Långhelg i Lviv

Under påsken besökte jag staden Lviv och därmed för första gången Ukraina! Lviv ligger i östra Ukraina ganska nära den polska gränsen och resan tog ungefär sju timmar med buss, varav en tillbringades i passkontrollen. Bussresan gjorde jag på egen hand, men väl framme mötte jag Christian som rest från Stockholm. Det var väldigt fint att se honom igen!

Lviv påminner på många sätt om Krakow eller andra europeiska städer med ett stort torg mitt i gamla stan och liknande arkitektur. Staden grundades på 1200-talet av en ukrainsk kung, men tillhörde Polen från 1349 fram till slutet av 1700-talet då det liksom så många andra delar av Europa togs upp i Österrike-Ungern. I mellankrigstiden var det polskt igen för att efter andra världskriget bli en del av Sovjetunionen. Som om inte detta vore nog hade staden också under medeltiden en stor andel armenisk befolkning och ett stort judiskt community. Historien har verkligen satt sina spår i hur staden ser ut idag! Det gör också att den har många olika namn, som polska Lwów, tyska Lemberg och spanska Leopolis.

Under vår helg i Lviv gick vi en guidad tur i gamla stan, besökte kyrkor och klättrade upp på den kulle där det första slottet låg på 1200-talet och beundrade utsikten. Vi satt i solen på uteserveringar och åt mat både från Ukraina och från Uzbekistan (!). Ukraina är ännu billigare än Polen, vilket gör att en resa på studentbudget ändå kan bli rätt så lyxig och vi hade möjlighet att gå på lite roligare restauranger utan att oroa oss för ekonomin.

Operahuset, byggt 1897-1900
Vi hade fint väder! Från high castle hill kunde vi se i princip hela staden.

Trots att ukrainska är mer likt polska än något annat språk (därefter kommer vitryska och sedan ryska) finns en viktig skillnad: det skrivs med kyrilliska bokstäver! Detta orsakade ibland svårigheter, till exempel när jag försökte hitta till hotellet och förgäves jämförde adressen med latinska bokstäver i bokningsbekräftelsen med gatuskyltarna… Som tur var är många av de kyrilliska bokstäverna samma som de grekiska, och som ingenjörs-student har man ju stött på de flesta av dessa mer än en gång. Genom att känna igen pi, fi, delta och lambda samt tack vare låneord från andra språk har jag kunnat dechiffrera en hel del skyltar och menyer.

Låt oss ha en tävling! Kan du lista ut vad det står på de markerade artiklarna 1-5 på kaffemenyn nedan? Svara i kommentarsfältet! Vinnaren bjuder jag på шоколад.

Glad ecuadoriansk påsk!

Glad påsk vänner!

Jag hakar på påsktemat liksom Frida och Minna från Polen och Spanien, men där jag rapporterar från Ecuador.

I fredags lämnade jag och Mimmi Colombia för en 10 dagars resa i Ecuador. Från havsnivå och 35 gradig värme landade vi i Quito på 2800m höjd. Något som märktes av i temperaturerna när vi tillsammans med vår värd här i Quito (Luis, bror till Mimmis kurskompis) sightsade Quitos historiska center. Jag hade inbillat mig att det skulle krylla av folk eftersom att det var påsk i ett katolskt land, men det var förvånansvärt lugnt i staden.

Vi hade som plan att göra en hike runt en vulkan på påskdagen, men Luis föreslog att vi skulle lämna Quito redan på påskafton för att även hinna med ytterligare en vulkan under vår vistelse här: Cotopaxi som är 5897m hög. Coolt tänkte vi, så på påskafton begav vi oss iväg två timmar söder om Quito för att ta oss upp till över 5000m höjd på vulkanen, så långt som vi var tillåtna att gå utan guide.

Vi var inte ensamma på vulkanen. Många ecuadorianska familjer hade tagit sig till vulkanen för att fira påsken med en hike. Hurtigt men förvånande tycker jag, då påsken är en helig högtid i detta katolska land.

Cotopaxi, världens andra högsta aktiva vulkan.
Luis var en bra guide. Vi klättrade från 4500m höjd till strax över 5000m.
Efter cirka en timme nådde vi första campet på 4864m höjd. Här var luften tunn, men vi hämtade andan med en kopp varm choklad.
High five för 5000m! Här ser vi även glaciären i bakgrunden. Toppen lyckades vi aldrig se då den låg i ett moln.
Stolta över att ha klarat av denna hike på så hög höjd!

Efter Cotopaxi fortsatte vi ytterligare 2 timmar söderut för att bo över natten på 3800m höjd vid vulkanen Quilotoa. 5 på morgonen startade vi vår hike, en 12 km hike runt Quilatoas krater. Det tog oss fyra timmar, och vyn var alldeles magisk!

