Hoppa till innehåll

Kurser och struktur

Snart har de tre första veckorna på DTU gått och jag börjar få en tydligare bild av kurserna och hur skolan är strukturerad. På DTU är terminen uppdelad i två delar, men inte i två lika långa perioder som på KTU utan i en 13-veckors period och en 3-veckorsperiod. Då 3-veckorsperioden börjar och slutar i januari så valde jag att inte lägga några kurser där utan klämmer in alla mina 30 hp under de första 13 veckorna. Kurserna motsvarar i regel 5, ibland 10, hp vilket gör att jag behöver läsa fler kurser än jag gör på KTH. Alla kurser på DTU ges på bestämda dagar, dvs samma kurs går alltid en viss dag en viss tid vilket ger en veckorna en tydlig rutin, något som passar mig bra!

Jag hade endast en obligatorisk kurs denna termin från KTH som jag kunde byta mot kursen Advanced project in digital media engineering, mina friheter vad gäller val av kurser har därför aldrig varit större. Som ni ser finns det en tydlig röd tråd bland mina kurser som stavas design, detta var ett medvetet val då jag gärna ville bredda mina perspektiv inom ämnet.

De kurser jag läser är:

  • UX Design and prototyping (5 hp)
  • Design and development in an organizational context (5 hp)
  • Digital learning technology and entrepreneurship  (5 hp)
  • Advanced project in digital media engineering  (10 hp)
  • Strategy, design and market (5 hp)

Mot slutet av terminen kommer jag recencera kurserna närmre och förhoppningvis kunna ge bra tips till er som är intresserade av att åka hit.

Montanejos och Calp

Bara fyra dagar in i min vistelse i Valencia stortrivs jag redan. Innan jag kom hit så hade jag läst om att det ska vara som ett billigare, mindre till storleken och mindre turistigt Barcelona, vilket stämmer rätt bra. Jag kommer garanterat ha det fantastiskt här. Lägenheten jag bor i ligger i anslutning till den stora avenyn Avenida de Blasco Ibañez som ligger nära Valencias två stora universitet, UV och UPV, och är som ett centrum för studentlivet i Valencia. Längs med gatan finns det massvis av restauranger, barer och nattklubbar (som dock inte är öppna för tillfället). Som om det inte kunde bli bättre ligger lägenheten dessutom i den ände av avenyn som är närmast stranden, så när jag är hemma är det bara en tio minuters promenad emellan mig och bad i ett varmt Medelhavet. Hittills har jag hunnit med att vara på stranden några gånger, testat några restauranger och barer, och svängt förbi IKEA för några saker till rummet.

När jag planerat inför utbytet så har jag hela tiden haft planer på att utforska stora delar av Spanien och vissa länder runtomkring. På grund av pandemin har delar av planerna lagts på is, och fokus för tillfället lagts på regionen Valencia ligger i, Comunidad Valenciana. En bra möjlighet att göra det på är dagsutflykter som anordnas över helgdagarna av flera olika bolag i staden, för mellan 15€ och 20€. I regel ingår bussresa till området, samt guide till hiken (eller vad nu fokuset är för turen). Hittills har jag hunnit med att åka på två, och fler kommer det bli. Förra helgen åkte vi till Montanejos, ett naturområde 1,5 timme norr om Valencia, för att en hike och bad i floden som rinner därigenom. Det var en rolig dag, med fina vyer!

Fint vatten i början av hiken!
Vattnet från ovan!
Vatten som sprutar ut från berget och skapade en fin regnbåge! Kanske någon typ av kraftverk?

Nu senaste helgen var ännu bättre. Den gången åkte vi till Calp, med en hike uppför Penyal d’Ifac som huvudattraktion. Hiken upp tog ca 1,5 timme och utsikten var fantastisk! Där nere såg man det kuperade landskapet, staden Calp, stränderna med det turkosa vattnet och det blåa Medelhavet. När vi sedan kommit ner så var vi några timmar på en fin stenstrand med otroligt klart vatten. 

På väg uppför Penyal d’Ifac!
Ser ni vattnet? Sanslös färg.
Så otroligt klart vatten nere vid den lilla stenstranden.

