Till innehåll på sidan

Finansiering för utbytesstudier

Du betalar inga studieavgifter som utbytesstudent. Samtidigt kan du behålla ditt studiemedel från CSN. Du kan även ansöka om olika stipendier kopplat till ditt utbyte. På den här sidan listas flera alternativ för att finansiera dina utbytesstudier.

Som utbytesstudent betalar du ingen studieavgift under dina utbytesstudier. Utbytesuniversitetet kan dock ta ut administrativa avgifter, men de är vanligtvis under 1000 kronor.

Studiemedel

Som utbytesstudent kan du ta med ditt studiemedel. Under utbytesstudierna kan du behålla studiemedel från CSN med samma bidragsbelopp som för studier i Sverige. Ett merkostnadslån går att söka för att täcka eventuella merkostnader. Läs mer på csn.se .

Finansieringsmöjligheter i och utanför Europa

Flera finansieringsmöjligheter beror på om du åker på utbyte till ett universitet i eller utanför Europa. För studier i Europa kan exempelvis Erasmusstipendium sökas för att täcka merkostnader. För studier utanför Europa finns andra stipendier att söka. Vissa skolor erbjuder också resebidrag. Klicka på länkarna nedan för att få mer information om vilka finansieringsmöjligheter som finns.

Stipendier från andra organisationer

Det finns gott om stipendier att söka från andra organisationer, men det krävs ofta en del arbete att hitta något som passar just din situation. Stipendier hittas enklast via stipendiedatabaser, organisationer som utlyser stipendier, eller via partneruniversitet.

Stipendiedatabaser

Organisationer som utlyser stipendier