Krakows specialitet: Obwarzanek

Promenerar man längs gatorna i gamla stan i Krakow kan man inte undgå att se en viss sorts bröd som säljs i varje gathörn. Överallt finns små blå-vita stånd med endast en produkt, ett ringformat bagelliknande bröd med hål i mitten, täckt med lite olika toppings som vallmofrö, sesamfrö eller ibland ost. De kostar mellan 1,70-2 złoty vilket motsvarar 4-5 kr och är ett populärt mellanmål on the go. På universitetsområdet finns ett sådant stånd och detta är räddningen när man bara har en kvarts rast mellan lektionerna och inte hinner äta lunch.

Är det gott då? Absolut, men det är ju liksom… bara bröd. Lite torrt och enformigt att äta bara som det är. Men som sagt, lättillgängligt och billigt så det finns nog en hög sannolikhet att det bli ett par till obwarzanki för min del innan jag åker hem!

This entry was posted in Mat.

Jorden är ganska liten

Numera huserar jag på hotellet/lägenhetskomplexet Sabina, beläget på Harmon Ave, norr om UT Austin. Jag och min kära Emma hyr här en lägenhet med välutrustat kök, mjuk dubbelsäng och stort badrum. Det finns även tillgång till ett mycket fräscht gym samt pool med tillhörande solstolar.

Än så länge trivs vi båda mycket bra. Tillvaron påminner mycket om en solsemester, bortsett från att vi båda tvingas till lite studier om dagarna.

En stor fördel med den nya adressen är att avståndet till matvaruaffären HEB numera kan avläggas till fots. Det är väldigt mysigt och trevligt att gå i mataffären tillsammans och förundras över de likheter och skillnader som finns mellan den svenska och den amerikanska matkulturen.

En nackdel (som kanske egentligen inte är en nackdel?) är att avståndet till Campus numera är något längre. Mina trogna läsare känner dock till att jag inhandlat en cykel, och därför gör det längre avståndet inte särskilt mycket. Det är faktiskt väldigt trevligt att cykla till skolan på morgonen. Man är i princip ensam på cykelbanan och kan därmed trampa så snabbt man önskar, utan att behöva visa särskilt mycket hänsyn till medcyklister. Det är både roligt, bra konditionsträning och samtidigt ett tillfälle att reflektera över den stundande dagen och dess utmaningar.

Att vilja åka på utbyte när man samtidigt har en respektive som inte har möjlighet att följa med på heltid kan vara tufft. Det kan kännas som att ett halvår utan varandra är en så pass lång tid att man kanske kan riskera att glömma bort varandra. Jag och Emma hade dessa tankar innan det var dags för mig att åka iväg. Nu kan jag dela med mig av en del visdom till er som eventuellt går i liknande tankar:

  1. Jorden är numera ganska liten. Att flyga till andra sidan jorden tar inte mer än drygt 12 timmar. Det är fullt möjligt att hälsa på och/eller få påhälsning av nära och kära under utbytet.
  2. Sex månader är en ganska lång tid, men det är inte en lång tid. Till skillnad mot en traditionell ”semester” infinner man sig snabbt i ett vardagslunk även på utbytet, vilket gör att tiden faktiskt går väldigt fort.
  3. Att vara ifrån sina nära och kära behöver inte enbart betyda sorg och längtan. Det kan faktiskt vara ganska skönt att enbart kunna ägna tid åt sig själv och sina egna intressen, utan att behöva ta någon hänsyn till familj och vänner.
  4. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge! Att känna saknad och längtan tror jag inte är något negativt, tvärt om, det gör bara att återseendet blir än mer storslaget!

Nedan följer några bilder från tillvaron i Austin:

Studiehörna. Min matematik till vänster, Emmas matematik till höger.

 

Pool på innergården.

Hitchcock på HEB – Great-tailed Grackle (Quiscalus mexicanus)

En helg i Guatapé – Colombias Stockholm

Förra helgen åkte jag, Mimmi och Viktor till Guatapé för att spendera två dagar i den colombianska skärgården. Guatapé är en by som ligger två timmar från Medellin med buss och som är känd för sina färgglada hus, sockertoppsberg och sin artificiella sjö med flertalet obebodda öar. Landskapet påminde lite om Stockholm tyckte jag, därav titeln i inlägget. Nedan följer ett gäng bilder från vår vistelse.

Vi hyrde kajak och paddlade sex timmar bland öarna inklusive ett stopp på en ö för medhavd lunch och ett dopp i sjön.


740 trappsteg upp för sockertoppsberget gav oss denna vy!


Jag älskar dessa färgglada byar!

