Till innehåll på sidan

Att omvandla forskning till klimatåtgärder

Hand med glaskula
Foto: Margot Richard, Unsplash.
Publicerad 2022-12-13

Den tvärvetenskapliga forskargruppen på KTH Climate Action Centre har skrivit en kommentar kring hur tvärvetenskaplig forskning kan föras samman och bidra till klimatåtgärder i större skala i samhället. Artikeln finns nu som förhandstryck.

Med varje IPCC-rapport ökar omfattningen, djupet och komplexiteten i den vetenskapliga grunden kring klimatförändringar. Utmaningen är att göra denna kunskap tillgänglig för samhället, och att förnya det sätt på vilket forskare producerar, paketerar och kommunicerar vetenskapliga rön för att åstadkomma klimatåtgärder.

I artikeln beskriver forskargruppen sin syn på hur universitet kan bidra till att göra klimatforskningen mer handlings- och samhällsinriktad med hjälp av ett uppdragsbaserat tillvägagångssätt. Här presenteras kortfattat delar av centrumets varierande arbete och hur det kan syntetiseras för att ta sig an den gemensamma utmaningen kring klimatåtgärder.

Artiklen är tillgänglig här som förhandstryck: Converting research into climate action

Författare: Daniel Adshead, Haluk Akay, Christophe Duwig, Elina Eriksson, Mattias Höjer, Karin Larsdotter, Åsa Svenfelt, Ricardo Vinuesa och Francesco Fuso Nerini