Quilotoa, en hike runt lagunen som ligger i kratern på 3900m höjd.
Panoramabild över kratern och lagunen.
Sista timmen var riktigt tuff, med mycket uppför för att nå högsta punkten på vulkanen och komma tillbaka till byn vi startade i.
Men vyn var alldeles fantastisk!
Helt ok att hämta andan här.

Hoppas er påsk varit fin den med. Vi hörs!

/ Jasmin

Glad spansk påsk!

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg så är vi lediga från universiteten i nästan två hela veckor (12 dagar för att vara exakt). Varför är det så stor skillnad från hemma i Sverige där vi bara har 4 dagars sammanhängande ledighet?

Spanien är, precis som Frida skrev om Polen,  ett starkt katolskt land och påskveckan är den största religiösa helgen på året. Semana Santa (den heliga veckan), börjar på palmsöndagen då man går till kyrkan med palm- eller olivkvistar där dessa välsignas. Skärtorsdagen var då Jesus åt sin sista måltid och då tömmer de kyrkorna på dukar och täcker över utsmyckningar. På långfredagen hålls en gudstjänst då man hyllar korset, och denna dag är det vanligt att man fastar. Påskaftonens nattmässa är höjdpunkten på påsken då man firar uppståndelsen och efter nattmässan avslutas fastan. 

En stor del av påsken i Spanien är också processionerna. Det är en parad av människor, och under denna högtid symboliserar processionerna Jesus väg till korset. Människorna i paraderna bär heltäckande kåpor med strutar på huvudena, bärandes statyer och figurer. De går antingen i tystnad, sjunger eller spelar trummor. 

Som ni hör är det mycket som händer under påsken, och påsken följs av en veckas ledighet. I Valencia är ledigheten något längre på grund av att man hyllar ett Valencianskt helgon- San Vicente Ferrer. 

Min påsk kommer firas på Mallorca med min pojkvän Lucas. Det ska regna hela veckan, enligt spanjorerna hör det påsken till. Vi ska åka in till Palma och kika på processionerna, så jag uppdaterar er i efterhand hur det är.

Glad påsk på er, hoppas ni har bättre väder än oss här!

Glad polsk påsk!

I Sverige är ju påsk inte en så stor grej, inte i min familj i alla fall. Visst njuter vi av att vara lediga ett par dagar extra dagar, passar kanske på att göra en resa eller äter lösgodis och kanske en lite finare middag ihop när det finns anledning. På Österlen där min pappa bor är påsken mest synonym med den årliga konstrundan och att alla restauranger och caféer öppnar igen inför sommarsäsongen. Vi har inga direkta traditioner och jag skulle inte beskriva påsken som en familjehögtid i Sverige i klass med julen till exempel.

I det katolska Polen däremot är påsken en BIG DEAL. Hela helgen från långfredagen till och med annandagen är högtider som ska firas med familjen och alla studenter på Politechnika ska åka hem. Detta innebär att vi får ledigt torsdag-tisdag så att alla har en dag att ta sig dit och tillbaka också! Jag passar på att använda de lediga dagarna till att resa lite och tar bussen till Lviv i Ukraina.

För den som väljer att stanna i Krakow eller för alla turister som besöker staden under helgen anordnas en påskmarknad på torget!

Colombias karibiska kust – Tayrona nationalpark

Längst Colombias karibiska kust ligger en av Colombias flera nationalparker – PNN Tayrona. Av vänner som varit i Colombia har denna rankats högt när jag fått tips om vad man ska se och göra i Colombia. Parken är otroligt vacker. Naturen är häftig och stränderna har härligt svalkande blått vatten med djungeln i bakgrunden. Bor man över i parken görs det i hammock eller tält. Vi valde tält, vilket var varmt och en ny upplevelse för mig. Vi fick iaf en madrass, kuddar och lakan i tältet så det kändes helt okej. Men två nätter räckte och vi hann på den tiden se flera fina stränder.

2 nätter i tält, en ny upplevelse för mig.
Vår camping var väldigt enkel. Vårt tält var under tak med myggnät.
La Piscina, en av Tayronas vackra naturstränder.
Vi hade lite otur med vädret då det var en del moln. Det hade varit fint att se kraftfullare solnedgångsfärger.
Cabo San Juan del Guía – Tayronas mest populära strand.
La Arenilla, ytterligare en av Tayronas stränder.
La Arenilla
Nationalparken ligger längst karibiska kusten och det finns mängder av stränder. Många kan man dock inte bada på då strömmarna är otroligt kraftiga och har dränkt hundratals besökare genom åren.