Hoppa till innehåll

UKA – Norges största kulturfestival

Som jag nämnt i tidigare inlägg, arbetar jag som volontär på festivalen UKA som hålls vartannat år här i Norge. Men vad är det för något, och på vilket bananskal trampade jag på som fick mig att jobba på det?

Festivalen UKA har en lång tradition i Trondheim och har hållits i över 100 år. Festivalen varar under flera veckor, i år går den av stapeln 5 oktober och håller på till 29 oktober. Under tiden kommer det vara en massa konserter, fester, kurser, matstånd och allt annat som hör till kulturfestivaler att göra. Vad som gör UKA speciellt är att den arrangeras helt av dedikerade studenter och att alla vinster går tillbaka till NTNUs studentliv! Det är nästan 2500 studenter i Trondheim som engagerar sig idealt i UKA, vilket jag tycker är väldigt imponerande!

Jag fick höra om UKA genom att jag och mina vänner satt på en bar och pratade med en annan student som berättade om festivalen. Hon tyckte att jag skulle passa som hyggefunk, vilket kort innebär att man ska se till att de andra volontärerna har det bra! Dela ut snacks, koka kaffe, laga våfflor osv. Utöver allt arbete så är det även väldigt mycket sociala evenemang inom volontärerna och man lär känna mycket folk, vilket lockade mig. Så jag sökte, och fick tjänsten!

Än så länge har det varit väldigt kul att engagera sig i denna stora festivalen, speciellt för mig som inte gjort så mycket student-relaterade saker på KTH. Det tar ju såklart lite tid, men det är värt med tanke på alla trevliga personer man lär känna!

Alla event som sker under UKA. Jag är riktigt taggad!

Roar jag mig bara?

Tackar som frågar, svaret är: absolut inte!

Tempot i skolan är fortsatt otroligt högt. Tillverkar i snitt ca 8 ritningar i veckan, försöker lösa omöjliga ekvationer och svär högt över träbron som vi försöker bygga i konstruktionskursen.

Kort rapport om vad vi gör just nu:

Konstruktion

Vi beräknar alltså dimensioner, skarvar, anslutningar och nedböjningar för en bro i träd som en grupp arkitekter på masterprogrammet ritat. Har stundvis känts helt hopplöst tills vi på ren chans råkade hitta en liknande bro som byggts i Banff i Kanada och som hade en väldigt generös hemsida med diverse information om hur de gått tillväga och hur bron tekniskt fungerar. (Roligt nog har jag en kanadensisk kompis på Grace College som bor i närheten av bron och faktiskt nyttjat den, hur liten är världen?)

Arkitektur – plan och sektion

Jag tror att musten gick ur många av oss efter den senaste inlämningen för två veckor sedan som var rejäl. Första uppgiften har varit att via abstrakta former och tolkningar skapa en paviljong vid vattnet. Denna paviljong ska nu utvecklas till ett båthus där roddbåtsklubben ska hålla till och vi har fått diverse förhållningsregler om hur det ska utformas. Till exempel ska vi tänka oss att det ska byggas 70 år fram i tiden, klara översvämningar men samtidigt får vi inte tappa bort vår ursprungliga design. Utmanande men roligt! Såhär ser min ut just nu:

Byggnadsmaterial

Vi har snart klara med alla de ritningar vi tagit fram för ett tehus vi ska låtsas att vi ska bygga. Allt från takplan till väggar och golv ska konstrueras efter konstens alla regler och alltså följa den australiensiska standarden. Dessa ritningar ska sedan byggas i modell i skala 1:50 vilket jag påbörjade igår. Väldigt pilligt och min pincett har fått hjälpa till rätt mycket, men det tar sig.

Dessutom har vi ett quiz (tenta) på tisdag 3 oktober som avgör ca 40% av betyget så det finns en del som behöver läsas på. Håll en tumme om du har en över.

Njuter av sista solen

Nu när höstens mörker kryper sig närmare och närmare, samtidigt som antalet soldagar blir färre och färre, är det viktigt att försöka vara ute så mycket som möjligt!

Igår hade vi strålande sol hela eftermiddagen och nära 20 grader varmt! Detta utnyttjade jag och mina vänner genom att ta en välförtjänt paus från våra studier och ta en trevlig fika i Bakklandet (motsvarande Gamla Stan). Eftersom att vi alla är upptagna med både studier och voluntärarbete i UKA, som jag kommer skriva om inom kort ;), är det viktigt att ta vara på de stunder man kan umgås och få lite kvalitetstid!

Ha en trevlig tisdag!

Kaffe och gott sällskap på uteservering.

Solnedgång vid Gerrards Lookout

Efter att vi spenderat en hel dag på Australia Zoo hoppade vi in i bilen igen och körde ca 2 timmar till Rainbow beach. Där checkade vi in på ett hostel, köpte en snabb burgare och gick ner till stranden för att titta på stjärnorna. Magisk stund!

Söndagen spenderades på stranden som var fantastisk, men man börjar bli lite avtrubbad måste jag erkänna, för alla stränder är alltid helt fantastiska.

På vägen tillbaka mot Brisbane stannade vi till vid Gerrards Lookout som ligger på toppen av en höjd och njöt av solnedgången. Även detta magiskt!

Min favorithobby i Buenos Aires – Konserter

Eftersom Buenos Aires är en av dom största städerna i hela Latinamerika finns det väldigt många konserter att gå på, med alla möjliga artister som uppträder. Allt från Måneskin, The Weekend, till Danny Ocean och Rauw Alejandro.

Under tiden jag varit här har jag redan varit på två konserter och har 3 inplanerade! Båda konserterna jag varit på skedde i Luna Park, vilket är en av dom största arenorna här. I juli var jag på Grupo Fronteras konsert, vilket är ett band från Mexiko, som på senare tid haft collaborations med tex. Bad Bunny. I onsdags var jag på Danny Oceans konsert och hade då ståplats. Båda konserterna var väldigtttt bra och publiken här är väldigt levande!

 

Luna Park under Grupo Fronteras konsert

Nedan kommer bilder från Danny Oceans konsert där vi var omgivna av både såpbubblor, laserljus och konfetti!

 

Nästa vecka kommer jag att åka på en blomfestival där María Becerra även kommer uppträda. Hon är en av dom största artisterna i Argentina just nu, så ser fram emot att senare berätta om det till er!