Grundläggande numeriska metoder och programmering

Logga in till din kurswebb

Du är inte inloggad på KTH så innehållet är inte anpassat efter dina val.

Introduktion

SF1524 Grundläggande numeriska metoder och programmering 7,5 hp är en grundläggande kurs i numeriska metoder och programmeringsteknik. Under kursen går vi igenom grundläggande numeriska metoder som kan användas för att göra tillförlitliga och effektiva simuleringar av tekniska och naturvetenskapliga processer baserade på matematiska modeller. Kursens mål finns beskrivet i Studiehandboken.

Kursinformation

All information om kursen kommer du att hitta på dessa sidor. Sidorna uppdateras kontinuerligt under kursens gång.

Kursupplägg

Kursstoffet är indelat i fyra block. Varje block behandlar ett tema, enligt nedan:

Block Tema
1 Programmering
2 Ickelinjära ekvationer
3 Interpolation och integration
4 Ordinära differentialekvationer (ODE)

Strukturen på varje block, med undantag av block 1 är:
Laboration => Föreläsning(ar) => Workout => Problemlösningspass => Föreläsning => Laboration

Problemlösning och projekt:  Problemlösningspassen och projekten hänger ihop. Den teoretiska delen av varje projekt genomförs under ett handlett problemlösningspass. Studenten får också återkoppling på projektet kopplat till blocket innan. 

Workout: På kursens så kallad workouts löser man räkneuppgifter i grupp. Grupperna skall redovisa sina färdiga lösningar för läraren, för att få dem godkända. 

Laboration: Den första laborationen i varje block fungerar som en laborativ föreläsning. Under den avslutande laborationen i varje block kan man få handledning på den praktiska delen av projektet kopplat till det blocket. 

Den pedagogiska avsikten med kursupplägget är att de olika aktiviteterna skall bidra till en förståelse av innehållet i kursen. En viktig del i detta är återkoppling från lärare till studenter och omvänt.

Examination

Kursen examineras med en tentamen, fyra workout uppgifter och fyra projekt. För att få godkänd på kursen måste man uppfylla samtliga följande villkor:

  • arbetat aktivt med projekten och workoutuppgifterna samt redovisat dem tillfredställande
  • klarat skriftlig tentamen

Underförstått är att de olika momenten skall ha avklarats i rätt tid. Slutbetyget är baserad på tentamensbetyget. 

Läs gärna mer på fliken Tentamen till vänster. 

Tidsåtgång

Kursen är inte begränsad till de schemalagda undervisningspassen. Det kommer till en stor andel förväntat eget arbete, som varje student har ansvar för. En del av detta utgörs av projekten. Övrig tid disponeras för inläsning och övning på egen hand. Kursen ger 7,5 högskolepoäng, vilket innebär att du förväntas ägna ca 200 timmar åt kursen (7,5hp motsvarar 5 veckor heltid och 5*40=200).

Administration

På studentexpeditionen finns information gällande administrativa frågor, exempelvis kursregistrering och anmälan till tentamen.

Lärare

Feedback Nyheter