Hoppa till innehåll

Gåvor

För att visa uppskattning till de som hjälpt en med MFS-projektet i värdlandet kan man köpa gåvor. Det kan vara lite klurigt att veta vad som faktiskt är en bra gåva att ge bort. Jag är fortfarande osäker men tänkte dela med mig av hur vi tänker.

Exempel på vad man kan ge bort är något typiskt svenskt eller något från KTH-butiken. En annan idé är att köpa något som är svårt att få tag på i landet man ska till. Vi har beslutat oss för att köpa svenskt kaffe, mörk choklad och något från KTH-butiken till vår handledare (inte bestämt vad än).

I vårt arbete ska vi till en by och göra intervjuer med invånarna. Som tack för att de ställer upp och deltar tänkte vi dela ut pennor. Vi kommer även delta i en ceremoni under vår vistelse i den här byn enligt Fijis tradition. Till ledaren över byn tänkte vi ge en dalahäst. Dalahästen har ju en fin tanke bakom sig då det sägs att om man ger bort en dalahäst till en person ger man personen lycka i livet.

Det gäller även att göra lite bakgrundsforskning i landet man ska till. Det kan ju finnas saker man inte borde ge bort. Vi hade en tanke om att ge bort godis i byn men vi läste att tandvård är väldigt dyrt i Fiji och att det därför inte är så bra att ge bort godis. Pennor är ju dessutom väldigt användbart så det känns som en bättre idé.

När man besöker en by i Fiji har vi läst att man enligt tradition bör köpa presenter till barnen. Vi ska köpa någon Astrid Lindgren-bok på engelska. Detta går kanske inte om det inte är ett engelsktalande land men Fiji är ju det!

Hej! Mitt namn är Ellinor och jag läser mitt femte och sista år på civilingenjörsprogrammet Energi och miljö. Mastern jag läser heter Hållbar energiteknik med inriktning hållbar kraftproduktion. Under vårterminen gör jag och min kompis Erika vårt examensarbete i Fiji. Här på bloggen kommer ni få läsa om min vardag på andra sidan jorden samt information om hur man går tillväga om man vill göra ett examensarbete utomlands. Hoppas ni vill följa med på min resa!