Hoppa till innehåll

Sevärdheter i Singapore!

Hej Allihopa!

Denna vecka har jag hunnit se en del platser i Singapore tillsammans med de andra KTH-NOC studenterna. I och med att det har varit kinesisk nyår fick vi ledigt från jobbet på Måndag och Tisdag och då passade vi på att utforska Singapore. Vi har hunnit besöka National Museum of Singapore, China Town, Little India och Marina Bay Sands. På National Museum of Singapore fick vi se utvecklingen av Merlion (lejonet) som är Singapores Maskot. Vi har även ätit på olika hawkers, vilket är foodcourts som har maträtter för 40kr. En hawker som jag tyckte om var i Little India, där de hade goda indiska rätter som Butter Chicken för 60kr. Då jag har rötter i Bangaldesh, påmindes jag om maten hemma när jag åt där.


National Museum of Singapore
Merlion (Lion)


//Sabina

Den gången när en fågel flög in i biblioteket och brandmännen kom och vi behövde utrymma biblioteket

¡Hola!

Så igår när jag satt med min hemtenta i kursen Data quality and interoperability runt 16/17 tiden märkte jag hur det började flaxa en fågel precis över mitt huvud. Tydligen var det en av dom där gröna fåglarna som finns här i Valencia naturligt som hade tagit sig in i biblioteket. Kanske genom entrén?

Sedan satte den sig lugnt på en av hyllorna längre in i biblioteket och lät lite då och då. Även när dom sitter på palmerna precis utanför brukar dom låta ganska mycket, men nu var den här inne med oss studenter.

En halvtimme senare dök tre brandmän upp som antingen dom anställda eller polisen ringde. Dom hade full mundering på sig och en lång hov i handen. Alla började peka var fågeln befann sig för tillfället och diskussioner sorlade om att BRANDKÅREN blev inkallade hit. Lite löjligt tyckte många eftersom det bara var en fågel som var väldigt lugn hängde där.

Flera gånger kunde man höra hur alla studenter i kör tjoade och reagerade på när brandkåren försökte fånga in fågeln. Efter kanske 5 minuter beordade dom tre männen att alla studenter i den delen av biblioteket skulle avlägsnas så att dom kunde fokusera på sitt jobb.

Detta påverkade inte mig som satt på andra sidan, men jag såg alltihop. Men medan jag väntade på att min tenta med sina stora filer skulle laddas upp så tog jag en sväng ut och åt kebab. När jag kom tillbaks efter 30-40 minuter så var dom borta. Så jag kan bara anta att dom lyckades fånga in fågeln. Hoppas att den har det bättre nu 🙂

Nu vet ni vad som kan hända här i Spanien ^^

¡Adiós!

Har sett samma typ av fågel sittandes på palmträden genom glaset när jag har suttit i biblioteket tidigare.
Brandmän som utrymmer studenter från den största pluggytan i biblioteket.
Här kan ni även se deras brandfordon

Slutpresentation

Hej!

Nu har vi haft slutpresentation av höstterminens projekt!

Alla blev tilldelade skärmar och bord för att hänga sina ritningar och ställa upp sina modeller. Vi trodde att vi som vanligt skulle hålla en 3 min kort presentation och hade förberett oss för detta men det blev istället som ett diskussions-mingel där kritikerna gick runt själva och ställde lite frågor eller ville ha projektet förklarat på 1 min.

Tezuka gick runt och satte blå lappar vid de projekten han tyckte var extraordinära så att kritikerna kunde se vad han tyckte, mycket konstigt. Jag fick en lapp och kände mig uppskattad.

Sedan avslutades dagen med att alla elever satte sig som publik medans varje kritiker gick upp och pratade i mikrofon om vilka projekt de gillade bäst och varför. Varje kritiker valde ut ett projekt att ge ett pris till. Ingen utbytesstudent fick ett pris, men det var ganska skönt. De som fick pris förtjänade verkligen utmärkelsen.

Vi fick även betyg och det får vi inte på KTH. Jag fick högsta betyg så jag känner ändå att jag fick revansch på den här terminen som verkligen började som en kalldusch.

Mitt projekt heter ”GATHERING LIGHT” och handlar om hur eld var den första mittpunkten vi (människor) samlades kring. Jag undersökte event som sker kring elden och manifesterade hur vi borde umgås kring eld mer i städerna för att skapa samhörighet och en punkt att samlas vid. Programmet i huset är utställningar av olika traditionella japanska hantverk som du även får testa på, en konsertsal, en restaurang där du grillar din egen mat vid bordet (förekommer mycket i japan; yakiniku, yakitori..) och allt detta sker kring eld som också gör att huset glöder av varmt ljus. En stor kontrast till Shibuyas maxade skyltar och reklamer.

Elias (också utbytesstudent från KTH) fyllde år samma dag så vi gick ut och firade honom på kvällen i Shibuya med sashimi, saké och öl!

Konsert i Palau de les Arts

¡Buenas!

Igår var jag tillsammans med ett gäng tyska kompisar där vi gick för att se Gustavo Gimeno leda sin orkester i Palau de les arts. Kvällen var fantastisk och det känns som att jag har bockat av en viktig sak på min att-göra-i-Valencia-innan-jag-åker-hem lista!

Om ni någonsin är i Valencia och är under 28 år kostar det er bara 10 euro att sitta i publiken. Till skillnad mot ca 60 euro om man går som ”vuxen”.  Detta tyder verkligen på att man vill primera ungdomar att få uppleva den här typen av kultur.

Under kvällen spelades stycken från Johannes Brahms (1833-1897) och Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Båda delarna var jättekul att få höra. Men jag måste ändå säga att min favorit del var pianistens solo under andra akten. Den kändes mer modern och tilltalade mig mer.

Här finns också en länk till en video som förklarar lite mer om byggnaden och vad dom har där: https://www.lesarts.com/en/quien-somos/

¡Hasta luego!

Palau de les arts är verkligen en av dom häftigaste byggnaderna jag har sett!
Kvällens orkester leddes av Gustavo Gimeno, med ett inslag av Javier Perianes på piano.
Som tur var kunde man få frisk luft bland ett par palmträd när man gick ut från konserthallen.
Från Palau de les arts kan man få en fantastisk överblick på vetenskapsmuséet (till vänster), Hemisfären (mitten) och Umbracle (till höger).

Burano

För några dagar sen var jag och besökte den underbara ön Burano i Venedig. Den ligger ganska långt bort så det är Vaporetto som gäller — det vill säga lokaltrafik i båtform. Dagen började med ett tåg från Padua till St.Lucia som är den huvudsakliga ön i Venedig. Därefter är det en halvtimmes promenad genom labyrinten som är Venedig, det var som att vandra genom en sagostad. Efter cirka 40 minuter med båt så var jag äntligen framme! Jag började med att gå runt och ta bilder på de färgglada husen som ön är så känd för. Därefter gick jag på ”Museo dei Merletto”, ett museum för spets.

Spets har haft en väldigt viktig roll för Venedig i flera hundra år, det kändes som mer än ett hantverk — som en teknik. Deras tekniker för att göra spets tar tydligen flera år att lära sig, vilket är förståeligt i och med hur intrikata detaljerna är. När jag gick runt på museet och kollade tänkte jag på min farmor Ann-Marie som är jätteduktig på allt sånt här!

Jättemysig dagstur, kan verkligen rekommendera. Det går också att kombinera med Murano om man börjar lite tidigare på morgonen.

Ci vediamo!