Hoppa till innehåll

Kontaktat stakeholders

Den här veckan har vi försökt kontakta stakeholders för att fråga om de vill ställa upp på en intervju till vårt projekt. Vi behövde ha godkänt forskningstillstånd för det så det är därför vi inte kunnat gjort det tidigare. Vi har hört av oss till några olika myndigheter samt två företag. Då ingen svarade på våra mail började vi ringa runt till dem istället och vi har faktiskt lyckats boka in en intervju den 8e juni. Båda företagen hade sett våra mail och skulle vidarebefordra dem till deras chefer. Så vi hoppas på att de också vill ställa upp!

Som jag nämnt tidigare ska vi designa en Emergency Energy Module. Syftet med intervjuerna är att ta reda på möjligheterna att implementera EEM i Fiji samt vad som görs idag för att försäkra en säker energi- och vattenförsörjning efter naturkatastrofer.

Under vår tid här har vi märkt att strömavbrott förekommer ganska ofta. Så enligt vår erfarenhet verkar de ha en del problem även när det inte är någon naturkatastrof så det ska bli intressant att höra vad de säger!

Första museet i Hongkong

I lördags hade jag en halv dag för mig själv i Hongkong.

Jag besökte Hong Kong Museum of Arts, vilket faktiskt också var mitt första museum i Hongkong. Det var relativt litet, och eftersom jag gick själv kunde jag gå igenom det ganska snabbt.

Jag försökte för gäves gå till Jordan och Yau Ma Tei för att hitta souvenirer bara för att inse att Temple street market fortfarande står rätt så tomma jämfört med hur det brukade vara en gång. Utan turister är gatorna inte fyllda med jättemånga stånd där de säljer alla möjliga krimskrams. Bara ett litet gäng av dom såg ut att vara kvar. Sen så har jag överlag svårt att välja souvenirer, så kan bero lite på det också…

Istället träffade jag en kompis i Central och vi möte senare upp två till. Istället fick det bli det jag gillat allra mest med Hongkong. Mat!

Efter en drink på en gömd liten bar min kompis rekommenderat gick vi till ett gatuställe i Soho som hade riktigt god falafel. Internationella matkulturen är extremt lyckad i denna stad som alltid.

Ett tempel, gömda kaféer och tjusiga dumplings

I fredags blev jag klar med min sista presentation, det ledde till att jag äntligen kunde ta lite ledigt och njuta av staden.

Om bara ett par veckor kommer jag åka härifrån och därför ser jag nu till att se mig omkring innan det är för sent.

Till exempel den fredagen så gick jag till en park i området Diamond Hill, där fanns det dessutom ett buddhisttempel, Chi Lin Nunnery. Detta blev mitt första tempelbesök i Hongkong faktiskt och jag blev verkligen inte besviken.

Senare vandrade jag in till staden igen. Jag testade Tsukemen, kalla nudlar som man doppar i en varm sås. Jag besökte också ett par kaféer som tydligen skulle vara kända, delvis för att också vara väldigt gömda och man faktiskt behövde leta lite efter.

På kvällen gick jag med några kompisar och åt lyxig dim sum på resturangen Yum Cha (bokstavligen Dim sum på kantonesiska).

En väldigt trevlig Fredag. Lördagen blev minst lika bra. Kommer i nästa inlägg!

Hemma i Sverige

I fredags lämnade jag Aberdeen och sa hejdå till mina roomies och mina närmsta vänner som jag lärt känna under mitt utbyte. Det var sorgligt men också fint att säga hejdå, jag hoppas jag kommer träffa dom igen i framtiden!

Det var märkligt att städa ur mitt rum och lämna det – det såg ut som att jag aldrig ens varit där. På fredagen flög jag och en annan svensk tjej jag lärt känna till London tillsammans, där vi spenderade fredagkvällen och hela lördagen innan vi åkte hem tidigt på söndagen. Väl hemma känns det som jag aldrig lämnat – allt känns som vanligt!

Jag är så tacksam över upplevelsen jag fått på mitt utbyte och jag är glad att jag åkte. Jag har lärt mig så mycket om mig själv och jag skulle rekommendera alla som har möjligheten att åka på utbyte! Jag är också glad över att jag var i just Skottland och Aberdeen. Det är ett så vackert land och nära och bra hem till Sverige.

Äntligen är allt godkänt!

I fredags fick vi det mycket efterlängtade beskedet att Immigration Department har godkänt vårt forskningstillstånd! Beskedet kom dock inte via mail utan vi ringde till dem och fick då veta att det blivit godkänt. Det känns lite som att de har glömt bort att meddela oss beslutet då forskningstillståndet tydligen blev godkänt redan i onsdags… Efter samtalet åkte vi direkt till deras kontor här i Nadi för att få våra pass stämplade. Nu ska vår kontaktperson hjälpa oss att boka in våra besök till byarna och då kan vårt projekt börja på riktigt! Ska bli så himla kul!