Royal National Park – en fristad för hjortar?

I en av kurserna jag går ingår två studiebesök och i fredags var jag därför på en dagsvandring i Royal National Park (RNP). Det är världens näst äldsta nationalpark och den är ungefär 151 kvadrat-kilometer stor. Enligt min lärare blev parken ett skyddat naturområde för att engelsmännen skulle ha någonstans att jaga hjort som de hade tagit med sig från England.

Kusten vi gick längs

Naturen här är ju något helt skilt från den i Sverige, klimatet är subtropiskt och vilda papegojor är ingen ovanlig syn! Kusten kantas dessutom av maffiga sandstensklippor och stränder. På vår exkursion gick vi knappt en mil längs den norra kusten av parken och det var så himla vackert. Jag fick helt enkelt vandringsfeber och gick på två vandringar till under helgen, det är ett fantastisk sätt att se Sydney på!

På väg mot stranden med resten av gruppen

MEN och detta är ett stort men, eftersom klipporna och andra formationer är så vackra är vissa platser i RNP stora turistmagneter. Allra störst är ”Wedding Cake rock”. Det är en ovanligt platt och vit klippformation som är ytterst instabil och kan rasa när som helst inom 10 år. Platsen är därför helt avspärrad med höga stängsel, men folk klättrar över ändå för att få sin instagram-bild. Helt sjukt om du frågar mig. Det händer att ungdomar dör i jakten på den perfekta bilden vid klippformationer som denna. Senast förra veckan såg jag ett inslag om det i nyheterna.

The sign states: “Do not risk your life for a photograph”. Picture: KHAPGG/MEGA
Varningsskyltar vid avspärrningen av Wedding Cake rock (Foto: Mega)

Hemskheter åsido så är det en fantastisk plats att vara på och har man tur kan man till och med se vilda kängurur! Själv fick jag tyvärr se världens näst giftigaste orm, men den är inte väldigt aggressiv så det gick bra. Jag fick också se eukalyptusträd i massor och en kokaburra. Kokaburror är inte ovanliga men rätt roliga, det låter som att de skrattar åt en när de sjunger (kolla på den här videon så förstår du vad jag menar: https://www.youtube.com/watch?v=TqdRQxgtZtI ).

En kokaburra!

USYD vs KTH – vem pluggar bäst? (del 1)

Är det nästan samma sak att plugga på KTH som på University of Sydney? Både ja och nej. Det här inlägget handlar om skillnader mellan schemalagda aktiviteter, och nästa inlägg kommer handla om andra aspekter som skiljer sig.

Föreläsningar känner vi ju alla till, den stora skillnaden här är att i princip alla föreläsningar spelas in! Det tycker jag är helt fantastisk bra och KTH borde också göra det om du frågar mig. Boende i Sydney är Dyrt, så därför bor många hemma under universitetstiden (många stockholmare kan nog relatera), även om hemma är 1-2 timmar bort. Det är också vanligt att man jobbar under studietiden, så inspelade föreläsningar är väldigt uppskattade. Personligen lär jag mig mer av att gå på föreläsningar, men även för repetition är det fantastiskt bra med de inspelade. Dock så har jag obligatoriska föreläsningar i en kurs, och missar jag 10% är jag automatiskt underkänd, så det är verkligen onajs (speciellt med tanke på att föreläsaren är riktigt värdelös).

Vackra Quadrangle i skymningen (kl.17)

Övningar, eller tutorials som de heter, är också obligatoriska. Missa en eller två och du är underkänd. Vad jag har förstått beror det här på att man vill skapa utrymme för diskussion, men du vet nog lika väl som jag hur bra det går att tvinga fram en diskussion… Inte bra alls. Det är stelt och jobbigt och ger inte mycket alls om jag ska vara ärlig. Men tanken är ju god så det kanske är det som räknas?

Labbar är ju som vanligt superkul! De är också obligatoriska, men det är ju vi KTHare kanske mer vana vid. Den stora skillnaden på labbar här och hemma är att allt material du behöver inte finns i labbsalen. I till exempel min geologikurs identifierar vi mineraler i stenar genom att bland annat kolla på mineralstrukturer. För att kunna göra det behöver jag en viss typ av lupp och den måste jag köpa själv. Jag måste också ha en passare och gradskiva, och många andra labbar kräver en labbrock (som man då måste köpa själv).

Bild från geologilabben idag. Det här är en rhyolite och den har samma kemiska komposition som vanlig granit. Skillnaden är att den här bildades i ett lavaflöde istället för i en magmakammare. Det svarta är insprängda delar av vulkaniskt glas! Coolt va?!

Field trips är ju också fantastiskt roligt och helt klart superobligatoriska. i mina kurser nu har jag hela tre stycken, den första redan imorgon! Men precis som jag måste köpa min egen lupp måste jag också betala för att åka på exkursion. Tillsammans kostar de cirka 1500 kr, så det är ju inte fullpris men det tar fortfarande emot lite. Tänk på att Australienska och internationella studenter utöver detta betalar en hel del i undervisning för varje kurs (och måste betala igen om de blir underkända).

Hoppas det ger dig en bättre bild över hur det fungerar. Om du undrar över något särskilt är det bara att fråga!

Det här med att vara utbytesstudent…

Första skolveckan i Sydney är nu officiellt avklarad! Det har varit lite spännande att gå från semester i Sydney till att inse att jag faktiskt på riktigt bor här och ska plugga här. Lite skillnad i mindset helt enkelt.

