Hoppa till innehåll

Hur fungerar tentor i Argentina?

Under december månad blev det inte många inlägg från min sida då jag tyvärr som det kan ske ibland blev av med min mobiltelefon, med alla bilder och minnen som jag lagrat i form av texter och videor också. Så ett tips är att alltid ha en säkerhetskopia antingen fysikt i form av sdkort, usb eller i molnet.

Under december månad var det tid för tentaperiod för min del och det var för mig en väldigt lång sådan eftersom man på UCA kan välja flera omgångar av en tenta och alltså lägga upp en hel månad hur man vill. Tex om man vill skriva en tenta senare i december istället för i början är det fritt fram. Det fanns vanligtvis två stycken omgångar av tentan. Något som också skiljde sig från dom kurser jag haft på KTH är att man har mid terms, mindre tentor i mitten av kursen och dessutom många final projects där man kan skippa tentan ifall man får det högsta betyget alltså 10 på projektet.

Många av tentorna är även ej så långa och dom jag haft var alla runt en och en halv timme, ifall det ej var hemtenta vilket vi fick circa 3 dagar på oss att slutföra.

Min sista tentamen skrev jag den 18 december i kursen Datasäkerhet och Kryptering och det kändes annorlunda att ha gjort klart alla tentor innan jul, till skillnad mot det man är van vid i KTH. Men det kändes även väldigt bra att man kommit så långt i sina studier på utbytet som inte alltid var så lätta, inte minst på grund av att undervisningsspråket var spanska.

Jag kan stolt berätta att jag klarade av alla tentor och uppgifter och kunde säga hejdå till UCA med ett leende! Dock var det sorgligt att säga hejdå till alla professorer man lärt känna under lektionerna och alla klasskamrater i kurserna som man även lärde känna bra pga. dom små klasserna om 30 personer som jag nämnt i tidigare inlägg.

Jag hade såklart några fler resor under december men på grund av brist på foton som jag nu bett om från alla världens hörn från vänner, kommer jag berätta om dom framöver här i några inlägg!

Hoppas alla haft en trevlig Jul och börjat året på ett bra sätt!

Hemma igen, och tack för mig!

Nu är jag hemma i Sverige igen efter exakt 130 dagar på utbyte i Norge. Lite galet egentligen… Det är så himla mycket som har hänt för mig när jag varit utomlands, men så fort man kommer hem igen är allt som vanligt igen.

Lite sammanfattande: vad kommer jag sakna och vad kommer jag inte sakna i Norge och Trondheim?

Det jag kommer sakna mest med Norge och mitt utbyte är det aktiva studentlivet där det alltid fanns mycket roligt att göra; den vackra miljön i Norge med alla fjordar och berg; den fina staden Trondheim; sist men inte minst kommer jag sakna alla fina vänner jag träffat.

Det som jag kanske inte kommer sakna är nog framförallt att det är så jäkla dyrt att leva! Jag underskattade nog lite hur mycket allt kostar i Norge, och jag skulle rekommendera alla som ska till Norge att se över sin ekonomi noga!

Med detta så vill jag tacka för mig och jag hoppas att mitt bloggande från Trondheim varit lite lärorikt för er som ska hit på utbyte i framtiden. Att åka till Norge för utbyte är något av det mest spännande jag gjort och jag är så glad att jag gjorde det. Det finaste minnet jag har från mitt utbyte var att åka till Lofoten och jag rekommenderar verkligen alla att ta sig dit.

God jul!!

Lång tentaperiod

Hejsan!

I skrivande stund har jag nu genomlidit två av tre tentor, med den sista på tisdag nästa vecka. Det känns som att denna tentaperioden har hållit på ungefär hur länge som helst. Jag hade min sista föreläsning 24 november och sen dess har det bara varit en massa tentor. Eftersom att jag har min sista tenta den 19 december så innebär det att det är utdraget på nästan en månad!

Anledningen till detta är (vad jag tror) att terminerna här är inte uppdelade i perioder, utan alla tentor skrivs i slutet av varje period. Det innebär att varje student har oftast fyra tentor att skriva, så då måste det kanske spridas ut lite mer.

Jag vet inte riktigt vilket jag föredrar mellan upplägget på NTNU och det på KTH. Det känns som att på KTH är det mer intensivt med kurser som går över kortare perioder än här, där lärare försöker klämma in så mycket som möjligt. Vid NTNU har jag inte direkt upplevt att det varit överdrivet stressigt att läsa fyra kurser samtidigt, och inte heller att skriva många tentor under samma period.

Det är dock lite trist att tentaperioden är så utdragen, eftersom att man aldrig blir ledig. Jag får ta igen ledigheten under jul, när alla studenter från KTH pluggar inför tentorna i januari 😉

Skidåkning för ovan skidåkare

Hejsan svejsan bloggen!

Igår var jag och åkte längdskidor! Jag är nog så långt ifrån van skidåkare man kan vara som svensk. Vi har aldrig varit friluftsmänniskor i familjen, och enda gången jag åkt skidor var med grundskolan för snart tio år sedan. Så när min kompisgrupp gjorde det kollektiva beslutet att vi skulle åka längdskidor i ett närliggande spår var jag väldigt skeptisk… hur skulle det här gå??

Men det var faktiskt jätteroligt! Vi var framme vid spåret runt nio på morgonen, och kunde verkligen njuta av den fina soluppgången. Till en början var det ganska kallt, det har varit ganska stabila -15 grader här senaste tiden. När vi väl kom igång med åkandet så fick man upp värmen lite och det var riktigt skönt! Förutom kylan hade vi väldigt fint väder 🙂

Skidor, pjäxor och stavar lånade vi gratis från Bumerang, som man får tillgång till om man är medlem i NTNUi som jag skrivit lite om tidigare. Helt klart värt det!

Jag skulle definitivt rekommendera att åka skidor om man är i Trondheim, oavsett om man är van skidåkare eller nybörjare som jag. Det blev en riktigt härlig stund i naturen. Efteråt var jag dock helt slut, så det blev inte mycket tid till plugg hehe…

Se upp i backen. Jag är i spåret.
Så här kul kan man ha det om man åker på utbyte i Trondheim!

 

Julmarknad i Trondheim

Igår var det första advent, och det firade jag och mina vänner med att gå till öppningen av Trondheims årliga julmarknad!

Det var riktigt bra stämning! Mycket folk, livemusik, glögg, brända mandlar och lokal mat. Man glömde nästan att det var tvåsiffriga minusgrader…

Detta kändes mycket större än julmarknaden i Gamla Stan i Stockholm. Hela torget i Trondheim var helt fullt med stånd, tält och människor som ville komma in i julstämning. Perfekt plats att kanske hitta någon liten julklapp till sina nära och kära hemma i Sverige 😉

Marknaden kommer ha öppet nu i några veckor, så risken är stor att det blir ytterligare besök när man behöver en paus från tentapluggandet!

Julmarknad! Vi var inte direkt ensamma.