Gästbloggare #3 Elin Dai´s upplevelse av Taiwan! (HT19)

Elin Dai är en student i Industriell Ekonomi  på KTH. Hon läser fjärde året och åkte på utbyte till Taiwan förra termin.  Elin svarade på många av mina frågor gällande förberedning till utbytet!

Varför valde du att åka till Taiwan? 

Jag valde  Asien (och Taiwan) baserat på lite olika punkter.

(1) jag ville studera i asien, helst ett kinesisk-talande samhälle så att jag skulle kunna träna på det, men där engelska också skulle funka (både av personliga skäl och för att det då skulle ge större utbud av kurser på engelska, vilket jag verkligen behöver). Jag var intresserad i  ”mainland -kina” ett tag men det gick inte att få till kurser alls i princip. Därför tvekade jag istället mellan Hong Kong, Singapore och Taiwan.

2) Jag ville gå i en ”tillräckligt bra” skola, sen bryr jag mig inte jättemycket om internationella rankings och så men en större skola innebär också bättre möjligheter (för utbytet, inte framtiden)!

3) Jag hade ganska bra koll på sociala kulturerna i de flesta östasiatiska länder, vilket jag också tyckte var avgörande. Av denna skäl var jag ganska nära på att välja sydkorea (KAIST) (väldigt ungdomlig kultur) trots att det inte var kinesisk-språkigt, eftersom det var en teknisk skola så hade de bra utbud av engelska mattekurser vilket är det jag egentligen söker…
däremot visste jag också att Taiwans kultur är 👌👌👌👌👌

(4) Det är  väldigt viktigt för mig att universitetet ligger nära stan och att universitetet själv är i en storstad. KAIST var t.ex. en timme ifrån Seoul (avgörande faktor) och singapores NTU är också långt ifrån centrum, taiwans NTU är däremot väldigt nära nästan allt i Taipei.

(5) Jag var också begränsad av betygsgränser (lol)

Vad gillade du mest i Taiwan?

Jag tycker att det är väldigt svårt att bara välja en specifik grej.  Det bästa är säkert mina kompisar som jag fick där gjorde hela mitt utbyte, men mer relevant till Taiwan så har jag helt enkelt insett att hela Taiwan är helt fantastiskt – (1) jag älskar den sociala kulturen, folk är otroligt hjälpsamma, trevliga och lätta att prata med. Jag tyckte det var lätt att lära känna locals fastän jag endast använde engelska. (2) Taiwan har helt sjuuka (och underskattade!!) vyer ÖVERALLT i landet. (3) MATEN mannen, helt otroligt och så billigt. Älskar att inte behöva laga mat.

Någon favoritbild?

Jag åkte med några kompisar  på en fantastiskt kul mini-resa till Yilan, klättrade upp på stenen för bilden, skar upp foten och hade kryckor i en vecka lol, tycker det är ganska roligt ahah :,)

TU München – digitalt!

Precis som på många andra universitet runt om i världen just nu, så pågår studierna på TU München digitalt. Det innebär att föreläsningar, övningar och andra lektioner som i vanliga fall hade skett i en sal eller ett klassrum, numera hålls online.

I början anmälde man sig till de kurser som man tänkt läsa under terminen via TU Münchens kurssida (gick till på samma sätt som inför höst-/vinterterminen innan Covid-19). Om man inte hamnade i kö, så får man tillgång till kursen på Moodle (en motsvarighet till Canvas för KTH). Där brukar det finnas föreläsnings- och övningsmaterial, hemuppgifter, och gamla tentor (om kursen vill ge ut några extentor, då det varierar väldigt mycket från kurs till kurs).

På Moodle finns nu även föreläsnings- och övningsvideor. De allra flesta är förinspelade, vilket jag tycker är jättebra då man kan anpassa det till hur ens dag ser ut, istället för att man måste anpassa sig för tiden till föreläsningen! Det finns även forum på Moodle, där man kan be om hjälp, eller fråga saker som man i vanliga fall hade kunnat fråga på föreläsningarna eller övningarna.

Jag tycker ärligt talat mycket bättre om det digitala systemet än det fysiska. Att hänga med på en föreläsning är inte alltid superlätt (särskilt inte på tyska) och då är det kanon att man kan pausa i föreläsningen när man vill för att anteckna, ta reda på något mer, eller fundera över vad som just gåtts igenom. Självklart saknar jag att vara på Campus, och främst lider jag av att jag måste sitta hemma och plugga, då jag pluggar bäst på bibliotek – eftersom att det är lätt att bli distraherad när man är hemma. Jag har dock blivit mycket bättre på att disciplinera mig själv när jag pluggar i lägenheten – så det är också skönt att man kan vänja sig!

Jag hoppas såklart att allting kan gå tillbaka till det vanliga så snart som möjligt, men jag hoppas också verkligen att universiteten nyttjar den digitala möjligheten i fortsättningen, så att man lättare kan få tillgång till material online. Det behöver inte alls ha med lathet att göra, utan att man snarare kan få tillgång till föreläsningen om man exempelvis är sjuk eller har fått något annat förhinder, och då inte behöver fiska efter föreläsningsanteckningar från någon klasskompis! Det borde även kunna öka statistiken på godkända tentor, då studenter kan hänga med på föreläsningar i sitt eget tempo, alternativt se om föreläsningarna när man kommit hem från skolan (eller tentapluggar) i repetitionssyfte.

