Trettio år sedan Berlinmurens fall

Visste du att det i helgen var trettio år sedan Berlinmuren föll? Men det var ju i Berlin? Ja, men det är självklart en stor händelse för hela Tyskland!

Lite bakgrundsfakta

Berlinmuren skilde Väst- och Östberlin åt mellan den trettonde augusti 1961 och den nionde november 1989. Orsaken till att muren byggdes, var att Östtyskland ville hindra den stora flykten av de östtyska medborgarna till Västtyskland. Muren byggdes alltså av Östtyskland, och stod även på östtyskt territorium. Själva muren var 43,7 kilometer lång, och de övriga 112,7 kilometerna runt Västberlin utgjordes av dubbla (och tredubbla) taggtrådsstängsel. Många människor försökte under den här tiden att fly över till Västtyskland, vilket var en stor utmaning och krävde mycket kreativitet. Då Västberlin var ett fritt område omringat av östtyskt territorium, var man som flykting först tvungen att fly till Västberlin, för att därifrån kunna åka till själva Västtyskland – eller någon annanstans i världen.

Hur firas Berlinmurens fall i München?

I Engelska trädgården (vid Königinstraße) i München finns det ett monument som heter Denkmal Berliner Mauer som består av en liten bit av Berlinmuren och uppfördes 1996. Monumentet är menat att syfta på frihet och återföreningen av Tyskland. Berlinmurens fall märktes även i München, då många DDR-medborgare såg München som väldigt lockande, då man fick mer välkomstpengar här jämfört med många andra städer i Tyskland. Massor av DDR-medborgare ställde sin Trabant på Theresienwiese (där Oktoberfest hålls varje år) eller tog tunnelbanan, och strömmade in till centrum av München. Bara mellan den elfte och den sjuttonde december samma år som Berlinmurens fall strömmade nästan 140 000 människor in i München. En del åkte dock hit enbart för att få just välkomstpengarna, andra stannade för att skaffa sig ett liv. Då många hade det väldigt svårt ekonomiskt, sattes det också upp tältläger för att de nya invånarna skulle klara sig temporärt.

Den tillfälliga utställningen om Berlinmurens fall på BMW Museet.

Jag besökte BMW Museet den nionde november, där BMW hade en tillfällig utställning till minne av just Berlinmuren. Utställningen handlade mycket om klassiska citat från kända politiker och om uppbyggnaden av den politiska stämningen fram till upplösningen och Berlinmurens fall.

Här i München får man känslan av att det främst firas i tystnad, och att man hyllar friheten. Det blir inte lika påtagligt som i Berlin, där tiotusentals människor samlades i lördags för att minnas Berlinmuren och dess fall, men det märks tydligt i tidningar och på tv att murens fall berörde väldigt många även här i München.

 

Tentaperiod deluxe

Som jag förklarat tidigare är inte terminen uppdelad i perioder här, utan man läser alla kurser parallellt och har en 3 veckor lång tentaperiod (en läsvecka och två veckor med tentor). Som utbytesstudent på KTH översätts inte dina betyg, vilket jag tycker är väldigt skönt. Det har gett mig mer tid att fokusera på att vara här och nu, och mindre timmar i biblioteket. Då två av mina fyra kurser var projektbaserade har jag bara två tentor, och i en av kurserna är jag redan godkänd. Kursbetyg från utbytesstudier översätts av KTH som P/F, så jag måste alltså ”bara” bli godkänd. Det lämnar en tenta! Rätt så chill tentaperiod med andra ord.

När jag insåg att jag i princip inte behövde plugga under tenta-p så började jag planera en resa längs östkusten istället. Så nu i skrivande stund sitter jag på en buss mellan söta kuststaden Noosa och Brisbane! Mina föräldrar hade inte tänkt komma och hälsa på (det är ju både långt och dyrt), men min mamma ångrade sig och följde med mig. Det var hela fem månader sedan jag såg min familj och det var världens bästa känsla när jag fick se min mamma igen.

På kustpromenad i Noosa <3

Jag hade tur med mina kurser och tentadatum då de tillåter mig att resa runt i två veckor, men många av mina kompisar hade inte lika tur. Jag känner många utbytesstudenter vars betyg räknas och som behöver ett visst betyg för att komma in på sin master. En kompis bestämde sig för att kombinera plugg och resa och hyrde en lägenhet i Byron Bay i en vecka för att surfa på morgonen, plugga på dagen och chilla på kvällen. Det låter ju inte helt fel tycker jag?!

USU (tänk THS) organiserar massor med evenemang nu i tentaperioden och på campus finns allt från gratis joga varje morgon till middag för 35 kr och gratis glass? Varför har inte vi det på KTH? Det finns också gratis frukost några dagar i veckan och terapihundar som man kan mysa med! Så jag antar att även de som stannar på campus och pluggar järnet har det rätt bra.