Under tiden på stranden så var vi några som pratade om hur konstigt och overkligt det är att bo på ett ställe med sånt här så nära. För första gången i mitt liv så behöver jag inte tänka på att jag ska hem till Sverige om en vecka igen, utan kan åka till samma strand igen om en månad om jag skulle vilja. Vilken lyx det är.

Hur många boenden kan man boka innan man kommer på plats?

I början av sommaren bokade jag en studentlägenhet nära skolan via U.hub. Det verkade som ett riktigt nice ställe och även om jag bokade en egen lägenhet så fanns det gemensamma ytor i byggnaden vilket jag tänkte var bra då det blir ett naturligt ställe att träffa andra studenter. Jag fick betala två hyror i förskott + en hyra i deposition och det var saftigt att lägga ut så mycket pengar. De olika rummen/lägenheterna kostade på mellan €450 – €800 i månaden. Jag kunde avboka och få tillbaka alla pengar som jag lagt ut innan den 1 augusti och i och med att allt kändes väldigt osäkert på grund av corona så avbokade jag det.

Jag hade läst i tidigare reseberättelser att skolan delade ut ett fåtal bostäder runt om i Lissabon enligt först till kvarn principen. Jag hade extremt tur att jag var hemma och satt med telefonen i handen när jag fick ett mejl med rubriken ”Residences reservation at Técnico Lisboa”. Det stod att boendet skulle kosta runt €180 men ingen info om vad det var för typ av boende. Man skulle fylla i ett ansökningsformulär och jag tror att jag hade fyllt i formuläret ungefär två minuter efter att jag fått mejlet. Dagen efter kom ett mejl där det stod att alla boenden blivit tagna och så stod det tips på hur man kunde hitta boende själv. Jag tolkade mejlet som att jag inte blivit tilldelad boende men sen fick jag ett mejl över en månad senare som inleddes med ett ”Contratulations” för att sedan informera om att jag blivit tilldelad ett rum.

I augusti meddelade dock skolan att mina kurser kommer att vara mestadels på distans på grund av corona. Jag kom fram till att om jag ska plugga mycket hemma så vill jag ha en helt egen lägenhet. Det kändes även roligare att bo i stan istället för vid skolan om jag ändå inte kommer att behöva vara i skolan så ofta. Jag började kolla på airbnb och hittade en lägenhet på 50 m2 i centrala Lissabon. Då det är ganska dyrt med en egen lägenhet så bokade jag bara till slutet av oktober. Jag tänker att jag får researcha lite mer när jag är på plats så får vi se vart jag tar vägen sen.

Varför Köpenhamn?

Varför åker ni till Köpenhamn, när ni kan åka till Singapore?

När allting stod klart att jag skulle åka till Köpenhamn på min utbytestermin och jag berättade detta för folk i min omgivning så fick jag ofta frågan om varför jag valde Köpenhamn när det finns skolor över hela världen som jag skulle kunna åka till istället. Sanningen är den att jag och mina två kompisar Lovisa och Evelina hade funderat på, och till och med påbörjat en ansökan till, att studera i Lissabon under våren 2019. Dessvärre hade vi väldigt många obligatoriska kurser den terminen, och det var svårt att hitta motsvarande kurser på universitetet i Lissabon. Hade jag åkt dit hade jag antagligen behövt läsa några av de kurserna i efterhand och just där och då kändes det lite motigt. Jag antar att det är vanligt att känna så är det gäller just utbytesstudier, men nu när jag närmar mig slutet av min utbildning kan jag ändå säga att det hade känts helt okej att ha några kurser kvar att läsa. I värsta fall tar det ett halvår extra, eller lite extra kraft under en kort period, vilket egentligen är försumbart när utbildningen är 5 år lång. 

I alla fall, det blev inget utbyte då för oss, och ett år senare, hade mina planer på en eventuell utbytestermin fortfarande inte blivit något mer än vaga. Det är då Evelina berättar att hon tänker åka till Köpenhamn på utbyte under sin sista hösttermin, ”ska ni inte med?”. Eh jo, varför inte! Så här sitter vi nu, i en stad inte mer än 66 mil ifrån Stockholm men som ändå känns helt annorlunda. 

