Till innehåll på sidan

Studie: Transportmålet omöjligt att uppnå utan minskning av bilresor

Photograph of cars on a busy city street.
Photo: Nabeel Syed, Unsplash
Publicerad 2023-10-17

Riksdagens mål att minska utsläppen från personbilar med 70 procent till 2030, jämfört med 2010, kommer att vara ouppnåeligt om antalet personbilar och deras användning inte minskar, enligt en nyligen publicerad studie av KTH-forskarna Mattias Höjer, Jonas Åkerman och Hampus Berg Mårtensson.

Bilresor behöver minska och bilflottan måste krympa. Detta är slutsatser som dras från en ny studie om växthusgasutsläpp från bilresor i Sverige. Enligt studien är dessa åtgärder en förutsättning för att uppnå riksdagens mål att minska utsläppen från personbilar med 70 procent till år 2030.

Författarna till studien, KTH-forskarna Mattias Höjer, Jonas Åkerman och Hampus Berg Mårtensson, har skrivit en debattartikel baserad på sina resultat. I den diskuterar de vad som behöver göras och presenterar även förslag som regeringen bör överväga: Bilresor bör minska med mer än 20 procent per capita till år 2030, jämfört med 2018. Dessa förändringar bör i första hand ske i städer, där alternativ som kollektivresor är mer tillgängliga. Dessutom finns ett behov av en snabb övergång till elektrifiering, tillsammans med en minskning av försäljningen av nya bilar och en betydande ökning av skrotandet av fossildrivna bilar.

Läs debattartikeln på aktuellhallbarhet.se: Transportmålet omöjligt att nå utan minskat bilresande