Campus just nu! Det sägs att de som inte börjat plugga när Jakarandaträden blommar kommer bli underkända…

Allt gott!

Familjen på besök!

I all Fars dag-ära, så var mina föräldrar på besök den här helgen (onsdag till söndag). Det var så otroligt härligt att få träffa dem igen, då det var tre månader sedan jag träffade dem. Då jag bor så pass långt hemifrån även i Sverige, så är jag relativt van vid att inte få träffa dem särskilt ofta, men under det här utbytesåret blir det så klart ännu mer sällan.

En glad Signe som visar mamsen och pappsen runt på campus Garching!

Hursomhelst, så började den här långhelgen med att jag visade mina föräldrar runt på Campus Garching (det campus som jag hör till på TU München, och ligger strax utanför München), och senare på kvällen åt vi traditionell, bayersk middag inne i München. Vädret såg ut att bli otroligt dåligt innan mamma och pappa kom ner, men prognosen ändrades, och trots att det stod att det skulle regna hela veckan, så hade vi kanonfint väder på torsdagen, halvdåligt på fredagen, och fint väder igen på lördagen (men kallt var det).

Vad hittade vi på då?

På torsdagen passade vi på att utnyttja det härliga höstvädret, och spendera dagen i Engelska Parken (Englischer Garten), där vi stannade och åt varsin currywurst och drack Radler till (öl med lemonad i). Dagen innan hade vi fått syn på ett Fondueställe, som vi testade på ostfondue samt fondue på hjort, kalv och nöt på torsdagskvällen, och oj så gott det var! Jag tycker om Fondue väldigt mycket, men jag har aldrig tidigare ätit ostfondue, vilket var en rolig upplevelse. Mastigt, men gott!

Jag och mamma i Engelska Parken.

På fredagen hade jag en föreläsning mitt på dagen, så då passade mamma och pappa på att åka ut till Dachau (som jag ganska nyligen har besökt), och jag tror att precis som jag, så blev de väldigt berörda av vistelsen ute på koncentrationslägret från andra världskriget (inlägg kommer inom kort). På kvällen åt vi italienskt och hade det trevligt!

En av många fina bilar på BMW Museum.

Under lördagen var det också uppehåll, förutom att det kom några droppar på förmiddagen. Vi åkte ut till Olympiazentrum där vi besökte BMW Museet samt BMW Welt. Bra utformat museum där man fick resa genom BMWs historia! När vi ändå var ute i Olympiaparken så åkte mina föräldrar upp i Olympiatornet för att få se den vackra utsikten, och de kunde till och med se ända bort till Alperna (lite avundsjuk på att jag inte följde med upp)! På kvällen åt vi på en jättetrevlig japansk restaurang med sydamerikanska influenser – Izakaya. Om du har vägarna förbi, så rekommenderar jag varmt ett besök på restaurangen!

Mamma och pappa på restaurangen Izakaya!

Vi hade helt enkelt en jättefin helg tillsammans, och det var jättekul att äntligen få träffa mina föräldrar igen. En helg som kan sammanfattas i trevligt sällskap med jättegod mat. Nu är det inte långt kvar till jul, då jag får träffa dem igen! (De har redan börjat julpynta här i München, och julgranen på Marienplatz reser man på tisdag!)

Att det var 30 år i helgen sedan Berlinmuren föll, märktes även här i München!

Kram!

Australien – landet där allt vill döda dig

Att Australien är ökänt för sina farliga djur vet du säkert, och om du följt mina inlägg vet du att jag redan har sett världens dödligaste orm, krokodiler och hajar. Men med det sagt så bor det ju folk här, så så farligt kan det väl inte vara?

Jag varje gång jag kommer till en strand…

Statistiken talar ju för sig själv, sannolikheten att bli dödad av en haj är galna 1/3,748,067. Det är ca 500 gånger mindre sannolikt än att bli dödad av blixten. Men jag vågar nog påstå att om man letar hajtrubbel är Australien helt rätt ställe att vara på. På de flesta stränder har de hajnät och på Bondi cirkulerar en helikopter ungefär var 20e minut över vattnet för att kolla efter hajar. Man ska inte bada där det är oövervakat och även där det är övervakat måste man hålla sig inom ett avgränsat område. Om en haj skulle upptäckas sätts ett alarm igång och då är det bara att ta sig ur vattnet så fort man kan.

Åker man längre norrut, upp till Queensland, så är det inte säkert att man vill bada överhuvudtaget – för där bor krokodilerna. Som svensk är det ju nästan som en törn i själen att vara på en fin strand en varm dag, men inte kunna bada… Men, genom att bara bada på övervakade stränder och inte alls där det finns krokodiler är du rätt trygg. Men glöm inte att ta på dig din ”stinger suit” för att inte bli stungen av de giftiga manterna!