Varför blev det då Köpenhamn? 

Var det på grund av att skolan här liknar KTH i upplägg och utbud? – Ja

Var det på grund av att vi går vårt sista år och därmed ville bo i en storstad som liknar Stockholm istället för att vara i “semester-mode” i en varm stad i Asien? Ja.

Var det på grund av att Köpenhamn känns så underbart europeisk med ändå ligger i Norden? Ja.

Var det på grund av att vi alla tidigare har spenderat tid i Köpenhamn och älskar varenda sekund av det? Ja.

Var det på grund av att Evelina kommer ifrån Skåne och ville vara närmare sin familj under några månader? Ja.

Nu i efterhand var det ju tur att vi valde att åka till ett land i Europa, många har ju tyvärr inte kommit iväg på sina utbyten i år, men jag är också väldigt glad över att vara just i Köpenhamn.

Gandia!

Som jag berättade i förra inlägget spenderades min första tid i Spanien på UPVs campus i Gandia, där jag läste en intensivkurs i spanska. När slutprovet nu har varit, så har kursen och tiden i Gandia varit hur bra som helst. Till att börja med får alla uppskriva studenter erbjudande om boende i staden under perioden för 150€, vilket jag nappade på och fick ett rum i en lägenhet. Lägenheten delades med 8 personer, från Tyskland, Österrike, Kina, Italien, Ungern och Colombia. Själva lägenheten var helt okej, men allt blev väldigt bra på grund av personerna som bodde där!

Undervisningen var på förmiddagarna, mellan 8:30 och 13:30, med bara en halvtimmes paus mitt i. Det är en stor omställning från våra 45 minuterspass på KTH, men har fungerat förvånansvärt bra hittills. Undervisningen var också väldigt interaktiv med övningar som hela tiden involverar oss studenter, vilket fick oss att hela tiden vara på tårna och anstränga oss att hänga med i vad läraren säger och gör. Alla instruktioner var dessutom hela tiden på spanska, som förstärkte det ytterligare. I början var det väldigt svårt att förstå allt, men allt eftersom vi har lärt oss mer så har det gått bättre och bättre, och blivit roligare och roligare.

Så här såg skolan ut varje morgon. Ganska fin i morgonsolen!

Utanför plugget händer det saker hela tiden. Många är, som jag, här utan att känna någon sedan tidigare, vilket gör alla väldigt sociala. Hela tiden skriver någon i vår gemensamma Whatsapp-grupp ifall någon är på/vill till stranden eller så delar någon med sig av deras middagsplaner. Som jag har förstått det så brukade det vanligtvis vara massvis med aktiviteter utanför lektionerna, men på grund av de restriktioner som gäller i Spanien just nu har det inte varit möjligt i samma utsträckning. Allting sker mer spontant av oss studenter men det har inte varit några problem. Det har alltid funnits saker att göra och till exempel blev eftermiddagshäng på Gandias fina strand fort en rutin.

Här var vi varje dag!

I förrgår skrevs vårt slutprov, vilket satte punkt för dagarna i Gandia. Känslan var att de verkligen ville att alla skulle bli godkända så provet var inte så svårt. Alla i klassen klarade det och fick sitt A2-, B1- eller B2-certifikat, vilket var kul och skönt! Själv läste jag A2 vilket jag redan gjort en gång tidigare, men jag ville uppdatera grunderna då det var så länge sen. Jag känner verkligen att kursen förbättrade min spanska mycket, och ser fram emot att fortsätta förbättras på egen hand under hösten! Nu bar det av till Valencia där jag efter många om och men till slut hittat ett rum att hyra. I ett senare inlägg ska jag berätta om hur bostadsmarknaden för studenter ser ut här, och hur jag gick tillväga.

Då masterkurserna på UPV börjar en vecka senare än resten av skolan så väntar nu närmast en ledig vecka för mig, där jag ska försöka börja utforska min nya hemort på riktigt.