Hoppa till innehåll

Ett tryggt, säkert och medvetet KTH

Kvinna framför mur.
Christina Boman, säkerhets- och säkerhetsskyddschef på KTH.

Jag roade mig med att titta igenom vilka ärenden som kommit in sedan jag började på KTH i april 2023. En hel del förväntade händelser som till exempel stölder, inbrott och skadegörelse. Det är inte ovanligt, vi är en stor myndighet på flera geografiska platser.

Hot, demonstrationer, brand och hat på olika plattformar mot både anställda och studenter är också ärenden som jag har hanterat under året.

Jag har arbetat med säkerhet i många år och vet att det är en värld som finns på de flesta ställen där många människor ska interagera tillsammans. Där finns också stora värden både ekonomiskt och akademiskt och många livsöden som står på spel. Det tar ibland fram sämre sidor hos människan.

Mitt jobb, tillsammans med mina medarbetare, är att se till att vi får en tryggare, säkrare och mer medveten plats att visats på, att KTH ska bli starkt i det. Det finns många saker att ta till för att höja nivån av det jag kallar för säkerhetskultur. Det första är att prata om att den finns och behövs för att vi ska ha en bra studiemiljö och arbetsmiljö.

Utöver att prata om säkerhetskultur så behöver vi vara några fler som löser de händelser som dyker upp på KTH. Därför finns sedan januari i år en avdelning där de flesta rekryterats och är på plats. Det innebär att vi kan finnas på fler ställen och arbeta bredare med att nå ett tryggare, säkrare och mer medvetet KTH.

Christina Boman, säkerhets- och säkerhetsskyddschef