Lima

Resan började den 20 december i Lima! Lima är Perus huvudstad och en kuststad. Bogota ligger mitt i landet så det finns inget hav i närheten och det är verkligen något jag har saknat, så jag var riktigt taggad på att åka till Lima av den anledningen. Bortsett från havet så hade jag väldigt låga förväntningar på Lima eftersom de flesta som jag pratat med som varit i Lima har sagt att de inte tyckte om staden. Många har sagt att de tyckte den kändes osäker, ful, och väldigt mycket folk överallt. Jag vet inte om det var tack vare mina låga förväntningar, men jag tyckte mycket om Lima! De mest turistiga områdena är Miraflores och Barranco och det var just där jag var mest. Miraflores ligger vid vattnet och det finns ett fint promenadstråk precis vid vattnet.

Plaza de Armas i Lima. Det var väldigt märkligt att se allt julpynt i strålande sol och 25 grader.

Huaca Pucllana, en arkeologisk plats i Lima, från år 200-700 efter Kristus.

Något av det bästa med resan var helt klart maten. Peru är känt för att ha bra mat och det stämde verkligen! Jag älskar dessutom fisk och skaldjur och det finns gott om det där, särskilt i Lima. Ceviche är Perus paradrätt, jag hade provat det en gång tidigare men då i Bogota och tyckte inte om det så mycket då, men det var stor skillnad på den cevichen och den jag åt i Lima! Cevichen i Lima var hur god som helst!

I Miraflores!

Frostig morgon

Som jag visade förra veckan har vi haft ett ganska trist väder här i Belgien, med få plusgrader och regnrusk. Under en av tentorna förra veckan sökte jag lite sympati hos en professor och berättade att jag minsann hade hela fem tentor kvar efter hans, men han tyckte då bara att vädret passade perfekt för att sitta inne och plugga! Till viss del har han ju rätt, haha.

Sedan helgen har det i alla fall varit väderomslag med soliga dagar och minusgrader under nätterna. När jag gick upp imorse för att cykla till min nästa tenta (som för övrigt gick bra, wohoo!) så var det nog köldrekord under den tiden jag har varit här; med hela 7 minusgrader såg min cykel ut som att den skulle tillhöra Snödrottningen. Kan ju tillägga att växlarna hade frusit, så jag upptäckte att jag varken kunde växla upp eller ned… 🙂

Tur att jag har ett värmande sadelskydd (ej på bild), så slipper jag bli kall om stjärten i alla fall.

Min pappa är hurtig och går eller cyklar till jobbet året om, men drar gränsen vid en temperatur på 5 plusgrader och ställer då undan cykeln för vintern. Då slipper man förvisso problemet med frusna växlar, men visst går det att cykla i alla fall! Tror att Leuven, och många andra studentstäder i Europa, har ett ganska konstant antal cyklister oavsett om det är värmebölja, iskyla, ösregn eller orkanblåst. 🙂

Tillbaka i Boggan

I fredags kom jag tillbaka till Bogota efter nästan en månad i Peru. Det var en väldigt märklig känsla att åka genom staden från flygplatsen efter att ha varit borta så lång tid, det kändes som jag hade varit borta hur länge som helst och nu återvände till min hemstad på något sätt. Jag hade väldigt blandade känslor den sista tiden i Peru inför att åka tillbaka till Colombia. Ibland kände jag mig väldigt taggad på att åka tillbaka eftersom jag tycker mycket om Bogota, men ibland kändes det jobbigt eftersom flera av mina kompisar inte längre är kvar i Colombia. Nu efter två dagar tillbaka känner jag att jag hunnit landa och känner mig taggad på att ha ytterligare en termin här (jag förlängde mitt utbyte och kommer skriva mitt exjobb här)!

I Peru var jag först i Lima i ungefär en vecka, sedan Cusco i lite drygt en vecka, Arequipa i knappt en vecka och sen Lima igen i en vecka. Jag kommer göra flera inlägg där jag berättar om min resa!

