Hoppa till innehåll

Viktiga förberedelser – hälsa

På MFS-kursen fick man bland annat information och tips gällande hälsa under sin resa. Exempelvis är det viktigt att se över nödvändiga vaccinationer innan man reser. Vid längre vistelser i Fiji rekommenderas man att ta vaccin mot tyfoid. Utöver det bör man även vaccinera sig mot Hepatit A och B, vilket jag redan hade gjort sen innan. Jag har även tagit min tredje dos av coronavaccinet för att ha det uppdaterat också.

Utifrån det jag läst på Fiji’s nyhetssidor verkar de ha en del problem med just tyfoid. Nyligen läste jag om att unga personer (i 20-årsåldern) hade dött och att en by hade gått in i lockdown pga tyfoid. Tyfoid smittar via andra människor samt via mat och vatten. För att undvika att bli sjuk från livsmedel fick vi under MFS-kursen lära oss denna regeln:

“Boil it, cook it, peel it or forget it”

Sjukdomar kan ju även spridas via myggor. Därför är det viktigt att ta med sig myggspray när man åker iväg. I Fiji finns risk för denguefeber men det har även förekommit fall av zikavirus tidigare.

Avslutnignsvis tänkte jag dela med mig av en liten lista på bra att ha-saker som vi packat ner gällande just hälsa:

  • Ipren och Alvedon
  • Myggspray
  • Imodium
  • Vätskeersättning
  • Färdigblandad lösning mot klåda vid insektsbett
  • Handsprit i flaska samt desinficerande våtservetter
Hej! Mitt namn är Ellinor och jag läser mitt femte och sista år på civilingenjörsprogrammet Energi och miljö. Mastern jag läser heter Hållbar energiteknik med inriktning hållbar kraftproduktion. Under vårterminen gör jag och min kompis Erika vårt examensarbete i Fiji. Här på bloggen kommer ni få läsa om min vardag på andra sidan jorden samt information om hur man går tillväga om man vill göra ett examensarbete utomlands. Hoppas ni vill följa med på min resa!