Till innehåll på sidan

På Mistras jubileumsseminarium

Karolina Isaksson presenterar Mistra SAMS forskning.
Publicerad 2024-04-10

Mistra SAMS biträdande programchef Karolina Isaksson presenterade forskningsprogrammet på Mistras jubileumsseminarium i Göteborg. Hon berättade där om hur Living Labs har använts för att undersöka hur människor kan minska sitt resande.

"Living lab"-metoden bygger på samarbete mellan forskare och intressenter (t.ex. tjänsteleverantörer, planerare och politiker), i djupgående samverkan med användargrupper. Användarna av de tjänster som testas fungerar som medforskare i en kontinuerlig innovations- och kunskapsuppbyggnadsprocess som sker i dialog med kommunala och regionala aktörer.

I den här processen berättar Karolina Isaksson att man har stött på att visioner och förslag inte omsätts i praktiken, ofta för att detaljplaner och planeringsunderlag inte är uppdaterade.

För att skapa ett mer hållbart och transporteffektivt samhälle anser Karolina Isaksson att det behövs en palett av olika åtgärder. Bättre incitament för delningstjänster, satsningar på gång- och cykeltrafik, och ett bredare perspektiv på vad kollektivtrafik är och kan vara. Definitionen av tillgänglighet behöver ses över i nationella regelverk.

Läs mer om seminariet