 

Weekend i Wrocław

Som jag skrev i mitt inlägg om mål och förväntningar under min utbytestermin vill jag gärna passa på att resa mycket. Jag har lyckats planera mitt schema på ett sätt så att jag är ledig på fredagar och förutsättningarna för många kortare resor är därför goda! Tåg inom Polen är väldigt billigt som student, och det gäller även bussarna. Via Mecenat har studenter ofta också bra rabatter på t ex Flixbus!

Förra helgen passade vi på att upptäcka ytterligare en polsk stad, Wrocław (vilket tro det eller ej ska uttalas Vråttswuaff), 3h bort med buss. Det var många i erasmusgänget som var sugna, och vi var nog runt 20 stycken som åkte tillslut. Vis av förra veckans gruppresa till Zakopane valde jag att inte boka boende och buss tillsammans med alla andra utan jag och Anna, en tjeckisk tjej som också läser miljöteknik gjorde en separat bokning. På så sätt kunde vi hänga med de andra när vi ville men också slippa vänta på olika franska/italienska/turkiska killar som hela tiden kommer sent…

Sen jag kom till Polen har vädret generellt varit jättefint och vårigt (förra veckan var jag ute och sprang i shorts!) men nu i helgen svängde det tillbaka. Sightseeingen i Wrocław skedde i blåst och regn. Ambitiösa turister som vi är lät vi inte det hindra oss utan vi gick två guidade turer, en i gamla stan och en som handlade om stadens judiska historia och om andra världskrigets konsekvenser. När det började regna för mycket gick vi på universitetsmuseet i en jättevacker gammal byggnad (förstörd i kriget men rekonstruerad efteråt), samt klättrade upp i tornet för att se på utsikten.

PERFEKT väder för guidad tur!

Universitetsmuseet – så fint!!

Några minuter av sol piggade upp

En av de största turistattraktionerna är små statyer av dvärgar som gömmer sig runt om i staden. Det ska finnas runt 600 stycken, lite här och där i olika gathörn. Anna skriver också en blogg för sitt universitet och till den måste hon ta olika bilder med skolans maskot, räven Paulie. Dvärgstatyerna var en perfekt kuliss! Också så gulligt att hon ständigt har ett litet gosedjur i väskan när hon reser. Kanske något för nästa års utlandsbloggare att ta efter?

Paulie och hans nya vänner…

…och jag med mina nya vänner! Miriam, Hatice, och Anna på väg upp i universitetets torn

En pivot i studien – besök i Medellins stadshus!

På besök i Medellins stadshus för intervjua borgmästarens rådgivare.

MFS-studien här i Colombia har verkligen flytit på för oss. Vi har haft väldigt inspirerande intervjuer och legat i fas med vår tidsplan. Men i förra veckan hade vi en misslyckad intervju med ett företag som tidigare varit med i co-creation processen för att ta invånarnas ideer och utveckla en innovation av dem. Då vi hade haft svårt att hitta fler företag att intervjua för att undersöka processen att gå från invånarnas ideer till en faktisk innovation, insåg vi att vi behövde tänka om. Vi skulle få alldeles för lite data för att kunna dra några slutsatser.

Genom tidigare intervjuer insåg vi dock att det fanns en aktuell utmaning som lett till ett resultat. Nämligen rivningen av Pablo Escobars gamla boende (som jag skrev om här) och bygget av en park för att hedra offren av knarkkriget, minnas historien och i hopp om att minska knarkturismen. Genom våra kontaktpersoner på organisationen vi jobbar med fick vi tillgång till väldigt intressanta personer som har varit involverade i och drivit projektet. En del av vår studie är nu alltså att undersöka hur det gick till när invånarna i Medellin blev involverade i projektet att göra något nytt av Pablo Escobars gamla boende och hur ideerna från invånarna sedan använts för att komma fram till att en park ska byggas.

Då staten har varit huvudaktören i projektet har detta även inneburit intervjuer med statens utskott för stadsplanering och med självaste borgmästarens rådgivare! Sååå häftigt och inspirerande. Vi hade väldigt bra intervjuer och vi tror att vi kan göra något riktigt bra av denna datan.

Det var väldigt fint i stadshuset men lite skevt var det att det i källaren var bland annat skattekontor och bank för fattiga. Vi trodde att vi hade kommit helt fel till en början. Men efter cirka en halvtimme hittade vi rätt och hade tagit oss igenom alla säkerhetskontroller för att nå borgmästarens sekretariat.

Runtomkring i staden och även inne i stadshuset finns budskap från Medellins stadshus om att staten räknar med invånarna, att deras röst är viktig och vad staten gör för invånarna. Allt som är statliga initiativ är märkta med ”Alcaldía de Medellin – Cuenta con vos.”

Vi fick en duk som present där den planerade parken som är ett resultat av co-creation processen illustreras.