Hur krångligt är det att göra ett utbyte?

Hej!

Nu när slutet av min termin snart är här har jag börjat reflektera en del på mitt utbyte. Något jag har insett under mitt utbyte är hur lätt det kan vara att byta land, speciellt inom Europa och Norden. Om du känner dig lite sugen på ett utbyte men är rätt bekväm av dig och inte orkar hålla på med olika byråkratiska processer så är Norden en klar vinnare. Som jag har förstått är det lättare att göra ett utbyte inom Europa än utanför. Men jämfört med mina kompisar som åkt på utbyte i Europa så har jag garanterat haft det glassigast när det kommer till att fylla i olika dokument. Jag har summerat fördelarna med ett utbyte i Norden för den late utbytesstudenten:

  • Man kan ofta förstå och läsa språket (iaf i Norge och Danmark).
  • Det är nära hem –> det är oftast väldigt lätt ta sig hem under en kris (som under en pandemi).
  • Om man bor under sex månader i landet behöver man inte folkbokföra sig i det landet om man inte vill.
  • Det krävs inget tillstånd att få bo i ett annat nordiskt land, bara att packa väskan och dra!
  • Inga för jobbiga kulturkrockar, det mesta är som hemma ändå (tur de!).

Om man gör ett utbyte i resten av Europa är väl den största skillnaden att man måste söka ett ”resident permit”. Det är lite småtråkigt har jag hört men inte alltför jobbigt. Men om man avskyr allt som har med pappersformulär att göra så kommer ett utbyte till ett nordiskt land garanterat vara den lättaste vägen.

Slutet börjar närma sig

Hej igen!

Ännu en tenta vecka är avklarad av de totalt tre tenta veckorna. Just nu är det minst sagt intensivt då jag har min svåraste tenta framför mig. Det är i kursen Computer Vision och det är en muntligt tentamen. Jag tycker ämnet är rätt komplicerat och på grund av att det är en muntligt tenta tycker jag själv att de är lite svårare än en skriftlig. På min senaste muntliga tenta fick jag en kort blackout vid två utav frågorna vilket definitivt drog ner mitt betyg. Därför tänker jag satsa allt jag har på att försöka bemästra Computer Vision så gått det går. Utöver de börjar jag se ljuset i tunneln, snart är den längsta terminen på DTU över!! På onsdag kommer jag vara ledig en vecka fram tills att min sista period på 3 veckor börjar. Det känns konstigt att de snart är över, tiden här har gått väldigt fort! Nu när Köpenhamn börjat öppna upp igen tänker jag definitivt ta mig ner på stan efter min sista tenta och ta en välförtjänt tenta öl.

Hur tar man sig runt i München?

Hejsan!
I dag har vi haft både kanonfint väder och dundrande åska, något som är vanligt i München i och med att staden ligger så nära Alperna och det blir lätt varmt och högt lufttryck här. Min uppfattning är att det ofta är samma typ av väder många dagar i rad (oavsett om det gäller solsken eller regnskurar), men vissa dagar skiftar vädret konstant – som i dag. Det var 25 grader och solsken fram till efter lunch ungefär, och direkt därefter hade vi ösregn och blixtrar och åska, så var beredd på att vädret kan vända snabbt här!

Tack vare att München har många olika transportmedel kan man dock ta sig runt i stan relativt obehindrat trots ett oväder! Kommunaltrafiken här i München är relativt lik Stockholms motsvarighet – tunnelbana, pendeltåg, buss och spårvagn. Det är dessutom mycket lättare att åka buss som turist i München (och även i övriga delar av Tyskland) då man i många fall kan köpa bussbiljett efter att man klivit på den buss man vill ta.

Vad gäller tunnelbanesystemet (U-Bahn) är det också relativt simpelt och likt Stockholms tunnelbana. Den stora skillnaden är att det inte finns någon tunnelbanestation där alla tunnelbanor går igenom (som det gör i Stockholm med T-Centralen). Det innebär att det ofta blir fler byten i Münchens tunnelbana – vilket kan bli snurrigt för en turist – men man vänjer sig snabbt.

Med studentkortet som man får som student på TU München, kan man åka gratis under vardagar mellan 18:00-06:00 (alltså kvällstid) samt på alla lediga dagar (inklusive söndagar). Behöver man åka mer kan man göra ett tillägg som kostar €195 och gäller för hela terminen (och täcker hela Münchens transportsystem). Det är ofta svårt att klara sig på bara gratisdelen, och man måste oftast köpa tillägget för att kunna ta sig till exempelvis skolan, men det är ändå mycket billigare jämfört med en termin med SL-kort. 🙂

Om jag har bråttom, så föredrar jag tunnelbanesystemet (dessutom går endast tunnelbanelinjen U6 från innerstan till Garching, där TU Münchens maskintekniksfakultet ligger), men annars tycker jag om att åka buss, då man får se mer av den fina staden! 🙂