Matlagningskurs och besök till en Bodega

I torsdags gick vi på matlagningkurs på en av barerna här i Gandía. Det var en helt fantastiskt rolig spanjor som tillagade en stor paella med kyckling och grönsaker. Om jag förstod honom rätt så är han även artist och har skrivit flera låtar, som han glatt uppträdde med i väntan på att riset skulle koka färdigt. Här är en bild på kocken, mig och några av de andra studenterna. Såhär taggad var jag på paella alltså :))

Jag var taggad på paella

I fredags efter spanskalektionen gick jag och mina roomates över till några grannar och åt pizza innan vi skulle gå på Tiki-Baren tillsammans med alla andra studenter och äta tapas. Vi spelade biljard och dansade till reggaeton, det var absolut en av de roligaste kvällarna hittills.

Igår möttes alla studenter upp i skolan för att åka iväg på en utflykt. Vi åkte till en vinodling/vingård där vi fick lära oss om hur man gör vin- ägaren av gården gick igenom allt om krossning, jäsning, urlakning och filtrering. Det var rätt svårt att hänga med för han pratade bara på spanska och det gick rätt fort, men det var kul att försöka ändå. Här är lite bilder från utflykten:

Många av studenterna följde med

Spännande inredning i vinkällaren

Vinodlingen, inte så spännande under vintern kanske

Vi fick även lite tilltugg till vinet

Bodegans ägare

Jag och två härliga tjejer, bakom oss ser ni vinets jästankar

Efter vingården åkte vi vidare till en sjö, Lago de Ana. Det var en helt okej plats men det roligaste där var nog fåglarna ändå.

Väldigt stora och obehagliga änder (?)

The Champagne of Beers

På måndag börjar föreläsningar och lektioner vid UT Austin. Utöver arbetet med kursregistreringar och diverse introduktionsföreläsningar har agendan varit tämligen tom. Detta har lett till att vi har haft mycket tid över till att träffa och umgås med andra utbytesstudenter.

När vi anlände till Austin skapade jag och Tobias en messenger-chatt ämnad för oss studenter från KTH, samt ett par andra skandinaver som vi träffat på plats. En dansk medlem i denna chatten bjöd dock efter en tid in ett antal spanjorer till chatten, som i sin tur bjöd in ett gäng fransmän, som i sin tur bjöd in en skara holländare. Denna kedja har fortgått under veckan, och vår från början ”lilla” chatt har nu växt till att innehålla över 80 medlemmar från världens alla hörn.

Om någon har planer (så som att pröva en viss restaurang eller gå ut till någon bar) skrivs detta i den stora chatten. Detta leder till att över 80 personer får reda på planen, och följaktligen blir uppslutningen till den aktuella planen mycket god!

Vi har besökt ett flertal trevliga uteställen i sällskap av andra utbytesstudenter. En höjdpunkt var naturligtvis utgång till sixth street. Sixth street är en gata som är kantad av barer, klubbar, konsertlokaler, affärer och serveringar. När vi promenerade längsmed denna gatan fick vi höra allehanda live-musik (ofta folk och/eller country) blandat med dunkande klubbmusik. Mycket kontrastrikt och minnesvärt!

Ett mer gemytligt tillhåll hittade vi nära campus på en lokal bar. I baren satt en handfull lokala herrar med långt skägg och hatt. I lokalen spelades biljard och bordsfotboll. Den storsäljande drycken var en öl benämnd som ”the champagne of beers” (invånarna i Champagne skulle nog rynka på näsan åt denna benämningen). Priset var dock endast en dollar, ingen anledning att klaga, alltså.

Nedan följer några bilder:

Sixth Street at night.

Vy över Frost Bank Tower från Sixth Street.

Lokal bar nära campus.

Levande musik.

Nyvunna vänner (från bland annat Australien, Chile och Norge).