Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Samarbetet som gör Stockholm smartare

Stockholms stad

Porträttbild på man utanför Stockholms stadshus.
Innovationsdirektören Gunnar Björkman får pris för sitt arbete för samverkan. (Foto: Marc Feminia)
Publicerad 2018-10-30

Att förstå varandras kultur, utmaningar och drivkrafter är nyckeln till ett gott samarbete mellan akademi, industri och offentlig sektor.
Det säger Gunnar Björkman, Stockholm stads innovationsdirektör, som vet vad han talar om och som just tilldelats KTH:s guldmedalj för industrisamverkan 2018.

– Jag känner mig otroligt tacksam, ödmjuk och glad. Jag ser det som ett erkännande för det arbete vi gjort hittills. Egentligen är väl priset Stockholms stads och jag råkade stå i vägen.

Gunnar Björkman, som är född i Nyköping, har varit Stockholm trogen sedan två års ålder då familjen flyttade till huvudstaden. Han har sett en stad under press - med exempelvis bostadsbrist och trafikstockningar.

 Han har sett den växa på höjden, bredden och djupet.

– Det är en nyfiken och innovativt mycket stark stad med en digital mognad som få andra storstäder kan mäta sig med. Du kan koppla upp dig i stort sett var som helst, säger Gunnar Björkman och lägger till att Stockholm dessutom är en av världens mest klimatsmarta städer, den teknikmässigt står sig väl och aspirerar på att bli en gedigen språngbräda in i framtiden.

Efter att ha pluggat på förvaltningslinjen har han varit i stadens tjänst de senaste 30 åren och för honom är samarbetets lovsång långt mer än vackra ord. Det är en ren nödvändighet att industri, akademi och offentlig sektor möts och slår sina kloka huvuden ihop.

– Vi står inför så många stora utmaningar där vi behöver dela kompetens och ”know how”. Klimatförändringarna och en åldrande befolkning till exempel.

Digital Demo är ett av flera spännande projekt där Stockholms stad, Stockholms läns landsting, KTH, Ericsson, Vattenfall, ABB, Skanska, Scania och Telia gör gemensam sak för att göra Stockholm till världens smartaste stad år 2040. Inom sex olika områden ska man genom samarbetet hitta digitala lösningar och skapa testbäddar för att möta olika utmaningar inom Stockholmsregionen - från att skapa en mer energieffektiv vård till att förse Stockholmarna med bra vatten och en vettig trafiksituation.

– Det är ett lärandeprojekt och vi möter många intressanta frågor på vägen. Här är det viktigt att vi förstår vad de andra parterna drivs av och arbetar mot. Då kan vi alla tjäna på det och stärka Sveriges konkurrenskraft.

Innovationsdirektören betackar sig för det han kallar tomtebloss-projekt.

– Nä, det lyser upp i början, är över snabbt och kvar finns en sopig pinne som ingen vill ta hand om eller kan återanvända. Grunden är att samarbetet är fruktbart för alla inblandade – då kan man stärka varandra och gemensamt åstadkomma utveckling.

Fakta:

Namn: Gunnar Björkman
Ålder: 60 år
Aktuell som: Mottagare av KTH:s guldmedalj för industrisamverkan, som delas ut vid KTH:s promotionshögtid 16 november
Familj: Sambo
Favoritplats i Stockholm: Rålambshovsparken på Kungsholmen. Skärgården är ju inte heller fel.
Bästa innovation: Glödlampan
Dröm för mänskligheten: Se till att Stockholm genom samarbete blir en ekonomiskt och socialt hållbar stad där välfärden garanteras framtida generationer. Kan nog vara svårare än att landa på månen.

Text: Jill Klackenberg