Till innehåll på sidan

Ny forskning belyser vikten av målinriktad klimatanpassning

Ett diagram som visar den globala tillämpningen av det ramverk som presenteras i studien.
Resultat från den globala tillämpningen av ramverket som presenteras i publikationen. Resultaten visar sektoriella risker från klimatpåverkande faktorer och deras eventuella inverkan på uppnåendet av de globala hållbarhetsmålen.
Publicerad 2022-08-03

En nyligen publicerad studie visar på kopplingen mellan målinriktad klimatanpassning och uppnåendet av de globala hållbarhetsmålen. Utan målinriktad klimatanpassning kan effekterna av klimatförändringar förhindra att de globala målen uppfylls.

Studien presenterar ett ramverk för hur nationella klimatanpassningsplaner kan anpassas till de globala hållbarhetsmålen. Med hjälp av ramverket kan regeringar och utvecklingsorganisationer prioritera sektorsinvesteringar som både minskar klimatrisker och bidrar till en friskare planet.

Globalt sett visar tillämpningen av vårt ramverk att alla 169 hållbarhetsdelmål hotas av kortsiktiga sektoriella risker från klimatförändringar. För att minska dessa risker bedömer vi hur anpassning av kritiska sektorer och tjänsterna de tillhandahåller kan hjälpa till att skydda och främja alla hållbarhetsmål, säger Dr. Lena Fuldauer, studiens huvudförfattare.

Studien är ett samarbete mellan flera forskare från University of Oxford, Tyndall Center for Climate Change Research och KTH. Från KTH medverkar Francesco Fuso Nerini, föreståndare KTH Climate Action Centre. 

Den här studien är ännu en milstolpe i det arbete KTH Climate Action Centre och våra partnerorganisationer gör för att harmonisera ambitiösa klimatåtgärder med uppnåendet av de globala hållbarhetsmålen, tillägger Francesco Fuso Nerini.

Läs forskningsartikeln på engelska här: Targeting climate adaptation to safeguard and advance the Sustainable Development Goals (Nature.com)