronado Omana
Karin Bodin och Edka Coronado Omana Vi drömmer om att få designa produkter som stöttar människor i vardagen och bidrar till en bättre framtid för alla. Nu gör de sitt exjobb på startupen Rebaba.
Publicerad 2024-03-08

Karin Bodin och Edka Coronado Omana läser en master i Integrerad Produktdesign på KTH. Genom en anslagstavla på KTH Innovation fick de kontakt med Rebaba, en startup som skapar ett system för att bättre kunna återbruka elbilsbatterier som grundats av KTH-studenterna Paula Runsten och Felix Kruse.

Karin Bodin och Edka Coronado Omana framför en anslagstavla.
På den här anslagstavlan på Teknikringen 1 satte Edka upp en lapp om att hon letade efter ett exjobb. Några veckor senare hörde Paula och Felix från KTH-startupen Rebaba av sig.

Det var i december 2023 som Edka besökte eventet KTH Innovation Collide . På eventet fick hon syn på en anslagstavla där man kan sätta upp en lapp om man vill hjälpa till eller vill få hjälp.

"Vi letade efter exjobb, men det var inte så lätt att få kontakt med de stora företagen", berättar Edka. "När jag var på Collide så såg jag anslagstavlan och tänkte “kul, jag testar”. Jag hade egentligen inte trott att det skulle bli något av det, men några veckor senare så hörde Paula och Felix av sig".  

Kontakten blev lyckad och sedan några veckor tillbaka gör Karin och Edka sitt exjobb på Rebaba.  

"Vi tyckte företaget och produkten lät spännande. I vårt projekt ska vi ta fram ett designförslag för att förbättra ergonomin och användarupplevelsen av ett batterilager", förklarar Karin.  

Paula och Felix började utveckla sin idé när de pluggade på Lunds universitet. Nu läser de kurser på KTH och får stöd från KTH Innovation.
 
- Det har varit jättekul att jobba tillsammans med Paula och Felix, säger Edka. Vi hade inga förkunskaper om deras område, men så är det ju alltid. När vi haft projekt i skolan tidigare så får man ju alltid lära sig om produkterna, så det har inte varit någon större skillnad, förklarar Karin. 

Väntar på den stora idén

Under sin tid på KTH så har både Karin och Edka hört talas om KTH Innovation, men de har inte haft någon egen idé som de börjat utveckla.  

"Vi har haft innovationskurser där vi jobbat på idéer, men jag tror att vi och många andra väntar på “den stora idén”", säger Edka.  

"Det känns som ett stort steg att komma med en egen idé. Det känns som om det måste vara en perfekt idé och att det måste gå bra, annars är du misslyckad, säger Karin. Det hade nog hjälpt om lärarna uppmuntrat oss mer att fortsätta utveckla våra projekt".  

"Ingen idé föds perfekt"

Porträtt av Eva Sandström Halén
Eva Sandström Halén är affärsutvecklingscoach på KTH Innovation. Hon är KTH-alumn och har tidigare varit VD för större bolag och startups.

KTH Innovation träffar över 400 team med nya idéer om året. Ungefär 15% blir till slut en produkt eller tjänst på marknaden. Resten av teamen når inte så långt, utan avslutas tidigare av en rad olika orsaker, som tidsbrist eller att idén inte uppfyller ett tillräckligt stort behov. Många kommer tillbaka med en ny idé efter första försöket. 

"Vi vill att så många som möjligt ska testa att utveckla en idé under sin tid på KTH, säger Eva Sandström Halén, affärsutvecklingscoach på KTH Innovation. Om man väntar på att den stora idén ska poppa upp så väntar man ofta förgäves. Man måste lägga ned tid för att komma på en idé och jag tror att man underskattar det vi kallar att ”iterera” eller ”pivotera” dvs att en idé ofta behöver utvecklas i många steg. Ingen idé ”föds” perfekt. Det är också ett bra första steg att göra som Karin och Edka: att träffa någon annan som har en idé!" 

Efter examen

Efter sin examen från KTH vill Karin och Edka fortsätta utveckla lösningar med användaren i fokus.

"Vi drömmer om att få designa produkter som stöttar människor i vardagen och bidrar till en bättre framtid för alla", säger Karin. "Just nu håller vi utkik efter intressanta möjligheter efter examen!"

Text: Lisa Bäckman

Har du ingen egen idé men är nyfiken på innovation? Här är några saker du kan göra!  

  • Besök Teknikringen 1 och se vilka lappar som finns på anslagstavlan just nu! Du hittar den till vänster innanför dörren. Du kan också posta en lapp om dig själv!

  • Vänta inte på att den perfekta idén ska dyka upp! Gå ihop med några kompisar och brainstorma problem som ni skulle vilja ha en lösning på. Om ni kommer ni på en idé kan ni alltid höra av er till oss på KTH Innovation

  • Kom på nästa KTH Innovation Collide ! Den 14 maj öppnar vi dörrarna för alla som är nyfikna på innovation igen. Här kan du träffa startups från KTH, lära känna nya människor och äta popcorn och snacks. Anmäl dig!