Ormarna kan du inte undvika om du ska gå på bushwalk, men de är generellt bara aggressiva om du stör dem! Så om du bara kollar var du kliver och inte kliver på en orm så ska det nog gå bra, givet att det inte är en svart orm då.

Nej, jag vet inte vad jag ska säga. Det låter ju rätt illa och det kan absolut gå rätt illa, men använder man lite vett så är det ganska lungt ändå. Sen får man ju inte glömma alla de söta djuren som bor här! Kolla bara på de hör söta koalorna! *smälter*

Koalor <3

Förberedelser för utbyte (del 3 – inför avresan)

Hej igen! I mina tidigare inlägg har jag bland annat berättat om hur du kan tänka när du väljer var du vill åka, samt om hur du ansöker och finansiering. Här tänkte jag ta upp lite om vad som ska göras innan du åker.

Försäkring: Via KTH har du en fantastiskt försäkring hos Kammarkollegiet som gäller under hela utbytesperioden samt någon vecka innan och efter. Försäkringen får du genom din internationella koordinator. Fråga gärna om den i tid, så att det inte glöms bort. Försäkringen gäller enbart i utbyteslandet och om du åker till ett annat land måste du skaffa din egen försäkring. Det finns många alternativ, bland annat har CSN en egen utlandsförsäkring. Men lättast är nog oftast att ta det med ditt vanliga försäkringsbolag.

Flygbiljetter: Om du inte ska plugga i Europa måste du antagligen flyga dit du ska och det är ju altid skönt att ha flygbiljetter i tid, men våga vänta lite/ köp ombokningsbart! Bara för att du blir nominerad av KTH är du inte garanterad en plats hos värduniversitet (i princip garanterad dock). Det kan därför vara en idé att få ett officiellt godkännande av värduniversitet innan du köper dina biljetter. Eftersom Sydney är på andra sidan jorden och det bara var en månad mellan besked och flytt följde jag inte mitt eget råd här, men min stressnivå var högre än den hade behövt vara…

Ansökan till värduniversitet: Det här ser nog olika ut för olika universitet. För Usyd var jag tvungen att göra hela ansökningsprocessen (men fick tack och lov en guide). Det tog en hel del tid och de ville ha alla möjliga olika intyg. Räkna därför med att det kan vara lite av en process även efter din nominering från KTH.

Boende

Det här är kanske det som flest är oroliga för – hur hittar man ett bra boende?! Det är antaglien väldigt olika beroende på var man åker, men jag kan i alla fal berätta hur det fungerar i Sydney. Ganska direkt efter jag fick beskedet att KTH skulle nominera mig till Usyd började jag kolla på boende och en sak blev tydligt direkt: det är svindyrt med boende här. Det klart att det altid går att hitta något billigt men man vill ju inte bo var som helst heller. Genom forum och reseberättelser från andra KTHare blev det också snart tydligt att man måste besöka en lägenhet innan man hyr den. Det är vanligt med mögelskadade lägenheter, eller lägenheter som verkligen behöver renoveras eller har skadedjur. Så då hade jag två alternativ: bo på campus via universitetet, eller boka hostel första veckorna och leta boende på plats.

Personligen fick jag panik av det senare alternativet, men försökte ändå kolla lite hur marknaden såg ut. Boende via universitetet är dyrare här, men har fördelarna att man inte behöver gå på ”househunting” och såklart att man bor nära universitet, som dessutom är rätt centralt i Sydney. På Usyd är man som utbytesstudent dessutom garanterad boende så det är rätt skönt. De flesta jag känner som inte bor på campus bor på Bondi för att ha närmare till surf, men annars bor de flesta faktiskt på campus.

På campus kan man endera bo i studentlägenhet, delat lägenhet eller på college. Jag valde det senaste då jag för i princip samma pris som de andra alternativen har mat inkluderat i min hyra. Det kändes också skönt att veta att det kommer finnas mycket folk omring mig. Min kanske största rädsla innan jag åkte var att jag skulle bli ensam. I efterhand är jag oerhört nöjd med mitt val! Dock så är månadshyran på 12000kr rätt saftig… Jag har hållit ett öga på uthyrning av lägenheter och ett delat rum/eget rum i ett sharehouse eller shareapartment hyfsat centralt kostar mellan 7000-13000 kr månaden. Det går med andra ord att komma undan mycket billigare om man till skillnad från mig är okej med att åka till andra sidan jorden utan att veta var man ska bo.

För att sammanfatta kommer här mina bästa tips om boende:

  • kolla in marknaden. Finns en hemsida likt blocket? vad kostar det där osv?
  • kolla in universitets hemsida, på Usyds webplats fanns massor med tips om olika boenden
  • kolla reseberättelser från studenter som åkt tidigare
  • gå med i motsvarande ”Svenskar i Sydney” facebookgrupp. Där har det annonserats massor med boenden.

Hoppas att det hjälpte! Hör av dig om du har några frågor!