Som du vet är jag ju en utbytesstudent här, något som har varit otippat klurigt. Ofta frågar folk till exempel om jag är en internationell student, vilket jag från början svarade ja på. Dock visade det sig ganska snabbt att internationella studenter är de som ska ta sin examen här, vilket inte får blandas ihop med att vara utbytesstudent. Innan jag kom hit reflekterade jag inte så mycket över vad det faktiskt innebär att vara utbytesstudent, men det skiljer sig från att vara vanlig student.

Att vara utbytesstudent innebär att jag hoppar in i kurser som tillhör olika program. Jag har alltså inga programkompisar utan enbart kurskompisar. Det innebär också att kurserna jag går är riktade till de programmen de tillhör. Jag går till exempel en kurs i ”Environmental Engineering” där hela första veckan har gått ut på att diskutera vad det innebär att vara samhällsbyggnadsingenjör, vilket inte känns helt relevant för mig.

Flera av de kurserna jag går ligger dessutom som en kurs under första året i det tillhörande programmet. Resultatet var att nästan hela första veckan handlade om studieteknik och var och hur man kan hitta information. Det är ju aldrig fel att få lite repetition på det men det blev lite väl kaka på kaka. Det finns också många fördelar med att vara utbytesstudent även om vi ser förbi allt det uppenbara som att få vara i en ny stad i ett nytt land. En sån sak är att utbytesstudenter ofta hänger med andra utbytesstudenter och det gör att jag redan träffat människor från världens alla hörn och kanter. Personligen tycker jag att det är jättespännande och utvecklande!

Gött strandhäng med andra utbytesstudenter (nej, jag kan inte stå på händerna men man kan alltid försöka ju!)

På nya äventyr i Sydney

Under välkomstveckan var även mina vänner Jennie och Alexander från Sverige här, så vi turistade runt en del tillsammans. Sydney har ganska många parker och speciellt fin är den botaniska trädgården nära operahuset. Där har man på många ställen en fantastisk vy över Harbour Bridge och operahuset. De har också spännande gratis guidade turer där de berättar om olika växter och deras historia, så det kommer jag definitivt göra fler gånger.

I botaniska trädgården!

Visste du att kaklet som täcker operahuset är svenskt? Om man går riktigt nära står det faktiskt ”Höganäs Sweden” på sidan av kaklet. Jag och Jennie tog tillfället i akt och såg operan ”Madama Butterfly” på operahuset, helt klart ännu en check på min bucketlist!

Jag, Jennie och Alex utanför operahuset!

Alexanders pappa bor i en förort till Sydney så en kväll blev vi bjudna på middag där. Innan middagen gick vi på en fantastisk promenad längs vattnet och jag började äntligen förstå hur subtropiskt det är här. Palmer, mangrove-träd, hajar, och kakaduor som skränar något fruktansvärt. Naturen här är verkligen fantastiskt vacker och jag ser fram emot att upptäcka mer av den!

I helgen var jag dessutom på surfläger! Jag har surfat två gånger innan men nu känner jag äntligen att jag kan gå till en strand, hyra en bräda och bara köra på. Det var verkligen roligt och ett bra sätt att träffa nya vänner på!

Bonus:

 

 

 

Welcome week och första dagen

Som tidigare nämnt är en sektionsspecifik mottagning inte riktigt en grej här utan det är elevkåren som anordnar en del aktiviteter istället. Jag var bland annat med på en ”scavenger hunt” där vi sprang runt campus och gjorde olika utmaningar. Andra exempel på aktiviteter som hölls var en promenad längs kusten mellan Coogee och Bondi beach som ska vara väldigt vacker. Jag var dock med på fler aktiviteter på mitt college (boende) som hade en egen mottagning! Det känns roligt att ha fått lära känna folk som pluggar många olika saker. Hemma upplever jag ibland att jag rör mig lite för mycket i en ”ingenjörsbubbla”.

Jag och tomten! (en aktivitet under välkomstveckan var ”Christmas in July”)

Under välkomstveckan hade de också ett obligatoriskt välkomnande i stora hallen med tal och dans av aboriginer. Det var verkligen spännande att få se hur deras danser var kopplade till allt från vinden till att fiska. De hade inga instrument utan använde två pinnar som de slog mot varandra och använde rösten på ett väldigt speciellt sätt. Hursomhelst så fick jag äntligen mitt livs Harry Potter-moment och bara det är ju nästan värt att fira.

Välkomnande i stora hallen

Hur roligt det än är med en vecka fylld av aktiviteter måste ju också skolan börja och det gjorde den idag. Jag hade min första föreläsning i en introduktionskurs i geologi som jag är väldigt taggad på. Kursen kommer bland annat inkludera ett studiebesök i Blue Mountains för att kolla på stenar i deras naturliga habitat. Föreläsningen var konstigt nog i business-byggnaden som är väldigt ny och har campus finaste trappa (se förra inlägget). Nästa föreläsning är förhoppningsvis i det vackra huset för geologi och ekologi som föreläsaren så fint kallar för ”princess castle”.

Mäss-kaos under Welcome Day

Idag var det också en stor välkomstmässa där olika studentföreningar har montrar och delar ut information om vad de gör. Jag stötte på allt från en debattförening på mandarin till föreningen för hundälskare och fick en del gratisgrejer. Det var så mycket folk! Jag gick bland annat med i ”Sydney University Bushwalkers” som arrangerar hajker och annat äventyrligt, så det ser jag verkligen fram emot.